Natur juletræ vs. kunstigt juletræ – hvilket skal du gå med?

Få svaret, så du kan holde jul med god samvittighed og efter dine behov og ønsker

Ingen jul uden et juletræ. Sådan er det for mange, når vi rammer december og skal pynte op til juleaften – samt hvorfor Kevin McCallister ikke ville til Florida i klassikeren Home Alone 2: lost in New York for at fejre jul.

Men hvilken variant skal du så gå med – levende eller kunstigt? Begge typer juletræer får nemlig hug ift. miljø og bæredygtighed. Produktionen for natur juletræer forurener nemlig en del kontra plastik juletræer, men plastik forurener derimod verdenshavene.

Så hvilken skal med du gå med, hvis man gerne vil tænke en smule på miljøet og gøre juleræset mere overskueligt?

I guiden her vil vi komme ind på de forskellige typer juletræer – levende og kunstigt – samt begges fordele og ulemper, når det kommer til det økonomiske, æstetiske og klimamæssige.  

 

Natur juletræer – for en ægte julestemning

Mange danskere sværger til et ægte, levende juletræ. For det er vel ikke et rigtigt juletræ, hvis det er lavet af plastik? Man synger trods alt Højt fra træets grønne top og ikke Højt fra træets PVC-top.

Det kan man se på den landsdækkende brancheforening Danske Juletræers hjemmeside, hvor der hver jul bliver købt ca. 1,5 mio. juletræer af danskerne alene. De mest almindelige varianter er Nordmannsgran og rødgran. Danmark er også en af de største juletræsproducenter, hvor der hvert år bliver dyrket og fældet mere end 10 mio. juletræer – så det siger jo ikke så lidt.

Fordele ved et natur juletræ

 • Du kan selv tage ud til den lokale juletræsplantage og købe/vælge dit juletræ og mindsker hermed træets transport og CO2-regnskab.
 • Når et træ fældes, plantes der et nyt for at opretholde et stabil forsyning år efter år.
 • Ved langt de fleste tilfælde er et juletræ og duften heraf bare pænere, bedre og mere julet alt efter kvalitet.
 • Det er biologisk nedbrydeligt efter brug og dermed bedre for naturen.

 

Ulemper ved et natur juletræ

 • Det kræver meget pleje, hvis du skal undgå udtørring og nåletab, når du tager det indenfor.
 • Der er ofte pesticider involveret i juletræsdyrkning, medmindre du finder en økologisk plantage, hvilket der på nuværende tidspunkt ikke er så mange af.
 • Du kan risikere at få et juletræ, hvor der gemmer sig skimmelsvamp eller op til 20.000 smådyr.
 • Så skal du døje med bortskaffelsen af juletræet efterfølgende og gerne på en bæredygtig og genanvendelig måde.

 

Plastik juletræer – bedre end den ægte vare?

I årenes løb er det blevet mere og mere populært at købe et plastik juletræ, og producenterne bag er også blevet markant bedre til at lave naturtro plastik juletræer. Faktisk køber hele 5 % af den danske befolkning plastik juletræer, hvilket svarer til ca. 70.000 danskere. Dette oplyser Danske Juletræer.

Men hvorfor gå med plastik? Mange vælger et kunstigt juletræ, da der ikke bruges sprøjtemidler under produktionen, og træet kan genbruges. Dette skulle så betyde, at træet er mere bæredygtigt, ikke? Ikke nødvendigvis. For før at et plastik juletræ er mere miljøvenligt end et ægte juletræ, skal du – alt efter hvilken variant – have det i mellem 13-20 år. Og der kan sker meget med et juletræ på nogle årtier.

Udforsk vores sortiment af plastik juletræer

Ønsker du at gå med et plastik juletræ denne jul, så har vi et helt sortiment dedikeret til dette. Her har vi naturtro kunstige juletræer i forskellige størrelser og højder, der vil pryde så fint og narre folk til at tro, at det er den ægte vare. 

Fordele ved et plastik juletræ

 • Det er økonomisk besparende, da du kan anvende træet år efter år.
 • Træet taber ingen nåle eller kræver omfattende vedligeholdelse som et levende træ, når du tager det indenfor.
 • Du skal ikke bekymre dig omkring bortskaffelse efterfølgende, da du blot skal pakke det sammen.
 • Træet har en perfekte form og fylde hvert år.

 

Ulemper ved et plastik juletræ

 • Det kan være en dyr investering det første år, hvis der ønskes et højkvalitets og naturtro juletræ.
 • De fleste plastik juletræer er lavet af PVC og indeholder ftalater, der kan være hormonforstyrrende, og derfor frarådes det, at man opholder sig for meget i nærheden af træet.
 • Som langt de fleste produktioner indenfor plastik, så bliver træet højst sandsynlig lavet i Kina og skal transporteres hertil efterfølgende.
 • Efter brug kræver træet opbevaringsplads resten af året og alt efter størrelse på træet, kan det godt være en del, hvis man ikke har mange kvadratmeter at gøre godt med.

 

Konklusion – hvad er så bedst?

Konklusionen må sige at være, at juletræer – uanset om de er ægte eller kunstige – bare ikke er en bæredygtig branche – på nuværende tidspunkt i hvert fald. Vælg derfor den variant, der passer til dig – både økonomisk, værdimæssigt, opbevaringsmæssigt og æstetisk. Derved får du størst glæde ved netop dit udvalgte juletræ.

Hos Bilka sælger vi kunstige juletræer i forskellige størrelser på vores webshop samt levende træer i vores hypermarkeder rundt om i landet. Du har derfor stor mulighed for at vælge det juletræ, som du ønsker, skal være i dit hjem ved at handle her hos os.