Sådan planter du de smukkeste roser

Claus Dalby giver dig inspiration til at indrette haven med roser

Lad mig slå det fast med det samme; jeg elsker roser og kan slet ikke forestille mig min have uden. Sådan har det altid været, og jeg har utallige i mange farver og former.

Gængse rosenbede, kun med roser og bar jord imellem, er ikke min smag. I det hele taget har jeg altid ment, at bar jord er naturstridigt i haven. Tænk bare på naturen. Hvis et stykke jord ligger brak, går der ikke lang tid, før den er dækket af vegetation. Sådan skal det også være i haven.

Jeg ved, at en del finder, det med at få roser og stauder til at indgå i en samlet symbiose, noget udfordrende. Det er nu ikke så besværligt, hvis man er tålmodig. Det handler blot om, at roserne skal have mulighed for at vokse sig store og kraftige uden konkurrence fra omkringstående stauder.

Nyplantede roser er sjældent mere end 25-30 cm høje, og det gør, at de nemt bliver overvokset af omkringstående stauder. Hvis det sker, så er der stor risiko for, at rosernes vækst hæmmes, og i værste fald går ud.

Derfor handler det, gennem de første par sæsoner eller tre, om at sørge for at holde roserne fri, til de har skudt så meget i højden, at stænglerne når op over stauderne.

Herefter sker der ikke noget ved, at stauderne vokser ind omkring roserne, når de har fået hovederne 'oven vande'.

Og hvilke stauder er det så, der er fine i samspil med roser? Lad mig i flæng nævne: storkenæb, stjerneskærm, astilbe, floks, fingerbøl og ridderspore …