Sådan vælger du den rigtige ernæring til hunden

Dyrlæge Kim Hesvang giver her sine tips til hvordan du sikrer den rette ernæring af din hund.

 

Hundens livsstadier

Helt overordnet vil du få brug for (mindst) 3 forskellige fodertyper igennem din hunds liv, da hundens forskellige livsstadier kræver forskellige former for ernæring. Og alle livsstadier indtræffer på forskellige tidspunkter og er af forskellig varighed afhængig af hunderace og hundens udvikling.

  1. Unghunde stadiet omfatter hvalpestadiet indtil den unge hund er udvokset. Drægtige Hunhunde er ikke et livsstadie, men snarere en kondition, for de skal fodres og behandles som voksne hunde indtil 14 dage før fødsel. I de sidste 14 dage og under hele diegivningsperioden skal de have hvalpefoder ad libitum.
  2. Voksenhunde stadiet er fra din hund er udvokset, og indtil den bliver senior.
  3. Senior stadiet indtræffer, når din voksne hund begynder at vise tegn på, at den er blevet ældre.

De vigtigste definitioner og fodertyper til hund

Anbefalinger: Baseret på forskning har blandt andet Fediaf og AAFCO og NRC opstillet regler for minimumskravet til mindsteindholdet af samtlige livsnødvendige næringsstoffer, som bør være i et fuldfoder til hvalpe, unghunde, voksne hunde, drægtige hunhunde og ældre hunde.

Deklarationen: Deklarationen er den lovpligtige tekst, som skal være påtrykt enhver foderemballage. Lovgivningen skelner mellem hvad, som skal oplyses om et fodermiddel, et tilskudsfoder og et fuldfoder. Som eksempel på et fuldfoder, skal deklarationen minimum oplyse følgende:

  • Produkt navn
  • Producenten
  • Mærkningsansvarlige
  • Fodertype
  • Målgruppe
  • Nettovægt
  • Holdbarhed
  • Opbevaring
  • Fodringsanvisning
  • Analytiske værdier (protein, fedt, træstof, råaske, calcium, fosfor)
  • Tilsætningsstoffer herunder visse vitaminer

Energi: Den mængde kalorier eller kilo joule som et foder indeholder. Energien kommer fra kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Opdeles i netto energi – fordøjelig energi og omsættelig energi.

Foderallergi: En allergisk reaktion er en reaktion over for bestanddele i foderet, som er immunmedieret - dvs. en som regel negativ reaktion fra immunsystemet. Foderallergier er forholdsvis sjældne og skyldes oftest reaktioner overfor visse proteiner. Symptomer kan være opkast, diarre og/eller hudreaktioner som fx fældning og kløe og i værste fald hudbetændelse.

Foderration: Den daglige mængde fuldfoder som samlet skal til for at dække hundens behov for samtlige livsnødvendige næringsstoffer.

Fuldfoder: Et foder, som er sammensat, så at den anbefalede daglige foderdosering alene dækker hundens behov for samtlige livsnødvendige næringsstoffer. Som regel forefindes fuldfoder til hunde i form af dåsemad, tørfoder og semimoist.

Tilskudsfoder: Består af mindst 2 fodermidler og kan ikke dække hundens behov for samtlige livsnødvendige næringsstoffer. Eksempel: Et tyggeben er et fodermiddel, mens et munchy produkt, som består af både granulerede tyggeben ”limet sammen” med tapioka eller risstivelse, er et tilskudsfoder. De fleste snacks og godbidder er tilskudsfoder, men enkelte kan også være fuldfoder.

Tørfoder: Fuldfoder eller tilskudsfoder med et vandindhold på gennemsnitligt 9% og fra 5% og op til 14% vandindhold. Tørfoder kan være ekstruderet, pelleteret eller bagt.

Vådfoder: Fuldfoder eller tilskudsfoder til hunde med et vandindhold på mindst 60%. Kan i dag blandt andet købes i dåser og poser og alu cans, som kødboller i sovs, kødstykker i sovs eller med en homogen konsistens som pateer.

Semimoist (wetmoist og drymoist): Blødt tilskudsfoder eller fuldfoder med et vandindhold fra 14% og op til 60%.

Livsnødvendige næringsstoffer

Hundens foder skal sikre, at den får tilført en række vigtige næringsstoffer i de rigtige mængder.

Proteiner (råproteiner) indgår i næsten alle hundens livsprocesser og er en af de vigtigste byggesten for din hund. Proteiner indgår i mange strukturer i kroppen. Fx i muskelvæv, hud, hår, organer, blod, hormoner såvel som i antistoffer, der har betydning for immunforsvaret. For lidt protein giver alvorlige mangelsygdomme og vækstproblemer. For meget protein giver unødvendig nyrebelastning hos ældre hunde og for hurtig vækst hos unge.

Fedt (råfedt) er en væsentlig energikilde, som indeholder op til dobbelt så meget energi som både proteiner og kulhydrater. Fedt hjælper til at give hunden sund hud og blank pels. En kombination af flerumættede fedtsyrer i form af omega 3 og 6 fedtsyrer, visse livsnødvendige aminosyrer, vitaminer, mineraler og spormineraler giver en flot og glansfuld pels. For lidt fedt giver hudproblemer. For meget fedt giver for mange kalorier og fedme.

Kulhydrater består af for eksempel stivelse, druesukker (glukose) og cellulose (fibre/træstof). Kulhydrater med undtagelse af ufordøjelige fibre indgår i organismens stofskifteprocesser og giver energi. For meget kulhydrat kan give fedme.

Vitaminer er vigtige for en lang række processer i kroppen, selvom mængderne af hvert enkelt vitamin er meget små. Vitaminer skal tilføres samtidig, da nogle vitaminer ikke fungerer alene, men kun sammen med andre vitaminer og mineraler. Vitaminmangel kan give hunden en lang række sygdomme. Her er nogle eksempler: For lidt A-vitamin kan give vækstproblemer og øjensygdomme. For lidt B-vitamin kan give hud- og hårproblemer, nervesygdomme, anæmi, muskelsvaghed og appetitløshed. For lidt D-vitamin kan give engelsk syge, andre led- og knoglelidelser og krampe. For meget A-vitamin kan give nervebetændelse, hudkløe og skeletforandringer. For meget D-vitamin kan give afkalkning af knogler, led og forbening af bindevævet.

Mineraler og sporelementer har en række væsentlige funktioner for din hund. De vigtigste makromineraler er kalcium, fosfor, kalium, natrium, klorid og magnesium, og de vigtigste mikro mineraler (spormineraler) er jern, kobber, mangan, selen, zink og jod. Mineraler hjælper hunden med at opbygge og vedligeholde knoglerne og skelettet. Visse mineraler medvirker i regulering af væskebalancen.

Vand er meget vigtigt for hunden. Dens døgnbehov for vand er cirka 30 ml pr. kg kropsvægt. Behovet for vand dækkes gennem den væske, der er i foderet, og det hunden drikker. Cirka 70% af kroppen består af vand, og et væsketab på mellem 10% og 12% kan være meget kritisk. Du skal altid sørge for, at hunden har adgang til frisk vand. Og i særdeleshed, hvis den har diarré eller opkastning. For lidt vand er direkte livsfarligt, da kroppen kan udtørre (dehydrere). For meget vand kan ikke lade sig gøre. Vær dog opmærksom på, at det kan være tegn på sygdom, hvis hunden pludselig drikker ekstra meget vand.

Tips: Har du bemærket, at mange hunde elsker at drikke regnvand fra vandpytter eller vand fra brusebadet eller toiletkummen? Det er fordi, hunde har en indbygget fornemmelse af, at de ikke vil have for mange mineraler, og da fuldfoder indeholder mere end rigeligt, så forsøger de at nedsætte deres mineral indtag ved at drikke blødt mineralfattigt vand.

Hunde har behov for et fuldfoder, som dækker behovet for 44 livsnødvendige næringsstoffer, som de ikke selv kan bygge:

  • Proteiner, som er opbygget af aminosyrer og som er hoved bestanddelen af alle celler, væv og organer.
  • Fedtstoffer, som giver energi og findes i energidepoter i form af fedtdepoter samt indeholder livsnødvendige flerumættede omega 3 og 6 fedtsyrer, som er vigtige for blandt andet hud og pels funktionen.
  • Mineralstoffer (calcium, fosfor, kalium, jern mfl.) (kaldes råaske på deklarationen), som opbygger skelettet og indgår i funktionen af nervesystemer, enzymer, blodet og mange andre organer og væv.
  • Fibre (på deklarationer kaldet træstof), som ikke er livsnødvendige, men som virker ved at stimulere mavetarmmotorikken og dermed forbedre fordøjeligheden. 5) Kulhydrater (må ikke deklareres på hundefoderemballagen), som ikke er livsnødvendige, men som er en god og hurtig energikilde, som hundes stofskifte anvender som første valg under kortere aktivitetsperioder.
  • Vand. Kroppen består af ca. 70% vand, som foderet alene ikke kan supplere, hvorfor hunde altid bør have adgang til frisk drikkevand. Foderets energi kommer primært fra kulhydraterne og fedtstofferne, men i energikrævende situationer kan stofskiftet også anvende proteiner i forbrændingen. Der er ikke krav om, at foderets energiindhold skal deklareres på emballagen. Fodermængden skal passe til det livsstadie, hunden er på, og til den mængde motion, den får. Mængden afhænger blandt andet af hundens størrelse, alder og aktivitetsniveau. Drægtige hunde skal altid have ekstra foder. Som udgangspunkt bør du følge fodringsanvisningen nøje. Men du skal selv vurdere, om hunden har et højt, normalt eller lavt aktivitetsniveau. Den voksne hund bør fodres mindst én gang dagligt og bedst to gange dagligt. Foder, som indeholder et højere energiindhold end din hund har brug for, eller hvor forholdet mellem protein, fedt og kulhydrater ikke er afstemt til din hunds behov, kan give adfærdsproblemer som fx ”Damp”.

Fodertyper

Tørfoder

Bruger du tørfoder, skal du sørge for, at hunden har adgang til rigeligt vand. Og du skal skifte vandet jævnligt, så det altid er friskt. Du kan også bløde tørfoderet op i varmt eller lunkent vand, så hunden får ekstra væske. Jo varmere vand – desto bedre forklistres foderet – men husk at svale det tilstrækkeligt af, før du serverer det. Når du opbløder tørfoderet, svulmer det op og fylder mere i maven. Der skal altså mindre foder til for at give mæthedsfornemmelse. Opblødt tørfoder har større tendens til at give tandsten, men anbefales i følgende situationer: 1) meget sultne hunde, 2) store hunde med tendens til mavedrejning, 3) gamle hunde med tand- og tandkødsproblemer, 4) hunde med fordøjelsesproblemer og 5) overvægtige hunde.

Pillestørrelsen

Det er vigtigt, at du finder et foder, hvor pillestørrelsen passer til din hund. For små piller vil den sluge uden at tygge tilstrækkeligt, hvilket kan give fordøjelsesproblemer. Så vælg så store piller, som din hund vil give sig i kast med at spise og tygge. De virker også bedre mod tandsten. Måske en af årsagerne til at store hunde, som spiser store piller har færre tandstensproblemer end små hunde.

Tips: Flere og flere begynder at aktivere deres hunde under fodring med tørfoder. De gemmer pillerne forskellige steder i hjemmet. Enkelte kaster foderet ud på græsplænen, men pas på at hunden i bar iver kommer til at indtage mere end foderet.

Vådfoder

Ved fodring med vådfoder, skal du sørge for, at maden har stuetemperatur, så hunden ikke får ondt i maven. Du kan også blande tørfoder og vådfoder eller bruge en smule vådfoder i tørfoderet for at øge smagen. Det er dog vigtigt, at du blander foderet i det rette forhold. Er der for eksempel tre gange så meget energi i tørfoderet som i vådfoderet, skal du erstatte 300 g vådfoder med 100 g tørfoder.

Overvægtige og mindre aktive hunde En hund er overvægtig, når den vejer 15-20% mere end idealvægten for racen, kønnet og alderen. Årsagen til overvægt er som regel, at hunden er blevet overfodret i forhold til sit aktivitetsniveau, er blevet motioneret for lidt eller har fået for mange godbidder. Fedme skal tages alvorligt og undgås, da det belaster dyret unødvendigt. I visse tilfælde kan fedme føre til sygdomme i kredsløbet og stofskiftet og ledproblemer såsom gigt. Under alle omstændigheder bør dyrlægen undersøge hunden for de mest almindelige stofskiftesygdomme, der også kan forårsage fedme. Nogle hunde er meget indendørs eller bliver ikke luftet og motioneret så ofte. En hund, der lever et mere stille liv, har ikke behov for samme mængde energi som den meget aktive hund. Men den har stadig brug for de vigtige næringsstoffer. Hunden vil derfor have gavn af foder, der er udviklet med hensyntagen til sådanne forhold. Andre hunde har tendens til overvægt og behov for at få trimmet vægten. Pas på med blot at nedsætte mængden af det sædvanlige foder, hvis din hund skal tabe sig. Der er ingen ide i, at din hund skal sulte under slankekuren, så må du hellere købe et specialfoder med lavere energiindhold og vægtfylde. Hvis foderpillerne har en lav vægtfylde på 380 – 420 gram pr. liter, så fylder 100 gram mere i madskålen.

Tips: Du skal fodre din overvægtige hund i flere mindre portioner 3-4 gange dagligt. Det øger forbrændingen af fedtet. For at din hund stadig skal føle sig mæt, kan du opbløde foderet, så det fylder mere eller blande rå, revne gulerødder i måltidet.

Belønning og godbidder

Husk, at alle snacks og godbidder indeholder kalorier og øger risikoen for overvægt. Derfor skal du fratrække den mængde godbidder, din hund får om dagen, i den anbefalede dosering af fuldfoderet. Som belønning eller som et mellemmåltid kan du give hunden forskellige snacks. De forskellige snacks har en række gavnlige funktioner for hunden: Tyggeben og kødben er gode for tænder og tandkød – en slags tandbørste for hunden. Undersøgelser har vist, at visse former for tyggeben virker tandrensende. Tyggeben og kødben er oftest rige på mineraler og giver en god længerevarende beskæftigelse. I princippet bør du være i nærheden af din hund, når den spiser tyggeben for at sikre, at den ikke kommer til at sluge det og får det galt i halsen. Sørg altid for at tyggeben, som er spist ned til en størrelse, som din hund kan sluge, bliver kasseret. Fiberrige kiks og tyggeben er gode som beskæftigelse og modvirker adfærdsproblemer.

Tips: Kiks med ekstra kalcium og fosfor styrker skelettet og tænderne.
Tips: Kiks, der indeholder for eksempel persille og pebermynte, giver frisk ånde.

Find godbidderne

Prøv at lade hunden finde frem til godbidder. Lad hunden lugte til godbidden, gem den herefter og bed så hunden om at lede. Husk at rose hunden, når opgaven lykkes for den.

Mad- og vandskåle

Din hund skal have både en vandskål og en madskål, der er stabil og let at rengøre. Rengør madskålen mellem hvert måltid. Sørg for, at madskålen står på et fredeligt og gerne lidt afsides sted. Skåle i keramik, porcelæn og stål står sikkert og godt. Plastskåle med anti-glide-fødder er også gode.