Værd at vide om FSC-mærket

Få mere viden omkring FSC-mærket og dets betydning

Hvad betyder FSC? Hvad står forkortelsen for? Og gør det overhovedet nogen forskel at købe FSC-mærkede møbler? Læs med her og bliv meget klogere på FSC's verden.

Hvad er FSC?
FSC står for Forest Stewardship Council og er en international non-profit mærkningsordning. FSC-mærket er en garanti for træ og papir, du kan købe med god samvittighed. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Hvordan ved jeg, at FSC mærket er sikkert?
Bag FSC-mærket ligger et strengt internationalt kontrolsystem. Træet skal altid kunne spores tilbage til det sted i skoven, hvor det stammer fra – uanset hvor mange led, der er mellem skoven og butikken. Hvert led i kæden mellem skov og forbruger skal have sin egen certificering og sit eget certificeringsnummer. Sidder FSC-mærket på et produkt, skal der også være en certificeringskode på produktet.

Alle FSC-certificeringer foretages af uvildige certificeringsfirmaer og brugen af FSC's logo kontrolleres hele tiden.

Betyder FSC, at sociale forhold i skoven er garanteret?
FSC er ikke bare en miljøgaranti, det er også en social garanti. FSC garanterer, at skovarbejderne uddannes og får sikkerhedsudstyr, en ordentlig løn og ret til at organisere sig i fagforeninger. Samtidig sikres indfødte folkeslag retten til at bruge skoven som de tidligere har gjort, og de inddrages i skovens forvaltning. I mange af verdens fattigste lande er det også en del af den nationale FSC Skovstandard, at en procentdel af overskuddet fra skovdriften skal gå til opbygning af skoler, klinikker m.m.