Sådan får du ro i haven

Claus Dalby inspirerer dig til at indrette haven med "pauser"

I haven har jeg flere terrasser og siddepladser rundtomkring. Det handler om, at jeg ønsker steder med varierende sol og skygge. Nogle vil måske mene, at det det er nemt for mig, fordi min have er ret stor. Men i mindre haver er det også en god idé med forskellige steder at slå sig ned. Her kan man så anlægge pladserne, så der blot er plads til et par stole og måske også et lille bord.

Når det begynder at blive lidt lunere i vejret, holder jeg af at omgive mig med planter, og det er nu - altså her i foråret - man må planlægge sommerens flor. Det kan være i form af sommerblomster, man ønsker at så; eller udplantningsplanter, som skal fylde havens krukker. Her er dahilaer og lijler også rigtig godt valg.

Uanset, om haven er stor eller lille, er det godt med slyngplanter, der vokser i højden. Det giver ekstra frodighed, og her i haven vokser planterne op ad kegleformede stativer, som jeg selv har designet. Klematis er en fantastisk slyngplante, der også kan plantes i krukker, men krukkerne må ikke være for små. Lige nu er der et pænt udvalg af klematis i Bilkas Havecentre.

Jeg er kendt for mine frodige krukkesammensætninger, og de kan om nogen skabe stemning på terrassen. Krukkerne sætter jeg tæt sammen, og på den måde kommer de til at virke som små bede.

Ved at plante kun én slags i hver krukke har jeg mulighed for at flytte rundt og skifte ud, når planterne afblomstrer. Det er straks sværere, hvis man planter flere slags i en krukke.

Jeg elsker havens varierende rastepladser og kan kun opfordre til, at man anlægger flere af dem i haven.