Hvilken MTB skal du vælge?

Find den rette MTB til dine behov

Er du i tvivl om hvilken cykel du skal vælge og er du faldet over den fantastiske mountainbike (MTB)? I denne guide hjælper vi dig med at vælge den MTB der passer bedst til dig og dine behov, så du kan få godt gang i cykelglæden.

Du kan læse mere om hvilke faktorer der er vigtige at tage højde for, når du skal købe en mountainbike.

 

Hvad skal du bruge din MTB til?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du overvejer hvad du skal bruge din mountainbike til. Oprindeligt er MTB’en designet til at køre i skov og terræn, men på grund af cyklens høje komfort, er den de seneste par år blevet populær som transportmiddel også.

Derfor er det op til dig at beslutte, hvad du skal bruge din MBT til. Skal den kunne køre i skoven eller bruges som hverdagscykel? Hvor meget vil du bruge den og hvilket terræn skal du køre i?

 

Valget af mountainbike afhænger af dit ambitionsniveau

Dit valg af mountainbike bør også afspejle dit ambitionsniveau – specielt hvis cyklen skal bruges som motion.

Har man allerede stiftet bekendtskab med MTB, og vil man gerne tage sit niveau et skridt op, så kan det være en fordel at investere i en dyrere cykel. Er man derimod forholdsvis ny i MTB verdenen, kan man sagtens investere i en billigere cykel, indtil man finder sin kørestil og cykelglæde.

MTB kan være en jungle at finde rundt i. Derfor anbefaler vi, at du bruger god tid på at researche dine behov og de mange forskellige cykler der findes. I denne guide, vil vi give dig et overblik over nogle af de faktorer som vi mener er vigtige, når du skal købe en mountainbike cykel.

 

Budget på din MTB

Når du skal investere i din nye mountainbike, er der selvfølgelig også vigtigt at du overvejer dit budget. Hvis du skal bruge cyklen i skoven, er det også vigtigt at du investerer i det rette tilbehør, så du får den bedste oplevelse med din nye cykel.

Mountainbikes kommer i mange forskellige prisklasser. Alt efter hvilke parametre du finder vigtigst, skal du selvfølgelig sætte dit budget derefter. Budget og kvalitet hænger ofte sammen, og disse to skal selvfølgelig matche dit ambitionsniveau. Sæt derfor er realistisk budget på dit køb.

Herunder kan du læse om nogle af de faktorer vi synes der er vigtigt at du tager højde for og som samtidig vil have en betydning for prisen på din nye cykel.

 

Geometri på din MTB

Stellet på din cykel har en stor betydning, når du skal vælge MTB. Stellet har nemlig betydning for hvordan du sidder og hvordan cyklen reagerer i forskellige situationer og på forskelligt underlag.

Er du nybegynder har steller ikke nødvendigvis den største betydning, men vil du gerne dyrke sporten yderligere, kan det være en fordel at sætte sig ind i de forskellige stel og deres betydning for din kørestil.

 

Forgaffel på din MTB

Som udgangspunkt kommer MTBere med to typer af forgafler: fjeder-forgafler og luftforgafler. Vi anbefaler at man investerer i en cykel med luftforgafler, da disse kan indstilles efter rytteren. På den måde, er der bedre respons mellem dig og cyklen. Det giver en bedre fordelen mellem din vægt, din kørestil og det terræn du skal køre på.

 

Gear på din MTB

Det er enormt vigtigt at vælge et godt gearsystem, da belastningen på dette kan være stort når du kører i terræn. Hvis du gerne vil undgå at dit gear bliver skrattende og tøvende, så skal du vælge en model der kan tåle at blive brugt til de hurtige skift i skoven.

Når du kører i skoven, vil du ofte skifte gear hurtigt, i tide og i utide. Mange vil også komme til at lave ”panik-skifte”, hvor man træder hårdere mens der skiftes gear. Derudover er mudder og skidt hårdt ved din geargruppe.

Derfor er det vigtigt du sætter dig ind i forskellige typer af gear – specielt hvis du gerne vil have endnu mere ud af din MTB-oplevelse.

 

Bremser på MTB

Det er selvfølgelig også vigtigt at vælge en cykel med gode bremser. Særligt når du kører i skoven eller andet terræn, er det vigtigt at have nogle gode bremser, der kan afhjælpe dig i farlige situationer. Vi anbefaler at du bruger skivebremser, da de generelt er bede til det hårde terræn. Har du mulighed for det, kan det også være en fordel at investere i hydrauliske bremser fremfor mekaniske, da disse er bedre til at fastholde trykket ved nedbremsning.

 

Hjulstørrelse på MTB

Der findes forskellige hjulstørrelser når det kommer til MTB. De forskellige størrelser kan have stor betydning for den køreglæde og derfor er det vigtigt at du vælger en størrelse der passer til dig. Du kan vælge disse størrelser: 26″, 27,5″, 27,5+” og 29″. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større hjul, jo bedre ruller en over forhindringer. En MTB med mindre hjul er dog mere agil og dermed også mere velegnet til tekniske sektioner.

 

Udstyr til din MTB

Du kommer ikke udenom at skulle investere i noget god udstyr til din MTB. En pumpe, et dækjern, lappegrej, ekstra slange og meget mere, er helt uundværlige når du skal suse rundt på din MTB. Med det rette udstyr vil du opleve at din MTB-glæde vokser og du får meget mere ud af oplevelsen.

Se alt vores cykeludstyr.

10 tips til bedre teknik på din MTB

Denne guide hjælper dig med at forbedre din teknik på din MTB, så du kan komme et skridt tættere på at blive skovens ukronede MTB konge.