Barrodsroser

Barrodsroser - fem af mine yndlingssorter

Begrebet barrodsroser er næsten ved at gå i glemmebogen. Og det er rigtig synd, for det er et fantastisk resultat, man får med disse roser. Sagen er nemlig den, at de etablerer sig optimalt, hvis de plantes her i det tidlige forår og et par måneder frem.


Som navnet siger, at der tale om roser med bare rødder. Nedenfor fortæller jeg om fem af mine yndlingssorter, og allernederst er der links direkte til Bilka.dk.

Jeg har lavet en lille video, der viser hvordan roserne plantes. Se videoen herunder.

Grav et 40-50 cm dybt hul. Placer rosen i hullet, så podestedet (punktet, hvor grenene skyder fra) er ca. 10 cm under jordoverfladen. Fyld jorden tilbage i hullet omkring rosen og træd den let til. Nemt ikke?

Snart begynder rosen at skyde. Husk at vande i tørre perioder.

'Claus Dalby'

At få en rose opkaldt efter sig er den ultimative hæder. Denne ære tilfaldt mig i 2012, da den verdenskendte rosenforædler Poulsen Roser valgte at give den smukkeste hvide rose mit navn. Siden har denne velduftende rose modtaget utallige priser.

Højde: ca. 100 cm.

'Rosa helenae 'Lykkefund''

Ikke mange slyngroser er så villige og nemme at have med at gøre som Rosa helenae 'Lykkefund'. I min have vokser den opad rosenbuer midt i haven, og blomster i hundredvis (for ikke at sige tusindvis!) springer ud omkring midsommer. Så spreder den lifligste duft sig i haven. Derfor kaldes denne særlige rose også for honningrose.

Højde: 400-600 cm. Prøv for eksempel at plante den op ad et træ og lad den vokse op i kronen.

'Alchymist'

Når jeg har havegæster i rosentiden, betages de ofte af den underskønne abrikos- til rosafarvede 'Alchymist' med de smukkeste fyldte blomster og den mest indtagende duft. En helt fantastisk klatrerose …

Højde: 400-500 cm.

'Hansestadt Rostock'

Tillad mig at nævne, at det nok ikke er navnet, man først falder for. Ja måske er det ligefrem sådan, at nogle vælger denne rose fra på grund af det ikke særligt romantiske navn. Men det er synd og skam. For der er nemlig tale om en af de mest indtagende buskroser med abrikosfarvede halvfyldte blomster. Delikat duft.

Højde: Ca. 100 cm.

Godt køb

'Rhapsody in Blue'

Et sigende navn til en meget smuk rose. Sjældent ser man en farvetone som denne, og 'Rhapsody in Blue' er da også en af de allermest populære roser i nyere tid. Og det forstår man … Mild duft.

Højde: Ca. 150 cm.

Mangler du roser til udplantning?