Japansk Løn (Acer)

Japansk løn (Acer) ses mere og mere i de danske haver, hvilket ikke er så underligt, da den har et helt unikt udseende og på mange måde adskiller sig fra mange andre træer og planter i haven. Det, der karakteriserer den, er de spidse blade, der findes i mange forskellige og flotte farver. For ikke at nævne; efterårets farve, hvor bladene får en smuk lys rød, gul eller orange farve.

Acer er oprindeligt fra den japanske have, men kan være i alle haver, hvor den vil fange enhvers blik og stjæle opmærksomheden.

 

Japanske løns blade

Planten hedder Acer af en grund, hvilket hovedsageligt kommer af bladenes spidse former. Der er dog mange forskellige bladformer under navnet, Acer. De fleste japanske løn har fem (sommetider 7 eller 9) bladspidser, der er formet som en hånd, hvorfor dermed navnet Acer Palmatum. De findes i en uendelig række farver. Der er rød, grøn, gul, brun, pink og orange varianter. Derudover er der også forskellige varierede varianter såvel som tofarvede sorter. Der findes dermed mange forskellige varianter af Acer med forskellige former og farver, men de er alle unikke og har sin helt egen karakter.

Grene på Japansk Løn

Når ahorntræet taber sine blade, så mister de fleste Acer deres unikke og smukke udseende. Men der er nogle arter, der stadig ser spektakulære ud, når bladene falder af. Det er arter som ’Sangokaku’ og ’Red Flamingo’, der har smukke lyse, røde grene og ’Biho’, der har lyse, gule grene. Desuden findes der også en art, som har hvide linjer, der nærmest ligner, at de er tegnet på barken – denne hedder ’Snake Skin Acer’.

Hvor skal man placere en japansk løn

De fleste japanske (acer) løn kan tolerere sol og delvis skygge, dog gælder det ikke for alle arter. De arter, der har lyse blade samt nogle af de arter med røde blade, trives allerbedst i halvskygge eller fuld skygge. De fleste japanske løn fortrækker også at stå steder, hvor der er læ, derfor bør du også have det i overvejelserne, når du skal vælge placeringen.

 

Jord til Japansk Løn

japansk løn kræver en lidt sur jord med en løs struktur. Når du skal plante en Acer, så bør du grave plantehullet dobbelt så stort, som den jordklump, der sidder på træet. Det er også muligt at plante træet i en potte, men du bør sikre dig, at potten kan tåle frost og derudover kan du dække indersiden med bobbelplast. Du bør gøde din Acer regelmæssigt for, at den får en god vækst og en smuk bladfarve.

Pasning og plejning af japansk løn (acer)

Vanding

Det vigtigste, når du har en Acer, er at du sørger for at give den vand nok. Træet kan ikke blive vandet for meget særligt ikke i sommerperioden. Her bør du vande den regelmæssigt og gerne to gange om ugen. Hvis du lige har plantet din Acer, så skal du faktisk vande den endnu mere. I efterårsperioden skal du også sørge for at vande på trods af at det regner mere. Først når frosten kommer, bør du holde igen, og du bør først starte med at vande igen, når frosten er helt ovre.

Vinterhårdfør

En Acer er hårdfør. Når planten har tabt sine blade, så er træet i en slags hvilefase. Her skal du sørge for, at planten ikke er for våd, når det er frost. Det er vigtigt, at du særligt beskytter de små planter i frost, da de er mest sårbare. De mere modne planter kan tåle mere. Fjern forsigtigt sne fra grenene.

Beskæring

I princippet kræver en Acer ingen beskæring. Men hvis du ønsker en bestemt form på træet, kan en beskæring være løsningen. En let form kan beskæres om sommeren. Planten kan derefter genoprette sig hurtigt. Større beskæringer bliver bedst udført i december. Senere om vinteren og om foråret anbefales det ikke, at du beskærer din Acer.