Bilka GardenClub præsenterer spanske margueritter

Tips og tricks til spanske margueritter

Sunny margueritter - også kaldet spanske margueritter - er skønne blomster, der kommer i et væld af regnbuens farver, som blomstrer fra udsætningstidspunktet (ca. 10 grader) og hele sommeren igennem - faktisk indtil frosten sætter ind. Sunny’s spanske margueritter er særligt populære, fordi de er hårdføre udplantningsplanter og er meget velegnede til udplantning både i krukker, altankasser, men også direkte i havens bede.

Historien om spanske margueritter

Oprindeligt stammer de spanske margueritter fra små vildtvoksende buske i det sydlige Afrika med farvestrålende og margueritlignende kurvblomster, der næsten dækker planten helt. De kaldes på dansk for spansk marguerit, men det er faktisk mere korrekt at kalde dem kapsk marguerit på grund af deres oprindelse fra Kaplandet i det sydlige Afrika og ikke fra Spanien.

På latin hedder arten Osteospermum Ecklonis, og det var denne, som dannede udgangspunktet for de først dyrkede sorter, der blev brugt til udplantning. I 1980’erne blev der kun forhandlet 2 sorter i Danmark - én med hvide blomster og én med rosa blomster. Du ka’ i dag vælge mellem mere end 100 forskellige sorter, der findes i en bred vifte af blomsterfarver og -former.

Udplantning i haven:

Find en solrig, lun plads med læ til bedet. Grav bedet godt igennem og rens jorden for ukrudtsplanter. Sæt dine spanske margueritter ud i det farvemønster, du ønsker dig ovenpå jorden. Anbring 6-8 planter pr. m2, så vil planterne vokse sammen og dække jorden helt i løbet af sommeren. Grav et hul til hver plante, sæt planten ned i hullet og tryk jorden godt fast omkring planten. Efter plantning vandes jorden godt igennem.

Den første måned, efter at planterne er udplantet, vandes de to gange om ugen og tilføres havegødning hver 2. uge. Herefter er det ikke længere nødvendigt at vande og gøde planterne. Er sommeren meget varm og tør eller er dine planter udplantet på tør, sandet jord, kan det være nødvendigt at vande flere gange i løbet af sommeren.

 

Udplantning i krukke eller altankasse:

Spanske margueritter er også velegnet til udplantning i krukker og altankasser. Hvis krukken har en diameter på 40 cm, skal du plante 3-4 planter i hver krukke. Fyld krukken med pottemuld. Tag margueritterne ud af potten og plant dem øverst i potten. Pres pottemuld ned omkring planterne og lad ikke pottemulden gå længere op end til 1-2cm fra pottekanten. Så er der plads til vandingsvandet. Vand potten godt igennem efter plantning. Bland eventuelt de spanske margueritter sammen med andre udplantningsplanter - pletter i luften eller grønne stauder som Hosta eller Heuchera, der findes i en mængde forskellige bladfarver.

Pasning:

Den spanske marguerit er en solelskende plante, der sætter pris på en lun placering i direkte sol. Sæt derfor planten på en lun, solrig plads. Klippes visne blomsterstilke af forneden, fremmes udviklingen af nye blomsterknopper.

 

Indkøbstips til spanske margueritter:

Du får længst mulig glæde af spanske margueritter, hvis du køber planter med mange knopper og få udsprungne blomster. Jo tidligere det er muligt at plante ud, jo flere blomster vil folde sig ud i løbet af sommeren. Køb kun udplantningsplanter af god kvalitet, der har været vandet godt og ikke er tørret ud. Så vil de udvikle sig til de flotteste og sundeste planter i løbet af sommeren.