Sådan nedgraver du din trampolin

Grav din havetrampolin ned og øg sikkerheden

Trampolinen er et sikkert hit i de fleste familier. Udover motion, så får du timevis af glæde og fredfyldt latter fra børnene. 

Når man anskaffer sig en trampolin, skal man dog også være opmærksom på de farer der kan lure ved at hoppe rundt på din fjedrende cirkel. Hvis du graver din trampolin ned, kan du dog mindske risikoen for nogle af de ubehagelige oplevelser. I denne guide gennemgår vi hvordan du graver din trampolin med og øger sikkerheden for de mindste. 

Derfor skal du grave din trampolin ned

Med en nedgravet trampolin, kan dine børn få masser af motion og gode stunder i baghaven. Ved at nedgrave din trampolin, slipper du for at den dominerer din have og samtidig er det lettere for børnene at komme op og ned. Skulle uheldet være ude, så falder børnene heller ikke så langt ned, hvis de falder af. En nedgravet trampolin er derfor mere sikker for de mindste. 

At nedgrave en trampolin kan være en smart og praktisk løsning for mange familier. Du slipper for at bekymre dig, når det blæser og trampolinen bliver en integreret del af din have. 

Derudover vil naboen sikkert værdsætte at der ikke bliver kigget ned i haven hvert sekund. 

 

Hvilke trampoliner kan nedgraves? 

Som udgangspunkt findes der trampoliner til nedgravning, der er designet til dette specifikke formål (en såkaldt inground trampolin). Disse trampoliner er at foretrække, hvis du ønsker en nedgravet trampolin, da de kræver mindre udgravning i både omkreds og dybde. 

Du kan dog også nedgrave de fleste “almindelige” trampoliner (onground trampoliner). Vær dog altid opmærksom på hvad producenten skriver om nedgravning af netop deres specifikke model.  Sørg altid for, at trampolinen er sikkerheds godkendt og lever op til de krav der er på området.

 

Se vores udvalg af trampoliner til nedgravning.

 

Hvilken type jord er bedst til nedgravede trampoliner 

Når det kommer til at grave din trampolin ned, så er det også vigtigt at du undersøger jorden i din have. Jordtypen kan nemlig have betydning for nedgravningen af din trampolin. 

Undersøg, hvilken type jord du har, der hvor du ønsker at placere din trampolin. Grav et hul i jorden, der er lige så dybt som det, din trampolin skal være i. Kig på jorden og mærk på den - føles den mest som sand eller som ler? 

Hvis din jord føles meget sandet, så skal du ikke grave trampolinen ned. Denne type jord er ikke stabil når det kommer til trampoliner. Er din jord leret, bør den kunne holde. Vi anbefaler at du afstiver siderne – specielt hvis jorden føles en smule sandet. 

Hvordan graver jeg min trampolin ned?

Det kræver en smule arbejde at grave din trampolin ned. Man skal flytte en del kubikmeter jord, for at få plads til trampolinen. Derfor er det også vigtigt at du vælger den rigtige placering til trampolinen. 

Find et sted i haven, hvor det er relativt fladt. Sørg for, at der er fri for fliser, træstubbe eller kampesten. Derudover anbefaler vi også at holde trampolinen væk fra buske, bede, blomster, træer, skure og husmure. For børnenes sikkerhed, så kan du placere trampolinen et sted, hvor du har mulighed for at holde øje med dem mens de hopper. 

Vær desuden opmærksom på eventuelle rør og kabler i din have, da trampoliner som udgangspunkt skal graves minimum en meter ned i jorden. 

 

Afmærke området til trampolinen

Husk altid at læse producentens vejledning for nedgravning af trampolinen. Her fremgår det nemlig hvor stort og dybt du skal grave dit hul. Inground trampoliner kræver ofte en mindre udgravning end onground trampoliner, men rådfør dig altid med trampolinens vejledning. 

Start med at afmærke det område du har valgt som placering. Marker der hvor trampolinens midte forventes at skulle være, og brug denne til at måle ud fra. Brug en pind til at indikere hvor midten er, og brug derefter snor til at måle længden af radius. Sørg for at hullet er en smule større end trampolinen, så luft kan passere mellem hul og trampolinens dug. 

Den bedste placering af din trampolin er 

  • Jorden er fast 

  • Der ikke samler sig vand 

  • Udgravningen er på afstand fra skellet (af hensyn til naboer) 

  • Udgravningen er på afstand fra træer og buske. 

 

Begynd at grave din trampolin ned 

Du skal være lidt af en habil crossfitter for at kaste dig over udgravningen med håndkraft. Selvom det bestemt er en mulighed, så er dette et særdeles hårdt projekt, som involverer meget slæbearbejde. 

Vi anbefaler dig, at lejen en gravemaskine, en minigraver eller en bobcat til formålet. På den måde sparer du mange timer og slipper for noget af det hårde arbejde – og så er det bare sjovere at grave med en gravemaskine end hænderne. Afskaf jorden ved at køre den på genbrugsstationen eller brug den i din egen have. 

Grav så langt ned som trampolinens anvisning foreskriver. Sørg for at hullet er plant og fladt, så din trampolin står på en jævn overflade. Graver du en ‘almindelig’ trampolin ned, anbefaler vi desuden, at du stiller den på nogle solide fliser, så trampolinen står plant. Montér selve trampolinen efter produktets anvisninger. Du kan eventuelt lægge en fiberdug i bunden, så du undgår ukrudt. 

Siderne af hullet bør altid blive afstivet med fliser, der sættes op med en cementblanding. Hvis siderne ikke er afstivet, kan der ryge jord fra siderne ned i bunden af hullet. Dette er ikke hensigtsmæssigt og kan have betydning for stabiliteten af din trampolin. 

Hvilken trampolin skal jeg vælge?

Er du i tvivl om hvilken trampolin der passer til jers behov? Det er vigtigt at vælge den rigtige trampolin, så du får mest glæde ud af dit køb.

Sådan vedligeholder og efterser du din trampolin

Sørg for at sikkerheden er i top på havetrampolinen. Du kan selv efterse og vedligeholde trampolinens komponenter.