Bilka GardenClub præsenterer hortensia

Alt hvad du skal vide om de skønne hortensia

Hydrangea macrofylla, er det latinske navn for vores skønne havehortensia. De findes i et væld af farver og former og alle kan finde en, der lige passer til deres stil og have.

Foråret er over os, og har du hortensia i haven, står de nu med visne blomsterstande og grønne skud op af de bare grene. Klip det visne af lige over det øverste grønne skud. Klipper du dem helt ned til jorden vil de bryde og blive flotte grønne kraftige planter, men så vil de ikke blomstre denne sommer. De hortensia, der har overvintret i din have, vil blomstre i juli/august. Hvis du er utålmodig og bare gerne vil have blomstrende hortensia før tid i din have, så smut forbi dit havecenter allerede nu og køb et af de eksemplarer, som gartneren har drevet frem i de varme lyse drivhuse.

Pas på når du sætter en blomstrende hortensia ud i det tidlige forår - den kan ikke tåle frost - så kommer der meldinger om nattefrost, efter at du har plantet, så dæk dine hortensia med et tæppe eller en gammel sæk. Krukker kan overnatte i garagen indtil faren er drevet over.

Når man siger, at en hortensia er vinterhårdfør, betyder det, at den efter at have stået ude i dit bed i haven igennem sommeren kan tåle at overvintre og vil blomstre igen den efterfølgende sommer.

Sådan bør du placere dine hortensia

Hortensia trives i moderat sol og let skygge så find gerne en plads med læ til dem, hvor du skærmer dem mod skarp sol. De hvide hortensia er mere sarte, når de placeres steder, hvor de udsættes for direkte regn og sol – så her skal du være meget omhyggelig med at finde et skyggefuldt sted.

Sådan bør de pleje dine hortensia

Hortensiaplanter er meget tørstige, og de bør vandes dagligt på varme sommerdage. De kræver ikke gødning, men for at bibeholde farven på en blå blomst skal du tilføre aluminimumssulfat i marts eller april.

Sådan skal dine hortensia beskæres

Til efteråret, når planten visner ned, er det vigtigt ikke at klippe den helt ned. De gamle blomster nippes af max 10 cm nede af grenen. Klippes den helt ned, blomstrer den ikke året efter. Du ka' også sagtens lade blomsterstandene stå smukke gennem vinteren med rimfrost og først klippe dem af i det tidlige forår.

Hortensia i bed

Hvis du planter din hortensia direkte i et bed, skal du huske at planten på sigt kan blive 100–150 cm i både højde og bredde. Giv den derfor god plads og hvis du planter flere i en gruppe, skal du plante 1-4 planter pr. m2.

Hortensia i krukker

Du ka' plante din hortensia i en krukke, - se den lille film om hvordan man gør det mest optimalt. Du bør altid bruge en krukke med hul i bunden. Du ka' med fordel bruge jord med en lav ph-værdi, det kaldes også surbundsjord.

Du ka' møde vores leverandør; Møllerhøj

Gartneriet Møllerhøj ligger i det nordlige Odense midt i Danmarks største gartnerkoloni. Gartneriet er ejet af Thomas Larsen, der er ud af en gammel gartnerslægt, driver gartneriet sammen med sin hustru Mette og en stor flok passionerede medarbejdere.

På Møllerhøj er vi meget optaget af, at dyrke sæsonplanter i den højeste kvalitet. Alle planter der kommer fra Møllerhøj har et billede af en gammel mand på potten. Den gamle mand er faktisk Thomas farfar Svend Larsen. Han var en af pionererne indenfor gartnerierhvervet førhen og hans billeder bruger vi som et kvalitetsmærke. Vi laver mange forskellige sæsonaktuelle planter, - foråret byder bla. på hortensia i mange størrelser, spanske margueritter og tvillingeblomster.

Vi har et mantra der hedder: "Vi har høj kvalitet i alt hvad vi laver, hvad vi gør og hvad vi siger"

Det betyder at vi gør os umage og at vi holder hvad vi lover.