Inspiration til beskæring og udvælgelse af buske til haven

Find buske til din have eller terrasse

Du ka' blive medlem af GardenClub, hvis du mangler inspiration og guides til alt inden for have- og blomsterverden.

 

Klipning af Buksbom/Buxus Sempervirens

Buksbom er én af de få planter, der forbliver grønne hele året rundt og med de rette beskæringsredskaber samt metoder, sikrer du en tæt og flot form på din buksbom. Det ka’ du læse om i nedenstående indlæg.

Du har uendelige muligheder, når du skal trimme din buksbom. Der er mange buksbomejere, der bruger sin buksbom som en smuk, grøn og tæt hæk. Hvis du ikke vil bruge din buksbom som en hæk, så er det særligt populært at klippe buksbommen kuglerund. Uanset om du bruger buksbom som hæk eller busk, og hvilken form du ønsker, så er det vigtigt, at du kun bruger skarpe redskaber til at beskære eller trimme.

 

 

Hvornår bør du beskære din buksbom?

Du bør beskære din buksbom mindst to gange om året. Den bedste tid til den første trimning er i slutningen af maj, og anden trimning bør være i starten af september. Vi anbefaler, at du trimmer din buksbom oftere end to gange, og i stedet trimmer den fire gange om året. Disse eventuelle ekstra trimninger bør foretages imellem månederne; maj og september – faktisk jo mere regelmæssigt, du trimmer en buksbom, jo tættere og mere frodig bliver den.

Du bør kun trimme planten på en overskyet dag, da for meget sol vil brænde bladene. Hvis du skal trimme i solrigt vejr, skal du først sprøjte planten med vand og smide en fleece eller et fugtigt lagen over den, mens du bevæger dig langs hækken. På denne måde beskytter du din buksbom mod solens stråler.

 

Hvilket værktøj bør du vælge?

Hvis du kan lide udseendet af en tæt og fyldig buksbom, så skal du starte med at finde de rette haveredskaber, og du skal sikre, at knivene på redskaberne er skarpe. Du ka’ både bruge håndholdte beskæringssakse, elektriske beskæringssakse eller hækkeklippere.

Mens du trimmer, bør du have en spand vand ved din side. Buksbommens saft klæber sig til knivene, og det er vigtigt at skylle dem med jævne mellemrum, så knivene forbliver skarpe. Generelt, så er værktøjsvedligeholdelse ekstremt vigtigt for en sund buksbomafdækning.

 

Tætte og flotte buksbom hække

En tæt og snorlige buksbomhæk kan syne vidunderlig med sine tætte grene og blade samt sin flotte grønne farve. Du ka’ sagtens få en tæt og lige buksbomhæk, det kræver blot regel-mæssig beskæring. Du bør starte med at trimme siderne på hækken, og efterfølgende kan du trimme toppen. Hvis du gerne vil have rette linjer og en lige hæk, så skal du holde din trimmer eller beskærer helt lige. Det kan være svært, og det kræver øvelse at gøre det i fri hånd. Derfor kan du i stedet købe længder af snor og sætte op langs kanterne på hækken, hvilket kan hjælpe som en guide.

Når du er færdig med at beskære og trimme din hæk, så bør du sprede gødning, så buks-bomhækken fortsat kan vokse og gro.

 

Tætte og flotte buksbom planteskulpturer

Buksbomkegler og –kugler skal klippes i maj, juli og september for at holde dem flotte. Du bør trimme en buksbomkugle eller –kegle ved hjælp af følgende metode:

  • Start altid på toppen af kuglen.
  • Stå over kuglen og hold redskabet fladt til toppen, da det giver mere kontrol samt mulighed for at skabe de perfekte kurver.
  • Gå langsomt mens du trimmer, så du ka’ holde øje med den udviklende form.
  • Kontroller også formen ved at tage afstand med jævne mellemrum for at sikre, at formen er, som den skal være.