Sådan vedligeholder du dit telt

Tips og tricks til at forlænge levetiden på dit telt

Har du købt dig et nyt telt? Så er det vigtigt, at du husker at vedligeholde det – både før, under og efter brug – hvis du ønsker at forlænge dets levetid. Et telts overdug er lavet i et vandafvisende materiale, som gør, at du kan holde dig tør inde i teltet, også selvom det styrtregner udenfor. Det er denne vandafvisende effekt i overdugen, du skal huske at vedligeholde. Heldigvis findes der mange typer plejermidler til telte i dag, som selvfølgelig er at finde på Bilka.dk.

I denne guide vil vi komme med nogle afvisninger, som vil være gode at følge, da der er mange fælder, man nemt kan falde i, når det kommer til fx imprægnering, rengøring og vedligeholdelse efter endt brug – og dette gælder ved at brug af langt de fleste telte som lufttelte, glamping telte, tipitelte mv.

 

Før brug: Imprægnering af telt

Selvom mange telte har en vandafvisende materiale ved køb, så kan det alligevel være en god idé at imprægnere teltet før brug, eller hvis du har haft teltet i mange år. Hvis teltet er helt nyt, så behøver du ikke at rengøre det før teltimprægneringen.

Hos Bilka.dk har vi teltimprægnering fra forholdsvis Alaska og Outwell, som begge er utrolig brugervenlige og nemme at anvendte på både telte, markiser samt mange andre sejldugsmaterialer og farvefaste tekstilmaterialer. Du kan både vælge at imprægnere teltet udvendigt samt indvendigt.

Husk at tjekke vejrudsigten, inden du går i gang med imprægneringen, da det skal tørre i nogle timer udenfor i tørvejr.

 

 

Under brug: Beskyttelse af teltdug

Det vandafvisende materiale i teltdugen er forholdsvis skrøbeligt. Pas derfor på, hvordan du omgås teltet, især mens det er vådt, så du beskytter teltdugen og deres imprægneringen mod skader.

Teltdugen kan ikke tåle sæbe af nogen art. Ikke under rengøring og ikke under andre omstændigheder. Så selvom det kan være fristende at smide det nyvaskede tøj henover teltryggen for at tørre, så kan der sidde sæberester deri, som kan beskadige teltet og gøre det utæt.

Derudover skal du passe på med at røre ved teltet i våd tilstand, da dette også kan skabe lækager. I det hele taget skal du være varsom med at stille noget op af dit telt, da det ikke er beregnet til at holde til stole eller lignende, hvorved du kan risikere at beskadige dugen og gør den utæt.

Hvis det regner eller der er vådt tøj inde i teltet, kan de danne sig kondens på indersiden. Denne kondens er ikke det samme som, at teltet er utæt. Dog er det stadig vigtigt at slippe af med den fugt. Husk derfor at ventiler teltet ofte og lufte ud. 

Udvalg af plejemidler til telte

Efter brug: Rengøring af telt

Efter en god telttur kan teltet sagtens blive godt beskidt, og særligt hvis du har været i nærheden af havet, hvor det saltholdige vand kan medvirke til, at imprægneringen forsvinder.

Når teltet skal rengøres, er det vigtigt at huske på, at teltdugen ikke kan tåle sæbe af nogen art. Brug derfor en blød børste til at børste det værste skidt af dugen. Hvis det ikke virker, så kan lidt lunkent vand måske gøre tricket. Et telt må aldrig vaskes i en vaskemaskine, da hverken imprægneringen eller syningerne kan holde til det.

Når teltet skal pakkes sammen, er det vigtigt, at det er helt tørt, så du undgår fugt og mug. Derfor vil det også være en god idé at tjekke vejrudsigten, så du sikrer, at vejret holder tørt, så du kan tørre det udenfor.

Hvis du mister eller beskadiger den medfølgende opbevaringspose, så vær opmærksom på, at pløkker, stænge, barduner samt andet tilbehør til telte ikke må pakkes sammen med teltet, da de kan beskadige dugen og lavehuller.