Sådan vedligeholder og rengør du pool og svømmebassin

I guiden her kan du lære mere om poolkemi og pool rens

En pool skal vedligeholdes, så den forbliver ren. Her har vi samlet nogle gode råd til vedligeholdelse af din pool, så du kan lade dine børn bade i familiens svømmepøl uden at bekymre dig om bakterier.

Vandet i pools bliver hurtigt beskidt. De mennesker, der bader i svømmebassinet, afgiver både skidt, snavs, sved og hudrester. Derudover kommer der også bakterier i poolen, hvis hunde bader i vandet.

Bakterierne fra en hund svarer til bakterierne fra 30 mennesker. Derfor er det en god idé at rense poolen hyppigere, hvis du lader din hund bade i vandet.

I denne guide giver vi dig råd og vejledning til, hvordan du kan holde poolen ren, samt hvordan du opbevarer den over vinteren.
 

Neutral PH-værdi er første skridt til en ren pool

Det vigtigste er at kontrollere PH-værdien hver dag i de perioder, hvor poolen bliver brugt hyppigt. Sørg for at poolens PH-værdi er mellem 7,0-7,4. PH-værdien er det vigtigste i svømmepølen, fordi klor ikke virker rigtigt, hvis der er en forkert PH-værdi.

PH-værdien kan reguleres ved at bruge kemi til poolen, kaldet PH+ og PH-. Man kan købe et startsæt med alle de produkter, du skal bruge for at få en lækker havepool til dine børn. Midlerne desinficerer, bekæmper algebelægninger og opretholder den optimale PH-værdi for vandet. 

Se vores udvalg af produkter til poolen her.
 

Udskift vandet i dit badebassin dagligt

Uanset størrelsen på din pool, er det vigtigt, at vandet bliver rengjort, så det er forsvarligt at bade i. Hvis du har et lille badebassin, kan du med fordel skifte vandet ofte. På den måde undgår du også at bruge en masse kemikalier i vandet.

Vandet skal skiftes alt efter hvor hyppigt, du bruger bassinet. En tommelfingerregel er at udskifte vandet, når bunden bliver glat, eller hvis vandet begynder at blive uklart. I varme perioder bør vandet dog blive skiftet hver dag, da bakterier trives i varmt vand.

Selvom du skifter vandet ofte, er det vigtigt, at du også fjerner insekter og nedfaldne blade dagligt. For helt at undgå beskidt vand er det en god idé at overdække poolen, når den ikke er i brug.
 

Hvad koster det at fylde en pool op?

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der er forskel på, om du fylder din pool med koldt eller varmt vand. Det varme vand er væsentligt dyrere end det kolde, og vær også opmærksom på bakterier, hvis du vælger at fylde bassinet med varmt vand.

En liter vand koster ca. 6,9 øre inklusiv de afgifter, der følger med. Har du derfor et bassin, der kan indeholde 1249 liter, koster det ca. 89 kr. at fylde. Hav dog i mente, at priserne kan være forskellige, afhængig af hvor du bor.
 

 

Brug af Saness Minipool til soppebassinet

Hvis du gerne vil undgå at bruge klor i din pool, men stadig gerne vil gøre noget godt for bademiljøet, kan du anvende Saness Minipool til de mindre bassiner. Denne metode er god, hvis du gerne vil desinficere vandet og forebygge belægninger.

Med Saness Minipool kan du holde vandet i soppebassinet beskyttet mod bakterier i flere uger, så vandet er lækkert for de helt små vandhunde i familien. Produktet er let og enkelt at gå til og badning kan foregå umiddelbart efter tilsætning.

Ved brug af Saness Minipool skal du være opmærksom på, at vandet stadig skal skiftes efter nogle uger fordi der ikke er cirkulation i vandet. Hvor ofte vandet skal skiftes, afhænger af brugen af soppebassinet.
 

Vedligeholdelse af poolen uden brug af kemikalier

Du kan godt helt undgå at bruge kemikalier i vandet, hvis du blot sørger for at udskifte vandet hyppigt. Især i varme perioder skal vandet skiftes hver eneste dag, fordi bakterier trives særdeles godt i varmt vand. Derudover skal vandet skiftes hyppigt, hvis svømmebassinet bruges ofte.
Man kan med fordel dække soppebassinet til med en pool cover, når det ikke bliver brugt.
 

Tøm poolen forsvarligt

Poolvand kan godt bruges til at vande dine planter, så længe der ikke er klor eller andre kemikalier i. Til gengæld bør du ikke vande dine planter og bede med poolvand, der indeholder klor, da det så kan sive ned i grundvandet. 

Når du skal skifte vandet fra din pool med klor i, bør du derfor være opmærksom på, at aftapning sker i kloakafløb. Læs altid brugsanvisningen og vær opmærksom på at fjerne kemikalier fra børns rækkevidde.

Hvilken pool skal man vælge?

Leder du efter den helt rette pool til haven, men er i tvivl om, hvilken du skal vælge? I denne guide kommer vi ind på de mest populære typer af pools, så du kan træffe det bedste valg i forhold til jeres behov.

Hold poolen ren med klor

Man kan ikke komme udenom at tilføje kemi til sin havepool. Den type kemi, der er vigtigst for at fjerne alger og bakterier fra dit badevand, er klor. Ved at bruge klor til badebassinet, desinficerer man for bakterier, alger og insekter, og får et klart og indbydende poolvand.


Klor til vedligeholdelse af større pools

Klor er den mest effektive måde at desinficere vandet på, især hvis du har en større havepool. Det er derfor også det, langt de fleste vælger, fordi det er effektivt mod både organiske og uorganiske stoffer. Klor holder badevandet både synligt rent og hygiejnisk og benyttes i langt de fleste svømmehaller.
 

Hvor meget klor skal der i en pool?

Plejemidlerne skal doseres, så de passer til din pools størrelse. Hurtigklor bruges, når du starter badesæsonen og lige har fyldt poolen med vand, og hvis du opdager at vandet bliver beskidt i løbet af sommeren. Langsomklor, som findes i Multiklor tabletter, benyttes til den løbende vedligeholdelse. Langsomklor forebygger belægninger på poolens sider og bund og desinficerer.

Hvis du bruger en Klorinator, kan du opnå høj badesikkerhed og en mere automatisk dosering.

Multiklor tabletterne indeholder også et folkningsmiddel, som samler små mikropartikler i større enheder, der derved nemmere fanges af filtret, samt hårdhedsstabilisator, der modarbejder udfældning af kalk og mineraler i poolvandet.

Rensning af bassinkanten og bunden

For at din pool i haven forbliver ren, skal bassinkanten og bunden rengøres. Dette er med til at sikre en bedre badeoplevelse og mindske bakterier. Det kan nemt gøres ved at rengøre poolkanten med en børste og varmt vand. Vær dog opmærksom på om poolen kan holde til den type børste, du bruger.

Husk også at bundsuge og tømme forfilterkurven og skimmerkurven. Filteret skal returskylles én gang om ugen, afhængig af filtrets type. Herefter kan du fylde mere vand i bassinet.


Opbevar din pool sikkert om vinteren

Er dit badebassin fremstillet i plastik, skal det som hovedregel pakkes ned efter endt badesæson. Hvis du ikke pakker det ned, kan du risikere, at bassinet tager skade af vintervejret.

Har du derimod en mere permanent pool, skal den have en vinterklargøring af poolvandet.
 

Gør din permanente pool klar til vintersæsonen

Alle pools er forskellige, både når det kommer til vedligeholdelse og rengøring, men også i forhold til at gøre din pool klar til vinteren. 

Vil du dog gerne huske det væsentligste, kan du følge nedenstående råd, så du kan forberede din pool bedst muligt til vintervejret.

  1. Giv bassinet en rengøring: Fjern blade og snavs, støvsug bunden for skidt med en pool støvsuger og rengør vandlinjen.
  2. Afmontér udstyret: Poolpumper, termometre og andet rengøringsudstyr har ikke godt af kulde og hård frost og kan risikere at sprænge.
  3. Dæk din pool til: Et godt poolcover beskytter mod nedfald fra træer samt skidt.
  4. Juster PH-værdien: Forebyg algevækst over vinteren og giv dit bassin en behandling med klor.
  5. Sænk vandniveauet: Frost udvider vandmængden i din pool.
     
Populære mærker

Kategorier indenfor vandleg