Lær mere om Halloween og hvordan du laver en græskarlygte

Bliv klogere på den uhyggelige højtid og pynt haven op

Den amerikanske tradition Halloween er en uhyggeligt hyggelig efterårsfest, vi danskere har taget til os. Få historien på plads og tips til hvordan du bedst udnytter dit kæmpe græskar til en flot Jack-o-lantern og en snack.

Selvom Halloween i Danmark måske stadig mest er børnenes fest, har de voksne taget græskarlygterne til sig.

De er nærmest blevet symbolet på Halloween, som jo skal være en uhyggelig fest, men i virkelighed skaber de grinende græskar bare hygge med deres varme lys i det mørke efterår.
 

Græskarlygten Jack O-lantern
De store græskar med uhyggeligt udskårne hoveder kaldes 'Jack O-lantern' –som er en sammentrækning af 'Jack of the lantern'.

De stammer fra sagnet om drukkenbolten Stingy Jack, som narrede fanden et par gange. Da Jack døde, kunne han ikke komme i himlen, fordi han ikke havde levet et gudfrygtigt liv. Men han kunne heller ikke komme i helvede, fordi han havde en aftale med fanden om, at han ikke måtte kræve Jacks sjæl.

I stedet gav fanden Jack et stykke gloende kul, som kunne lyse for ham på vej tilbage til jorden. Det lagde han i en udskåret roe –og vandrede i lyset fra den hvileløst mellem himlen og jorden. Roen blev siden til et græskar.

Halloween er allehelgensaften
Så vidt historien om græskarlygten, men hvad er det nu lige Halloween er for en tradition? Ordet Halloween er en sammentrækning af det engelske 'all hallows eve' –allehelgensaften.

Ifølge folketroen - også den danske - er det aftenen før allehelgensdag, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er fremme for at håne de helgener, der æres dagen efter.

I Danmark er allehelgensdag den første Søndag i november og markeres i mange kirker. Vi har dog taget den 31. oktober til os som Halloween og markerer det efterhånden på samme måde som i USA.

Uhyggelig udsmykning og udklædning
Den amerikanske form af Halloween er først rigtigt kommet til Danmark sidst i 1990'erne.

Især børnene klæder sig uhyggeligt ud, og i USA går de fra dør til dør og laver 'trick or treat' om aftenen. Det minder om den danske tradition med at rasle til fastelavn men er stadig ikke så udbredt i Danmark.

Den uhyggelige udsmykning i og udenfor huset hører også med –og her er græskarlygten nærmest et must.

Her får du tips til, hvordan du laver en græskarlygte –og får en lækker snack med i købet.

Sådan laver du en græskarlygte
Det kan være noget fedtet og besværligt at skære græskar ud og derfor svært at holde og styre kniven. Derfor bør det altid kun være voksne, der fører kniven.

Børnene kan til gengæld tegne øjne, næse og mund og hjælpe med at skrabe indmaden ud af græskaret.

Du skal bruge:

  • Et græskar
  • Et par aviser
  • En sprittusch
  • En kniv med tyndt blad
  • En ske


Sådan gør du:

  • Stil græskarret på aviserne
  • Tegn omrids af låget på toppen af græskarret med tuschen og skær det af med en skarp kniv. Hullet skal være så stort, at man kan tage al indmaden ud med hånden og en stor ske.
  • Skær frugtkød og kerner fri og lad børnene skrabe det ud med skeen.
  • Skrab græskarrets indvendige side med skeen indtil siderne er jævne. Bunden skal være flad indvendig, så fyrfadslysene kan stå lige.
  • Pensl græskarret indvendigt med fx Atamon. Det forhindrer at græskarret mugner hurtigt.
  • Tegn græskarmandens øjne, næse og mund op med tuschen. Skær herefter forsigtigt langs stregerne.
  • Sæt et fyrfadslys i bunden af græskarret og læg 'låget' på så det fungerer som lygte. Du kan også putte en lyskæde i. Så kan græskarret lyse hele tiden og mugner ikke så hurtigt.
  • Græskar indeholder en del naturligt sukker, og derfor kan der komme små bananfluer omkring græskarhovedet. Så hvis du har mulighed for det, er det en fordel at have lygten udendørs.


Lav en lækker snack af kernerne
Mange smider græskarkernerne i skraldespanden. Men det er der ingen grund til –de bliver hurtigt til en lækker snack:

1.     Fjern så meget græskarkød som muligt fra kernerne
2.     Spred kernerne ud i en bradepande med bagepapir, vend dem med fint salt.
3.     Sæt dem ind i en 250 grader varm ovn, gerne varmluft indtil de er lysebrune. Det tager cirka 20 minutter.

Spis dem med det samme eller put dem i en lufttæt beholder når de er kølet af.

Se vores udvalg af pynteting til haven