Alt du skal vide om elcykler

Hvad betyder forhjulsmotor, baghjulsmotor og centermotor? Bliv klogere på elcykler i guiden her

Inden man erhverver sig en elcykel, er der forskellige ting, man skal være opmærksom på. Herunder kan du læse om de punkter, vi mener, der er de vigtigste, når man skal klædes på til at købe en ny elcykel.

 

Motoren i Bilkas el-cykler

Her på Bilka.dk har vi elcykler med forskellige motorer som enten er forhjuls-, baghjuls- eller centermotor. Der er væsentlige forskelle på de montorer, der sidder i hjulet, og dem der sidder i kranken. Læs hvilke forskelle de har herunder.
 

Forhjulsmotor

Med en elcykel med forhjulsmotor vil du på cykelturene opleve følelsen af, at du bliver trukket frem, når pedalerne trædes rundt. Det skyldes, at motoren kommer med speed sensor, der får dig frem på cykelstien.

Når man suser afsted, skal man dog være opmærksom på et par ting i forbindelse med motorens funktion. I og med at motoren skubber dig frem og har en stor trækkraft, kan der forekomme forsinkelser ved stop og start.

Det vil sige, at man skal være ekstra opmærksom, når man bremser, og når man eksempelvis skal køre rundt i et sving.
 

Baghjulsmotor 

En elcykel med baghjulsmotor giver dig oplevelsen af, at man bliver skubbet frem, når man træder i pedalerne.

Dermed fungerer en baghjulsmotor ligesom en forhjulsmotor, og du skal derfor være opmærksom på de samme ting som beskrevet ved forhjulsmotoren.

Ofte ser man baghjulsmotor ved elektriske mountainbikes eller andre sporty cykler med håndbremse og udvendige gear.
 

Centermotor

En elcykel med centermotor er forskellig fra en elcykel med henholdsvis for- eller baghjulsmotor. Det skyldes, at centermotoren sidder ved kranken, trækker igennem kæden og har Torque-sensor.

Med andre ord betyder det, at du vil opleve cykelturen stort set som på en almindelig cykel. En centermotor går nemlig ikke ind og skubber dig frem, men supplerer med ekstra kraft alt efter den hjælp, man har sat til via displayet, og du cykler derfor primært selv.

Når du træder kraft i pedalerne, vil motoren yde noget, og en elcykel med centermotor er derfor til dig, der vil yde mere selv og have mulighed for at få lidt sved på panden.

Hvilket el-cykel batteri?

I de seneste år er elcykler blevet et populært transportmiddel, og elcyklerne kommer med forskellige ydeevner. Alle vores batterier kommer med 36 volt (V), men med forskellige ampere (AH).

Disse to oplysninger skal du bruge, når du skal udregne batteriets ydeevne, nemlig; AH x V = watt timer. Du kan læse mere om vores forskellige batterier og deres ydeevner herunder.

• 6,6 AH, 7,8 AH og 9,6 AH: Disse tre typer batterier kommer alle i samme form, men med forskellige ydeevner. Batterierne passer til vores E-Basic cykler.

• 8,8 AH: Flere af vores el-cykler kommer med 8,8 AH batterier. Batterierne er en del af vores motor- og batterisystem SPES (Silent Power Engine System). Du kan få batteriet til både bagagebærer og stel.

• 10,4 AH: Vores sporty el-cykler kommer for det meste med et 10,4 AH batteri, der sidder på stellet, som også kaldes for et downtube-batteri. Batterierne er en del af vores motor-og batterisystem SPES. 

• 11 AH: Vores Premium elcykler kommer med 11 AH batterier. Batteriet er ligesom dem med 8,8 AH en del af motor- og batterisystemet SPES.

• 16 AH: Vores Premium E-Trekking cykler kommer med et 16 AH batteri. Batteriet medhjælper til en køreafstand på 180 km. pr. opladning, og er derfor det batteri i sortimentet, der har den højeste ydeevne.

Alle vores batterier er forsynet med 2 låse, hvor den bageste bruges til at af- og påmontere batteriet. Låsen på siden af batteriet bruges, når du vil tænde og slukke for cyklen.

Hvordan oplades batteriet?

Opladning af batteriet skal ske indendørs – det anbefales, at du oplader batteriet ved stuetemperatur. Du kan enten lade batteriet sidde på cyklen eller afmontere det for opladning.

Det anbefales, at batteriet oplades hver gang, det har været brugt, da hyppige opladninger forlænger batteriets levetid.

I og med batteriet på en elcykel er altafgørende for køreoplevelsen, har vi udarbejdet en mere grundig guide, hvor du step-for-step kan få hjælp til, hvordan du vedligeholder batteriet.

 

Hvor lang er rækkevidden?

Rækkevidden er afhængig af egen indsats, vejen og vejret. Modvind og mange bakker påvirker naturligvis rækkevidden.

Rækkevidden på vores elcykler er forskellige, men du kan som udgangspunkt cykle ca. 30-40 km (ved moderat egen indsats og almindelige vej- og vejrforhold) på alle el-cyklerne og med nogen endnu længere.

Hvis du ønsker at gå detaljeret til værks, kan du regne rækkevidden ud. Med andre ord kan du udregne watt timer (wh), som beskrevet længere oppe. Ud fra disse watt timer, kan man sige, at 1 km kørt på el-cyklen ”koster” op til 10 wh.

Elcykel displayet

Displayet, som er monteret på styret, fungerer dels som batteri-indikator og dels som assist-funktion. Når du tænder for displayet, viser de fem dioder i venstre side batteriniveauet.

Under cykelturen vil displayet hele tiden vise det aktuelle batteriniveau. Der kan dog forekomme udsving i batteriniveauet ved kørsel op og ned af bakke.

Mens du cykler, kan du let indstille det niveau af hjælp, som cyklens motor skal give dig. Der er fem niveauer. For at vælge et højere eller lavere assist -iveau, skal du trykke op eller ned på piletasterne, indtil du har fundet det ønskede niveau.

Ønsker du at trække elcyklen, er der en walk-aid funktion, som gør, at motoren hjælper dig med at trække cyklen. Denne funktionen finder du mellem de to piletaster på knappen, hvor der står 6 km/t. Dog kommer cykler med centermotor ikke med walk-assist.

Du kan læse meget mere om LCD displayet via vores guide her. OBS: der er nogle få SCO Premium modeller hvor dette LCD display ikke medfølger.

Oplever du problemer med elcyklen?

Oplever du nogen form for fejl med din elcykel eller på displayet, så er det altid en god idé at gennemgå de fejl, der er mere eller mindre generelle.

Vi har udarbejdet en guide samt fået råd fra en professionel cykelmekaniker, der kan hjælpe dig på rette vej ved at klikke på linket ovenfor.

Hjælper guiden dig ikke på rette vej igen, bør du kontakte salgsstedet eller oprette en sag hos BikeRep

Guides til elcykler

Du kan læse meget mere om elcykler, motor og batterier inde på siden her. Vi har samlet en række guides om elcykler, så du kan lære mere om den praktiske og smarte transportform, inden du investerer i en selv.