Den store strikkeordbog

Lær strikke-jargonen fra Astrid Salling

Der er mange ord i strikkens verden som – hvis man er ny – ikke giver den store mening. Faktisk kan ordene forstås omvendt af hvad de faktisk betyder. Og det kan jo virkelig gøre det at lære at strikke endnu sværere. Så her er der lidt hjælp at hente – her er de tre vigtigste til at starte med.

At slå op
Nej, det har ikke noget med kærestesorg og lign. at gøre. At slå en maske op er at lave en maske, at vikle garnet om strikkepindende så der derved opstår masker. At slå masker op er altså der hvor det hele starter…med dit strikkeri.

At tage ud
Betyder at forøge med en maske. Du laver simpelthen en ekstra maske udover dem du oprindelig slog op på pinden. ”At tage ud” er altså ikke at tage en maske af pinden eller på anden måde fjerne den fra strikketøjet….men at tilføje en maske.

At lukke af
Den giver mening. Man lukker af når strikketøjet er færdigt. Man afslutter maskerne så man kan tage strikketøjet af pindende, uden at maskerne går op - eller løber, som man også kalder det.

Perlestrik
Nix, ikke noget med at skulle putte perler på snor og så strikke. Du skal selv strikke perlerne. Det gør du ved at skifte mellem de to mest brugte strikketeknikker: ret og vrang. Og på den måde opstår perlerne. Det kan se sådan ud i et mønster:
1. pind: 1 ret, 1 vrang – til alle masker er strikkede
2. pind: Hvis du sluttede med en retmaske skal du starte med en retmaske. Og det samme med vrang. Og derefter skiftevis 1 ret, 1 vrang til alle masker er strikkede.