Hvilken cykelbremse skal du vælge?

Læs om de forskellige cykelbremsetyper samt deres fordele og ulemper

Typer af cykelbremser

Hvis din cykel trænger til nye bremser, eller du gerne selv vil bygge din egen skræddersyede cykler, så er det vigtigt at vælge de rette bremser. Men hvilke bremser skal du vælge til din nye cykel?

Valget afhænger af det individuelle behov, altså hvor du kører, og hvor langt du skal køre - og så selvfølgelig også præference. Du kan læse om de forskellige typer nedenfor, så du kan træffe det rigtige valg for dig.  

 

Rullebremse til cykel

Flere af vores eksklusive cykler her på Bilka.dk kommer med Shimano rullebremser. Rullebremser har den væsentlige fordel, at de bremser lige godt uanset vejrforholdene. De gør cyklen nemmere at kontrollere - og så sviner eller slider de ikke på cyklens fælg.

Shimanos rullebremser er stort set vedligeholdelsesfrie og skal derfor som udgangspunkt kun smøres hvert 2. år.

Rullebremser fungerer ved hjælp af hærdede metalruller, som presses op mod tromlen, heraf navnet rullebremse. Det betyder, at du ikke har behov for bremseklodser som ved en V-bremse.

Generelt er rullebremser en lidt tungere bremse, men de bremser også knap så hårdt som v-bremser. Vejgrebet er bedre, og de kræver som sagt næsten ingen vedligeholdelse. Alt i alt er rullebremsen en højkvalitets bremse.

V-bremse til cykel

Størstedelen af vores cykler på Bilka.dk kommer med v-bremse - også kaldet fælgbremse. V-bremser har den fordel, at de er lettere end andre typer bremser.

V-bremser har dog en hårdere og mere ’pludselig’ opbremsning, hvilket kan føre til skrid i vådt eller glat føre.

Selvom der er mere vedligeholdelse ved en v-bremse end ved en rullebremse, så kræver de dog meget lidt, hvorfor det ikke bør ses som en hindring.

Shimanos V-bremser er standard på vores cykler, og de er af en god kvalitet.

Mekaniske skivebremser til cykel

I vores sortiment har vi endvidere enkelte cykler, primært mountainbikes, med mekaniske skivebremser.

Skivebremser er tungere end almindelige bremser (V-bremser) og kræver mere vedligeholdelse, men skal du køre i skove og på stier, som mountainbikes oftest gør, så skal du vælge en cykel med mekaniske skivebremser.

Mekaniske skivebremser virker nemlig under alle slags forhold, hvilket betyder, at du ikke skal holde cyklen indendørs, selv når skovene er fyldt med huller og mudder.

Skivebremser har generelt den mest effektive nedbremsning. Derfor er de det mest oplagte og optimale valg til en mountainbike.

Fodbremse til cykel

En fodbremse, eller coaster brake som det også kaldes, er en tromlebremse, der er placeret i navet på baghjulet.

Den begynder ganske enkelt at virke, når du træder baglæns i pedalerne. Dette gør den yderst velegnet til børnecykler. Fordelen ved en fodbremse er, at de ligesom rullebremserne er beskyttet mod vejret, og derfor kræver de næsten ingen vedligeholdelse.

Fodbremser er fuldt afhængige af kæden, og det betyder, at den kun kan placeres på baghjulet. Det betyder også, at kæden skal være helt intakt, for at den virker. Er kæden brudt eller i stykker vil en fodbremse ikke kunne bremse.

Eftersom dansk lovgivning kræver, at der er bremser på begge hjul, så kommer cyklerne med fodbremse også med enten en V-bremse eller en rullebremse monteret på forhjulet.

Se vores sortiment af bremser til cykler

Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med sin egen sikkerhed, og her kan de rette bremsere være en vigtig investering at gøre sig. Se vores sortiment af bremser til cykler her på Bilka.dk, så du kan være sikker i trafikken.