Det eksotiske citrontræ

Citrontræer eller citrustræer er noget, vi danskere ofte forbinder med eksotiske lande og varme temperaturer. Selvom det danske klima, gør det sværere for os at dyrke dem, så er det langt fra umuligt. Træet pynter fint med sine flotte grønne blade og de smukke hvide-violette blomster. Derudover giver den smagfulde og vitaminrige frugter, der kan bruges i madlavningen.

Citrustræet er en middelhavsplante, der dyrkes overalt i det subtropiske bælte, hvor klimaet er tilstrækkeligt varmere og mere fugtigt end det danske. Derfor bør du placere dit citrustræ, hvor det ka' få så meget sol og lys som muligt – faktisk skal den have mellem 8-12 timers sol dagligt for at trives allerbedst.

Sådan bør du placere dit citrontræ

I sommerperioden bør du placere træet udendørs fx på terrassen, så du kan nyde den, når du sidder ude. Når citrustræet står udendørs og fri fra skygge, så vil træet få al den sol, som den kan i døgnets lyse timer.

I det kolde vinterhalvår anbefaler vi, at du tager citrustræet indendørs, og her kan du igen, placere den i et vindue eller ved en terrassedør. Vinduet skal vende mod syd eller sydvest, så træet får så meget sol som muligt. I perioden, hvor citrustræet står indendørs, så er det faktisk manglen på fugtighed, der er én af de største udfordringer. Du skal også være opmærksom på, at citrustræet skal holdes væk fra varmeapparater.

Når du skal flytte citrustræet fra indeklimaet til udeklimaet, hvilket du kan gøre, når temperaturerne forbliver over 5 grader, så anbefaler vi, at du gør det gradvist. Dermed vænner citrustræet sige bedre til skiftet. For eksempel ka' du starte med at sætte citrustræet udenfor et par timer om dagen eller sætte det på en beskyttet plads, for eksempel ved en husmus.

 

Hvilke krukker bør du vælge?

I og med at citrustræet skal flyttes ind og ud i løbet af året, så er tippet til dig, at vælge en krukke, der ikke er for tung, eller du kan sætte krukken på hjul, så du har let ved at flytte rundt på den. I Bilkas sortimentet finder du både letvægtskrukker og rulleplader.

Hvilke jord bør du vælge?

Når du planter dit citrustræ, bør du anvende den rette jordblanding, og derfor bør du altid bruge citrus- eller middelhavsjord til dit citrustræ. Vi anbefaler, at du anvender Pindstrup oliven- palme - & citrusmuld, som du ka' købe i dit Bilka Hypermarked. Det er en 50 liters specialmuld, der er sikrer, at dit citrustræ holder sig sund og frodig. Mulden indeholder mere ler end normalt og minder meget om den mineraljord, der findes i middelhavsområder.

Sådan bør du vande og gøde dit citrontræ

Citrontræet/citrustræet skal vandes jævnligt, og du skal sørge for at jorden omkring planten ikke tørrer ud. Omvendt er det vigtigt, at jorden ikke bliver vandet for meget, så træet står og sopper i vand. Man siger, at der skal vandes en gang om ugen, men vi anbefaler, at du mærker jorden efter og vurderer, om den er tørstig eller ej. Når du vurdere, at den er tørstig, så bør du give træet rigeligt med vand og først vande igen, når jorden er tørret delvist ud.

Citrustræet skal vandes mere i sommerperioden end i vinterperioden, hvilket skyldes, at træet kun vokser ved varmere temperaturer. Derfor skal træet kun vandes i vinterperioden for at undgå udtørring.

Når du skal gøde dit citrustræ, hvilket du bør gøre jævnligt i sommerperioden, skal du bruge gødning, der er særligt velegnet til citrustræer. NPK-sammensætningen på gødningen bør være 4-1-3, da det sikrer udviklingen af sunde, grønne blade og tilfører fugt til træet. Vi anbefaler, at du følger vejledningen på gødningen i forhold til dosering.

Om foråret - når temperaturerne begynder at stige, og citrustræet dermed begynder at vokse, kan du gøde træet med naturgødning. I vinterhalvåret fraråder vi, at du gøder dit citrustræ, da det er unødvendigt, da træet er i en dvaleperiode.

Citrustræet kan beskæres omkring juni-juli måned, hvor du kan fjerne døde og visne grene eller rette formen på kronen. Hvis du gerne vil rette kronen, så skal du fjerne de skud, der vender indad i kronen.

Citrustræets blomster og frugter

Citrustræer har den helt specielle egenskab, at de i princippet kan blomstre og bære frugter hele året rundt. Det er dog oftest i de sydlige lande, mens det danske klima gør, at vi oftest ser blomster om foråret og frugter om vinteren.

Citrustræet har en anden egenskab – det er selvbestøvende. Det vil sige, at træet selv søger for at bestøve, så det ka' danne lækre citrusfrugter.

Blomsterne derimod – de bestøves af vinden og insekter. Men det vil sige, at når citrustræet står indendørs, så er det din opgave at ryste træet grundigt en gang i mellem, så bestøvningen kan ske.

Det tager typisk mellem 6 og 12 måneder for citrusfrugten at modnes. Citronerne skal først høstes, når de er modne. Lad dig ikke snyde af den gule farve – farven kommer når temperaturen overstiger de 14 grader. Vi anbefaler, at du i stedet plukker citronerne, når de har den ønskede størrelse.

 

Du ka' møde den store familie af citrustræer

Der findes rigtig mange forskellige citrustræer og derfor kan man roligt sige, at citrus-arterne har et stort familietræ. De har gennem årtusinder krydset hinanden, og derfor er det næsten umuligt at udpege den oprindelige art. Krydsningerne består bl.a. af lime, citron, appelsin, mandarin, grapefrugt, pomerans, pompelmus og kumquat. 

På trods af, at der findes mange forskellige citrusarter, så er alle citrustræer stedsegrønne, og af udseende minder de meget om hinanden. Man ser ofte at grenene er tornede, bladene er blanke, blomsterne har lyse, fine farver med farvenuancer, der ligger mellem sart rosa og hvid eller svagt gul. Frugterne er bær med saftigt frugtkød, der er opdelt af hindeagtige vægge, og skallen er sej. En anden fællesnævner for alle citrusarterne er, at de dyrkes på samme måde.

DU KA' MØDE VORES LEVERANDØR AF CITRUSTRÆER

Ostroplant er Bilkas leverandør af bl.a. citrontræer og alle de citrontræer, som de leverer til Bilka, er podede planter, hvor produktionen typisk tager fem år, og hvor den starter som et lille frø.

Hej, mit navn er Stefano. Mine kollegaer og jeg forsøger at være vores kunders øjne i marken, samt levere smukke planter af høj kvalitet til vores kunders butikker. Men i vores arbejde elsker vi ikke kun at levere planter til deres destinationer. Vi elsker også, at vi kan levere vores smukke lands varme, lidenskab og hjerte, kaldet – BELLA ITALIA.