Sådan nedgraver du din trampolin

Få hjælp til nedgravning af trampolin

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til nedgravning af trampolin

 

Trampolinen er et sikkert hit i de fleste familier. Udover motion, så får du timevis af glæde og fredfyldt latter fra børnene. Når du anskaffer dig en trampolin til haven, skal du dog også være opmærksom på de farer, der kan lure ved at hoppe rundt på den fjedrende cirkel. 

Hvis du graver din trampolin ned, kan du dog mindske risikoen for nogle af de ubehagelige oplevelser. I denne guide gennemgår vi, hvordan du graver din trampolin ned, så du kan øge sikkerheden for de mindste.

Inground trampoliner

I videoen nedenfor kan du høre om nogle af de gode fordele, der er ved en nedgravet trampolin. Så kan du nemmere danne dig et overblik over, hvad du kan forvente med en nedgravet trampolin.

6 fordele ved nedgravning af trampolin

Der er flere fordele ved en nedgravet trampolin, som du ikke får ved en trampolin på ben (onground trampolin). F.eks. vil naboen sikkert værdsætte, at der ikke bliver kigget ned i haven hvert sekund.

Det kan derfor være en smart og praktisk løsning for mange familier med en nedgravet trampolin - både af hensyn til naboen, men også til jer som familie. Du får bl.a. følgende fordele:

  1. Dine børn kan få masser af motion og gode stunder i baghaven.
  2. Du slipper du for, at trampolinen dominerer din have.
  3. Det er lettere for børnene at komme op og ned på trampolinen.
  4. Skulle uheldet være ude, falder børnene ikke så langt ned, hvis de falder.
  5. En nedgravet trampolin er mere sikker for de mindste.
  6. Du slipper for at bekymre dig, når det blæser.
  7. Trampolinen bliver en integreret del af din have.


 

Hvilke trampoliner kan nedgraves?

Som udgangspunkt findes der trampoliner til nedgravning, der er designet til dette specifikke formål (en såkaldt inground trampolin). Disse trampoliner er at foretrække, hvis du ønsker en nedgravet trampolin, da de kræver mindre udgravning i både omkreds og dybde. 

Du kan dog også godt nedgrave de fleste almindelige trampoliner (onground trampoliner). Vær dog altid opmærksom på, hvad producenten skriver om nedgravning af netop deres specifikke model.

Sørg altid for, at trampolinen er sikkerhedsgodkendt og lever op til de krav, der er på området. Det gælder både almindelige og nedgravede trampoliner.

Hvilken type jord er bedst til at grave trampolin ned?

Når det kommer til at grave din trampolin ned, er det også vigtigt, at du undersøger jorden i din have. Jordtypen kan nemlig have betydning for nedgravningen af din trampolin. 

Undersøg, hvilken type jord du har, der hvor du ønsker at placere din trampolin. Grav et hul i jorden, der er lige så dybt som det, din trampolin skal være i. Kig på jorden og mærk på den - føles den mest som sand eller som ler? 

  • Hvis din jord føles meget sandet, så skal du ikke grave trampolinen ned. Denne type jord er ikke stabil, når det kommer til trampoliner. 
  • Er din jord leret, bør den kunne holde.

 

Vi anbefaler, at du afstiver siderne – specielt hvis jorden føles en smule sandet. På den måde kan jord fra siderne nemlig ikke falde ned og påvirke trampolinens stabilitet.

Hvilken trampolin skal jeg vælge?

Ønsker du at blive klogere på fordele og ulemper ved nedgravede havetrampoliner og havetrampoliner på ben? Så læs denne guide og find ud af, hvad der passer bedst ind i jeres have. Vi hjælper dig nemlig med at finde den helt rette model til jer.

Hvordan graver jeg min trampolin ned?

Det kræver noget arbejde at grave en trampolin ned. Du skal flytte en del kubikmeter jord for at få plads til trampolinen. Derfor er det også vigtigt, at du vælger den rigtige placering til trampolinen. Placér din trampolin et sted, hvor:

  • Jorden er fast.
  • Der ikke samler sig vand.
  • Udgravningen er på afstand fra skellet (af hensyn til naboer). 
  • Udgravningen er på afstand fra træer og buske.

 

Find et sted i haven, hvor det er relativt fladt. Sørg for, at der er fri for fliser, træstubbe eller kampesten. Derudover anbefaler vi også at holde trampolinen væk fra buske, bede, blomster, træer, skure og husmure. 

For børnenes sikkerhed, kan du placere trampolinen et sted, hvor du har mulighed for at holde øje med dem, mens de hopper. Vær desuden opmærksom på eventuelle rør og kabler i din have, da trampoliner som udgangspunkt skal graves minimum en meter ned i jorden. 

 

1. Afmærk området til din havetrampolin

Husk altid at læse producentens vejledning for nedgravning af trampolinen. Her fremgår det nemlig, hvor stort og dybt du skal grave dit hul. 

Inground trampoliner kræver ofte en mindre udgravning end onground trampoliner, men rådfør dig altid med trampolinens vejledning. 

Start med at afmærke det område, du har valgt som placering. Markér der, hvor trampolinens midte forventes at skulle være og brug denne til at måle ud fra. Brug en pind til at indikere, hvor midten er, og brug derefter snor til at måle længden af radius. 

Sørg for at hullet er en smule større end trampolinen, så luft kan passere mellem hul og trampolinens dug.
 

 

2. Begynd at grave trampolin ned 

Du skal være lidt af en habil crossfitter for at kaste dig over udgravningen med håndkraft. Selvom det bestemt er en mulighed, så er dette et særdeles hårdt projekt, som involverer meget slæbearbejde. 

Du kan leje en gravemaskine, en minigraver eller en bobcat til formålet. På den måde sparer du mange timer og slipper for noget af det hårde arbejde – og så er det bare sjovere at grave med en gravemaskine end hænderne.

Afskaf jorden ved at køre den på genbrugsstationen eller brug den i din egen have, hvis der er steder, hvor du mangler eller du fx gerne vil lave et blomsterbed.
 

3. Hvor dybt skal jeg grave min trampolin ned?

Grav så langt ned som trampolinens anvisning foreskriver. Sørg for, at hullet er plant og fladt, så din trampolin står på en jævn overflade. Graver du en almindelig trampolin ned, anbefaler vi desuden, at du stiller den på nogle solide fliser, så trampolinen står plant. 

Montér efterfølgende selve trampolinen efter produktets anvisninger. Du kan eventuelt lægge en fiberdug i bunden, så du undgår ukrudt. 

Siderne af hullet bør altid blive afstivet med fliser, der sættes op med en cementblanding. Hvis siderne ikke er afstivet, kan der ryge jord fra siderne ned i bunden af hullet. Dette er ikke hensigtsmæssigt og kan have betydning for stabiliteten af din trampolin.

 

Husk også havetrampolinens tilbehør

Hvis du har besluttet dig for at investere i en nedgravet trampolin, kan du overveje, om du også skal købe tilbehør dertil, så der kommer styr på sikkerheden. Du kan finde tilbehør til nedgravede trampoliner som for eksempel et sikkerhedsnetovertræk og kantpuder på Bilka.dk.