Grønt er godt

Med Claus Dalby

Blomstrende buske har jeg altid sat stor pris på, fordi de med deres struktur og fylde er fantastiske i for eksempel et staudebed sammen med andre blomstrende vækster. Her er hortensiaer helt uforlignelige. Dels de almindelige havehortensiaer med halvbueformede blomsterstande og dels de mange forskellige hybrider. Uanset art eller sort hører hortensiaer til nogle af de mest solgte og populære haveplanter, og det forstår man godt.

Mange hortensiaer lever deres første sæson i en krukke, og når de hen i sensommeren eller efteråret begynder at se lidt triste ud, er det helt oplagt at plante dem ud i bedet, hvor de vil komme igen år efter. Med mindre, der er tale om en stuehortensia, for de er ikke hårdhøre. Men det er den, jeg vil fremhæve her; nemlig hortensia 'Limelight'.

Det er en helt særlig hortensia, der med sine limegrønne blomster er meget langt fra de gængse havehortensiaer. Den er ret diskret i udtrykket, og det gør, at den kan indpasses i alle farvesammenhænge.

Hortensia 'Limelight' når en højde på omkring et par meter, og hvis den på et tidspunkt bliver lidt for omfangsrig, kan den blot klippes ned. Snart skyder den nemlig op igen og kommer med blomster samme år. Det gør almindelige hortensiatyper ikke, for de blomstrer nemlig på andetårsskuddene.

Hortensia 'Limelight' klarer sig fint i både sol og halskygge og er i det hele taget en nøjsom plante, der får min allerbedste anbefaling.