Sådan får du en grøn(nere) jul i år

Nogle gange skal der ikke meget til. Få tips og tricks til, hvordan du får en mere bæredygtig jul

Selvom vi altid håber på at få en hvid jul – og oddsene er som regel altid ganske små (det har kun været hvid jul 9 gange siden 1900) – så bør vi alle altid bestræbe os på at få en grønnere jul.

Og hvad vil det sige at have en grøn jul? Det er en jul, som er mere miljøvenlig, med mindre madspild og mere genanvendelig. Det er overordnet set blot en jul med mere omtanke for en række parametre.

I guiden her vil vi give dig enkle, men yderst brugbare måder, hvorpå du kan gøre julen mere klimavenlig. Vi har bestræbt os på at komme med simple råd, der er nemme at følge og ikke kræver alverden at ændre på, og som burde være nem at gå til for alle uanset alder.

 

1. tip: Genbrug julepyntet fra sidste år

Julepynt skal der til, og heldigvis er der allerede mange, som genanvender deres julepynt fra flere år siden og dermed har faste traditioner omkring at pynte op med mormors juleenglen og barnets hjemmelavede julehjerte fra børnehavetiden.

Find – eller fortsæt med at finde – julepynten fra sidste år, og evt. overvej, hvorvidt du har behov for nyt. Meget julepynt kan dem næsten overleve i årtier, hvis det opbevares og behandles ordentligt – også selvom det er hjemmelavet og lavet af papir.

2. tip: Vælg juletræet med omhu

Der findes i dag mange måder, hvorpå du kan få et juletræ ind i stuen. Her er den foretrukne stadig ægte juletræer, selvom kunstige juletræer vinder indpas på den danske befolkning. Hvis du går med et ægte juletræ, er det vigtigt, at du vælger et økologisk variant, hvis du vil undgå sprøjtegifte og kunstgødning til dyrkningen.

Når juleaften er ovre, skal du huske at bortskaffe juletræet ordentligt – evt. en tur på genbrugsstationen eller genanvende det til snitteaktiviteter for børnene eller som mad i zoologisk have. Du kan også købe et juletræ i potte og plante det i haven efterfølgende.

Natur juletræ vs. kunstigt juletræ – hvilket skal du gå med?

Ingen jul uden et juletræ - men hvad skal man gå med i disse tider? Både levende juletræer og plastik juletræer har deres fordele og ulemper. Få svaret her, så du vælger det rette for dig. 

3. tip: Undgå madspild

Dette er selvfølgelig noget, som vi skal undgå hele året, men særligt ved juletid hvor der kan være et overflød af mad med de mange julefrokoster, julehygge, jule-tam-tam samt mange andre aktiviteter, hvor vi samles omkring mad og julegodter.

Prøv derfor kun at købe det mad, som du har behov samt opbevare det korrekt, så det holder sig længere. Selvom det kan være svært, så tilbered kun den mad, der er behov for, og hvis der skulle være noget til overs, så gem det som rester, og spis det de efterfølgende dage.

Hvis der er meget til overs, kan du altid fordele resterne i mellem gæsterne, så de kan få glæde af det. Du kan sågar prøve at erstatte noget af alt kødet med mere grønne alternativer.

 

4. tip: Giv miljøvenlige julegaver

Først og fremmest når du skal vælge en gave, er det vigtigt, at du går med en gave, som modtageren vil elske og har ønsket. Derved har gaven også en længere levetid og mere værdi for modtageren. Dernæst gå efter gaver, som er af høj kvalitet og kan repareres.

Undersøg gerne, om gaverne kan fås med særlige mærkning som Svanen, Blomsten, Fairtrade, OEKO-TEX®, GOTS samt mange andre certificeringer, der er en din garanti for, at du ikke investerer i farlig kemi, en skadelig produktion og/eller dårlige arbejdsforhold. Hvis ikke det skal være ting, du giver væk, så køb miljøvenlige oplevelser i stedet som julegave.

Få inspiration til julgaverne her

Mangler du inspiration til årets juleindkøb, eller ved du ikke, hvad du skal forkæle dine nærmeste med? Så udforsk vores sortiment af julegave både til ham, hende og børn. Du kan bestille dem her online på Bilka.dk.

5. tip: Brug aviser eller blade som gaveindpakning

Julegaver er en fast tradition ved juletid, og der kan hurtigt gå ræs i at finde den rette gave til alle med det flotte gavepapir og det yndige bånd. I stedet for at købe gavepapir for så at smide det ud igen efter juleaften, kan du anvende aviser og blade som gaveindpakning i stedet for, hvis du alligevel har det liggende. Så skal du bare investere eller genbruge gavebånd fra andre gaveindpakninger. Du kan også droppe gavebåndet helt og køre den helt spartanske indpakning.

 

6. tip: Alternativ pakkeleg

Der kan være delte meninger omkring pakkeleg, og aktiviteten er alligevel en fast tradition i mange husstande, familiesammenkomster og særligt ved julefrokoster. Overvej derfor, om der skal sættes krav til et alternativt pakkeleg, hvor man i stedet for at komme med mange, små gaver kommer med én stor.

Dernæst kan man sige, at alle gaver skal være genbrug – hvad end det er fra ens eget hjem eller en genbrugsbutik. Sidst, men ikke mindst, kunne man droppe at købe ting, som ingen alligevel har brug for, men derimod vælge oplevelser, aktiviteter og tjenester som rygmassage, hjemmelavet aftensmad osv.

 

7. tip: Send elektroniske julekort

Sender du stadig de obligatorisk julehilsner til nære og kære? Eller har du familiemedlemmer, der stadig gør? Så kan du erstatte de fysiske kort med elektroniske julekort – hvilket er ganske gratis. Her sparer du både penge på frimærke, brugen af kort og konvolut samt transporttid. Der findes mange sjove og fine elektroniske julekort, og du skal ikke bekymre dig, hvorvidt de bliver forsinket eller ankommer til tiden.