Inspiration og rådgivning til planter i køkkenhaven

Sådan kommer du igang med køkkenhaven

Mange vælger at etablere en køkkenhave, urtehave eller nyttehave – ja kært barn har mange navne. Men det er forståeligt, da det giver mulighed for at dyrke egne afgrøder, som man kan bruge i lækre retter, og samtidig pynter det flot i haven.

Uanset om du har få eller mange kvadratmeter at gøre med, så ka’ du sagtens lave en køkkenhave. Hvis du har meget plads, ka’ du plante direkte i havens bede, men hvis du har knap så meget plads, så kan du bruge højbede eller krukker.

Tips til køkkenhaven:

  • Vent med at plante til jorden er opvarmet af forårssolen, da det er afgørende for om grøntsagsfrøene og krydderurterne vil spire.
  • Inden du sår eller planter, bør du klargøre jorden ved at fjerne sten og ukrudt og jævne jordoverfladen med en kultivator.

  • Inden du sår eller planter, bør du gøde jorden, da planterne skal have gødning for at blive store og sunde.

  • Inden du sår eller planter, bør du fugte jorden.

  • Så frøene i rækker, for at gøre det nemt for dig selv. Det bliver nemmere at kende skel mellem ukrudt og grønsagsplante. Lav riller i jorden til frøene

  • du kan lave rillen med skaftet fra et haveredskab.

  • Når du har sået eller plantet, så bør du dække rillerne til med jord og vande igen.

Kom godt fra start med udplantningsplanter

Du kan både så frø i køkkenhaven, men du ka’ også vælge at købe udplantningsplanter. I Bilkas sortiment har vi et stort udvalg af udplantningsplanter, hvilket giver en mulighed for at komme godt fra start med din køkkenhave. Vi har både traditionelle tomatplanter, kartoffelplanter samt jordbær- og hindbærplanter. Vi har også krydderurteplanter og nogle lidt mere specielle, såsom aspargesplanter.

En af de mest populære planter i en køkkenhave er jordbærplanter. Der er ikke noget, som siger sommer, som friske jordbær med lidt sukker og mælk eller fløde.

Du ka’ både plante dine jordbærplanter om efteråret og foråret, jorden skal bare være lun og fugtig. Du bør plante dine jordbær et sted, hvor de får godt med sol, da de trives bedst under gode solforhold.

Inden du planter, så bør du løsne jorden og tilføje lidt kompost. Når du planter, bør du ikke dække hjerteskuddet, da de nye blad springer ud fra skuddet. Indtil planten får sine første skud, bør du give den rigeligt med vand. Når planten har fået de første skud, skal du kun vande, når jorden er tør – det er bedre at vande meget, få gange end at vande lidt, mange gange.

Du ka’ sprede halm ud mellem planterne, da det ka’ bevirke, at fugten i jorden bevares bedre, og derudover giver det bærerne et blødt underlag. Halm kan også mindske mængden af ukrudt, hvilket er en stor fordel, da ukrudtet stjæler den næring, der er i jorden fra jordbærplanterne.

Du ka’ gøde jordbærplanten, men vi anbefaler ikke, at du gøder om foråret, da planterne så vil udvikle blade i stedet for blomster og bær.

For at beskytte dine planter ka’ du lægge en fiberdug hen over planterne. Dermed holder du insekter og fugle væk fra bærerne. Jordbærrene kan umiddelbart høstes 4-6 uger efter, at de har blomstret.

Frugttræer og -buske

Udover udplantningsplanter, så ka’ du pifte haven lidt op med frugtbuske og frugttræer. Vi har traditionelle hindbær – og brombærbuske og æble- og pæretræer. En af vores mere specielle frugttræer er vores figentræ.

Figentræet er i de seneste år blevet mere populært blandt haveejere. Figentræet er en del af morbærfamilien og trives godt i et varmt klima. De kan blive meget store, men den art som dyrkes og sælges i Danmark, Ficus carica, bliver ofte ikke større end en almindelig busk eller et mindre træ.

De figentræer, som vokser i middelhavsområdet, bliver bestøvet af særlige figenhvepse, der kravler ind i blomsterne og lægger sine æg. Hvepsen bringer pollen fra andre figentræer, og dermed bliver figentræet bestøvet. De figentræer, som bliver bestøvet af de særlige hvepse, kan ikke dyrkes i Danmark, men heldigvis findes der også figentræer, der kan sætte frugter af sig selv, uden nogen form for bestøvning.

I Danmark er der også relativt store temperaturforskelle, og derfor trives figentræet også bedre nogen steder i Danmark end i andre. Træet vokser særligt godt på det solrige Bornholm, hvorfor det også hedder; Bornholmsk figentræ.

Figentræet vokser bedst i læ og på steder, hvor der er masser af sol – hvis man har et drivhus, så er det et optimalt sted at placere sit figentræ. I den kolde vintertid anbefaler vi, at figentræets rødder beskyttes med flis eller andet naturligt materiale, der kan have en isolerende effekt.

Figen kan være længe undervejs – faktisk kan der gå et helt år fra frugtsætningen om efteråret til modningen næste efterår.

Brug de rette krukker

I sortimentet har vi Green Basics serien, som er lavet af 100% genbrugsplast og er fokuseret til at dyrke sine fødevarer og derfor danner et godt grundlag for at gøre det. Produkterne er lavet for at gøre egen dyrkning så nem som muligt, så alle kan være med - om man er rutineret i haven, eller om man er fuldstændig nybegynder.

Serien består af mange forskellige produkter; potter, underskåle, planteborde, plantebakker og meget mere. Produkterne i serien findes i forskellige størrelser og farver. Potterne og underskålene er gode, hvis du ønsker at dyrke dine egne grøntsager, frugter og urter. Der er huller i bunden i potterne, for at det overskydende vand kan løbe fra, så rødderne ikke rådner, og planten har de bedste forhold til at gro. Resten af green basics serien er også lavet til, at du ka’ plante selv, og serien er især god til forspiring.