Hvilken MTB skal du vælge?

Find den rette MTB til dine behov

Er du i tvivl om hvilken cykel du skal vælge, og er du faldet over den fantastiske mountainbike (MTB)? I denne guide hjælper vi dig med at vælge den MTB, der passer bedst til dig og dine behov, så du kan få godt gang i cykelglæden.

Du kan læse mere om hvilke faktorer, der er vigtige at tage højde for, når du skal købe en mountainbike.

 

Hvad skal du bruge din MTB til?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du overvejer, hvad du skal bruge din mountainbike til. Oprindeligt er MTB’en designet til at køre i skov og terræn, men på grund af cyklens høje komfort er den de seneste par år blevet populær som transportmiddel også.

Derfor er det op til dig at beslutte, hvad du skal bruge din MTB til. Skal den køre i skoven eller bruges som hverdagscykel? Hvor meget vil du bruge den, og hvilket terræn skal du køre i?

Ved at få afklaret dine behov er den større sandsynlighed for, at du vælger den rette MTB. 

 

Valget af mountainbike afhænger af dit ambitionsniveau

Dit valg af mountainbike bør også afspejle dit ambitionsniveau – specielt hvis cyklen skal bruges som motion.

Har du allerede stiftet bekendtskab med MTB, og vil du gerne tage dit niveau et skridt op, så kan det være en fordel at investere i en dyrere cykel. Er du derimod forholdsvis ny i MTB-verdenen, kan du sagtens investere i en billigere cykel, indtil du finder din kørestil og cykelglæde.

MTB kan være en jungle at finde rundt i. Derfor anbefaler vi, at du bruger god tid på at researche dine behov og de mange forskellige cykler, der findes. I denne guide vil vi give dig et overblik over nogle af de faktorer, som, vi mener, er vigtige, når du skal købe en mountainbike cykel.

 

Budgettet på din MTB

Når du skal investere i din nye mountainbike, er der selvfølgelig også vigtigt, at du overvejer dit budget. Hvis du skal bruge cyklen i skoven, er det også vigtigt, at du investerer i det rette tilbehør, så du får den bedste oplevelse med din nye cykel.

Mountainbikes kommer i mange forskellige prisklasser. Alt efter hvilke parametre du finder vigtigst, skal du selvfølgelig sætte dit budget derefter. Budget og kvalitet hænger ofte sammen, og disse to skal selvfølgelig matche dit ambitionsniveau. Sæt derfor er realistisk budget på dit køb.

Herunder kan du læse om nogle af de faktorer, vi synes, der er vigtige, at du tager højde for, og som samtidig vil have en betydning for prisen på din nye cykel.

 

Geometri på din MTB

Stellet på din cykel har en stor betydning, når du skal vælge MTB. Stellet har nemlig betydning for, hvordan du sidder, og hvordan cyklen reagerer i forskellige situationer og på forskelligt underlag.

Er du nybegynder, har stellet ikke nødvendigvis den største betydning, men vil du gerne dyrke sporten yderligere, kan det være en fordel at sætte sig ind i de forskellige stel og deres betydning for din kørestil.

 

Forgaffel på din MTB

Som udgangspunkt kommer MTB'ere med to typer af forgafler: fjeder-forgafler og luftforgafler. Vi anbefaler, at man investerer i en cykel med luftforgafler, da disse kan indstilles efter rytteren.

På den måde er der bedre respons mellem dig og cyklen. Det giver en bedre fordelen mellem din vægt, din kørestil og det terræn, du skal køre på.

 

Gear på din MTB

Det er enormt vigtigt at vælge et godt gearsystem, da belastningen på dette kan være stort, når du kører i terræn. Hvis du gerne vil undgå, at dit gear bliver skrattende og tøvende, så skal du vælge en model, der kan tåle at blive brugt til de hurtige skift i skoven.

Når du kører i skoven, vil du ofte skifte gear hurtigt i tide og i utide. Mange vil også komme til at lave ”panik-skifte”, hvor man træder hårdere, mens der skiftes gear. Derudover er mudder og skidt hårdt ved din geargruppe.

Derfor er det vigtigt, du sætter dig ind i forskellige typer af gear – specielt hvis du gerne vil have endnu mere ud af din MTB-oplevelse.

 

Bremser på MTB

Det er selvfølgelig også vigtigt at vælge en cykel med gode bremser. Særligt når du kører i skoven eller andet terræn, er det vigtigt at have nogle gode bremser, der kan afhjælpe dig i farlige situationer. Vi anbefaler, at du bruger skivebremser, da de generelt er bedre til det hårde terræn.

Har du mulighed for det, kan det også være en fordel at investere i hydrauliske bremser fremfor mekaniske, da disse er bedre til at fastholde trykket ved nedbremsning.

 

Hjulstørrelse på MTB

Der findes forskellige hjulstørrelser, når det kommer til MTB. De forskellige størrelser kan have stor betydning for din køreglæde, og derfor er det vigtigt at du vælger en størrelse der passer til dig. Du kan vælge disse størrelser: 26”, 27,5”, 27,5+” og 29” .

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo større hjul, jo bedre ruller den over forhindringer. En MTB med mindre hjul er dog mere agil og dermed også mere velegnet til tekniske sektioner.

 

Udstyr til din MTB

Du kommer ikke udenom at skulle investere i noget god udstyr til din MTB. En pumpe, et dækjern, lappegrej, ekstra slange og meget mere, er helt uundværlige når du skal suse rundt på din MTB. Med det rette udstyr vil du opleve at din MTB-glæde vokser, og du får meget mere ud af oplevelsen.

10 tips til bedre teknik på din MTB

Denne guide hjælper dig med at forbedre din teknik på din MTB, så du kan komme et skridt tættere på at blive skovens ukronede MTB konge.

Sådan samler du en MTB

Ønsker du at komme hurtigt ud i skoven på din MTB? Så har vi en nem guide, du kan følge til at få samlet din mountainbike hurtigst muligt. 

Sådan monterer du skærmsæt på din MTB

Med det rette skærmsæt beskytter du din MTB mod vand og mudder. Klik her for at følge vores enkle video om montering af for- og bagskærm på din mountainbike.