Sådan vedligeholder du dit telt

Tips og tricks til at forlænge levetiden på dit telt

Et telts overdug er lavet af et vandafvisende materiale, som gør, at du kan være tør inde i teltet, selvom det regner udenfor. Vedligeholdelse af teltet er derfor vigtigt for at overdugen beholder den vandafvisende effekt. Det er derfor også vigtigt, at teltet bliver vedligeholdt ifølge anvisningerne, da der er mange fælder, man nemt kan falde i, når det kommer til eksempelvis rengøring og brug af teltet.

 

Mens du bruger teltet

Det vandafvisende materiale i teltdugen er forholdsvis skrøbeligt. Pas derfor på, hvordan du omgås teltet, især mens det er vådt. 

Teltdugen kan ikke tåle sæbe af nogen art. Ikke under rengøring og ikke under andre omstændigheder. Så selvom det kan være fristende og smide det nyvaskede tøj henover teltryggen for at tørre, så kan der sidde sæberester deri, som kan beskadige teltet og gøre det utæt. Derudover skal du passe på med at røre ved teltet i våd tilstand, da dette også kan skabe lækager. I det hele taget skal du være varsom med at stille noget op af dit telt, da det ikke er beregnet til at holde til stole eller lignende. 

Hvis det regner eller der er vådt tøj inde teltet, kan de danne sig kondens på indersiden. Denne kondens er ikke det samme som, at teltet er utæt. Dog er det stadig vigtigt at slippe af med den fugt. Husk derfor at ventiler teltet ofte. 

Rengøring af teltet efter brug

Efter en god telttur kan teltet sagtens blive godt beskidt. Når det skal rengøres, er det vigtigt igen at huske på, at teltdugen ikke kan tåle sæbe. Brug derfor en blød børste til at børste det værste skidt af dugen. Hvis det ikke virker, så kan lidt lunkent vand måske gøre tricket. 

Et telt må aldrig vaskes i en vaskemaskine. Det kan hverken syninger eller imprægnering holde til. 

Når teltet skal pakkes sammen, er det vigtigt, at det er helt tørt, så du undgår fugt og mug. Derfor vil det også være en god idé at tjekke vejrudsigten, så du sikrer, at vejret holder tørt. 

Hvis du mister eller beskadiger den medfølgende opbevaringspose, så vær opmærksom på, at pløkker, stænger og barduner ikke må pakkes sammen med teltet, da de kan beskadige dugen.