Vedligeholdelse af cykel

Se hvordan du bedst vedligeholder din cykel og forlænger dens levetid

Vedligeholdelse af en cykel kan forlænge cyklens levetid med flere år. Derfor er det vigtigt, at den bliver vedligeholdt godt. I denne guide kan du læse mere om hvordan du bedst vedligeholder din cykel og du kan se i videoen nederst på siden, hvordan vores cykelsmed bl.a. tjekker kæde, pedaler og meget mere.

 

Tjek din cykel

Bruger du jævntligt din cykel, så er det vigtigt at du vedligeholder den korrekt. Udover at vaske cyklen, så er der en række andre ting, du kan gøre for at sikre dens levetid.

Der er en række områder du kan gennemgå, når du skal vedligeholde din cykel. Det er vigtigt at tjekke hvert område, efterspænde og justere, så cykel er i tip-top stand.

 

Sørg for at cykelkæden er ren

Din cykelkæde skal jævnligt tørres af of smøres. En velholdt kæde sikrer din køreglæde og minimerer risikoen for brud og belastningen af nav.

 

Rengør dine gear

Sørg for jævnligt at rense dit gearsystem for skidt og snavs - specielt hvis du suser rundt på din MTB ude i skoven eller andet hårdt terræn. 

Det er normalt at kæde og bagerste tandkrans skal skiftes for hver 3000 km og du kan læse mere om hvordan du skifter og justerer din cykelkæde på en cykel med indvendige gear og skift af cykelkæde med udvendige gear.

 

Tjek dine dæk og dæktryk

For at undgå irriterende punkteringer, så anbefaler vi at du tjekker dit cykeldæk og dæktryk. Dækket kan du tjekke for revner og mønster, men du tjekker dæktrykket på siden af dækket og juster det, så det passer. 

 

Tjek cyklens bremser

Løft hjulet og lad det køre rundt og brug bremsen. Bremser hjulet ikke med det samme, skal der justeres på bremseklodserne. Det er vigtigt at bremserne reagerer hurtigt, så du minimerer risikoen for uheld. Du kan læse mere om hvordan du justerer dine skivebremser eller hvordan du justerer rullebremser. Vi har også en guide til justering af kaliberbremseklods.

 

Se hvordan du vedliegholder din cykel

Her kan du se en video, hvor en professionel cykelsmed fortæller om, hvordan du bedst vedligeholder en cykel. Leder du efter hjælp til noget specifik vedligeholdelse, kan du herunder finde en sekundbeskrivelse af videoen. 

 

SEKUNDBESKRIVELSE AF VIDEO

00.09 : Tjek af bremse 

00.30 : Tjek af forhjul 

01.34 : Tjek af baghjul 

02.13 : Tjek af kæde 

02.37 : Tjek af pedaler 

02.50 : Tjek af krankboksen 

03.22 : Tjek af støttefod 

03.31 : Tjek af bremsearm 

03.37 : Efterspænding af cyklen 

03.50 : Tjek af dæktryk 

04.19 : Tjek af styr 

05.21 : Tjek af kabler