Inspiration til havekrukker og valg af planter

Indret haven eller terrassen med skønne krukker

Planter i krukker er en fryd for øjet og de skaber en hyggelig og fredfyldt stemning i haven, på terrassen eller altanen. Der er mange fordele ved at plante i krukker. For det første kan du nemt flytte rundt på krukkerne, og dermed nemt skabe nye og flotte sammensætninger. For det andet kan du skabe niveauer ved at bruge forskellige krukkestørrelser, hvilket også giver et flot og frodigt udtryk. Det er samtidig forholdsvist nemt at vælge planter, da de fleste blomster kan plantes i udendørskrukker, selvom det omskiftelige danske vejr med blæst, regn og kulde dog kan være hårdt for nogle plantearter. Det er derfor en fordel at vælge planter der kan tåle frost, hvilket blandt andet kan være roser, rododendron og hortensia.

Vi har lavet en guide til, hvordan du kan plante krukkerne, så du både får flotte og tætte blomsterkrukker og samtidig giver dem de bedste jordforhold. Men inden du begynder at plante, skal du have styr på, hvilke krukker du vil anvende.

For at få det optimale ud af både planter og krukker er det vigtigt, at du vælger den krukke, der passer bedst til dine behov. Det er først og fremmest et spørgsmål om at vælge den krukke, der passer til den stil, du har i din have, på terrassen eller altanen. Valget af krukke afhænger derudover af, hvilke blomster du vil plante i krukken. Det er vigtigt at krukken ikke er for lille, da det vil bremse blomstens udvikling. Du ka’ derfor først tage stilling til krukkens størrelse, når du har besluttet, hvilke planter du vil have.

Du skal bruge:

 • En krukke og planter
 • Lecakugler eller småsten
 • Krukkemuld, som kan suppleres med kompost, brug spagnum fra drivhuset eller muldjord
 • Vasket grus eller groft sand
 • En skovl
 • En planteske
 • En vandkande

Se vores online udvalg af haveredskaber eller find alt, hvad du skal bruge i Bilkas havecenter i Dit Hypermarked.

 1. Det første du skal gøre er at tjekke om, der er huller i krukkens bund. Det er vigtigt, at der er et eller flere huller i bunden, da det gør, at planterne kan slippe af med det overskydende vand - både det vand du selv giver dem samt regnvand. Hvis planterne ikke kan komme af med vandet, så vil planterne begynde at rådne nedefra.
  Tip: Hvis du vælger en lerkrukke (der ikke er glaseret), bør du gøre krukken våd inden du begynder at plante krukken til, da krukken ikke vil suge vand fra jorden.
 2. Kom 5 cm. lecakugler eller små sten i bunden af krukken. Det sikrer et godt dræn for de planter, der skal trives i krukken.
 3. Læg 5 cm pottemuld ovenpå. Planterne vil gerne have rigeligt med næring og en god jordstruktur, hvilket skal være på plads inden planterne bliver placeret i krukken.
 4. Læg 3 cm vasket grus eller groft sand ovenpå, da det giver mere luft i jorden og planternes rødder har brug for ilt.
 5. Gentag de to forrige steps, så du skiftevis lægger et lag af pottemuld og vasket grus eller groft sand, og forsæt indtil krukken er fyldt. Det er vigtigt at det øverste lag i krukken er pottemuld.
 6. Vand dine planter godt, inden du planter.
  Tip: Før du planter, kan du placere planterne på krukkejordens overflade og vurdere, hvor de forskellige planter skal placeres. De høje planter bør stå i midten og de hængende planter længere ude mod krukkens kant.
 7. Når du planter, skal planternes rodhals ca. flugte med overfladen af krukkejorden.
 8. Slut af med at vande planterne grundigt

Spansk marguerit

Spansk marguerit, Osteospermum, er lige nu én af vores mest populære planter, og det forstår man godt, for udover at være utrolig smuk, så kræver planten ikke meget. De spanske margueritter kan både plantes i krukker, men også direkte i bedet. De skal plantes i almindeligt, næringsrigt og veldrænet jord, og kan både placeres i sol og i halvskygge. De vokser bedst og blomstre rigest, hvis de står i fuld sol.

De spanske margueritter skal vandes jævnligt i vækstsæsonen, men du skal passe på ikke at overvande dem, da de ikke bryder sig om at soppe i vand. I forhold til gødning kan du både bruge kompost eller en håndfuld gødning i foråret.

Du ka’ både dele og flytte dine spanske margueritter, og det bedste tidspunkt for dette er om efteråret. Det skyldes, at jorden er lun efter sommerperioden, og årstidens nedbør vil give den nødvendige mængde vand til planterne. Vi anbefaler, at du deler margueritterne med få års mellemrum, så planten bliver ved med at holde sig sund og pæn.

I vinterperioden, når frosten kommer, så anbefaler vi, at du beskytter margueritterne, da de oprindeligt stammer fra et lunere klima, og derfor ikke tåler frost.

Tip: Hvis du løbende klipper de visne blomster af, så kan du forlænge blomstringsperioden. Det skyldes, at margueritter danner blomster for at kunne danne frø. Så hvis du fjerner den visne blomst, så kan planten ikke danne frø, hvorfor den i stedet vil danne nye blomster, for at danne nye frø.

Bacopa

Bacopa er blevet en meget populær sommerblomst – særligt i krukker. Den har flotte hvide, blå eller lyserøde blomster. I Bilkas sortiment er størstedelen hvide, da det er de mest populære, men du ka’ også finde planten med blå eller lyserøde blomster. I vores havecentre har ca. 90% af alle barcopa hvide blomster, mens de resterende ca. 10% har enten blå eller lyserøde blomster. Uanset farven på blomsten, så skyder planten med mange små, fine blomster gennem hele sommeren. Den er smuk i en krukke alene, men i særdeleshed også sammen med andre blomster.

Barcopa er særligt velegnet til krukker, men også til ampler og altankasser. Du ka’ også vælge at plante den i havens bede som en bunddækkende plante. Planten har det bedst i sol, og hvis du giver den en solrig placering, så vil du blive beriget med flere blomster.

Barcopaen skal vandes jævnligt, og skal helst holdes fugtig. Hvis planten tørrer ud, og hvis bladene ikke har hængt for længe, så ka’ du prøve at redde planten ved at gennemvande krukken. I forhold til gødning, så anbefaler vi, at du gøder ofte med almindeligt flydende havegødning blandet op i vandkanden.

Pelargonie Zonale

Rundbladet pelargonie, Pelargonie Zonale, er også på vores top tre over de bedst solgte blomster netop nu. Vi forstår også godt, hvorfor I er så vilde med pelargonier, da de kan skabe fine og romantiske udtryk, samtidig med, at de blomstre hele sommeren, hvis du giver den gode betingelser.

Der findes et hav af pelargonier, og en pelargonie er ikke bare en pelargonie. Der findes i dag hundredvis af forskellige arter og endnu flere sorter. Pelargonie Zonale, den rundbladet pelargonie, kendetegnes ved den markante mørke ring på bladene. Den rundbladet pelargonie er den mest almindelige, hvor der blandt andet er velkendte sorter som Dronning Ingrid. Der findes mange forskellige slags, og både blomsterne og bladene findes i alverdens farver. De mest almindelige blomsterfarver er rød, rosenrød, hvid og orange.

Pelargonier er nemme at dyrke, men de trives bedst i en lys placering, hvor de får direkte sol, hvilket gør den perfekt til krukker og altankasser. Den skal vandes jævnligt i sommerperioden, mens den i vinterperioden skal vandes sparsomt. Når du vander er det bedst at lade jorden tørre let ud i overfladen mellem hver vanding. I forhold til gødning så skal den kun gødes om sommeren i månederne fra marts til august, hvor planten vækster. Du ka’ gøde med gødningsvand eller smide en håndfuld gødning direkte i jorden, men pas på ikke at give den for meget gødning. Udover at give dine pelargonier sporadisk gødning, så ka’ du også fjerne de afblomstrede blomsterstængler for at fremme blomstringen.

Pelargonier tåler ikke frost, så kommer der nætter med frost, så anbefaler vi, at du tager dem indenfor eller beskytter dem på anden vis.