Skønne og smukke klematis

Inspiration med skønne klematis, fra Claus Dalby

Man kunne godt tro, at min yndlingsplante var klematis, i og med at jeg gennem mere end 30 år har drevet mit firma med samme navn, nemlig Forlaget Klematis. Men faktisk har jeg svært ved at fremhæve den ene plante frem for den anden. I foråret er det tulipaner, som står mit hjerte nærmest, om sommeren roserne, hen på sæsonen dahliaerne, etc.

Klematis er ikke sæsonbestemt. Der findes arter, der blomstrer så tidligt som marts-april, hvis de vokser op ad en sydmur, og derefter går det slag i slag til ind i efteråret.

En rigtig skøn sort, der altid bliver beundret i min have, er 'Multi Blue', der fås i Bilkas Havecentre i denne uge.

Der er nogen forvirring omkring det med beskæring af klematis. Men det kan faktisk siges meget enkelt: Alle de klematis, der har deres hovedblomstring efter 1. juli, skal beskæres i efteråret eller om vinteren. Det skyldes, at de blomstrer på årets vækst. Alle tidligere blomstrende klematis blomstrer på forrige års vækst, og derfor skal de ikke beskæres. Dette gælder for 'Multi Blue'. Her skal man altså lade saksen blive i lommen. Det er nemt …  

Jeg hører af og til, at nogle synes, at klematis er besværlige. Hvorfor ved jeg ikke, for jeg finder, at der er en ret nem plante. Jeg vil dog komme med et par tips, hvad angår plantningen: Grav et hul på størrelse med en gulvspand og kom god velomsat kompost i bunden af hullet. Placer klematisplanten i hullet, så den bliver plantet cirka 10 cm under jordoverfladen. Fyld op med kompost.

Har du en gammel pude med dun, er det en god idé at komme fjerene i hullet, før der fyldes op med komposten. Det giver et godt mikroklima. Læg gerne et par knytnævestore sten omkring planten nede ved jorden for at skabe lidt skygge. Det kan klematis godt lide.