Sådan vælger du den rigtige cykel

Få vejledning i til at finde den cykel der passer til dine behov

Står du overfor at skulle vælge en ny cykel? Der er mange ting, du skal tage højde for, når du vælger cykel.

I denne guide vil vi hjælpe dig med at komme et skridt nærmere på valg af den rigtige cykel. Du kan også læse mere om cykelstel og størrelse på cyklen i denne guide.

 

Hvilket formål skal din cykel udfylde?

Når du skal vælge en cykel, er det vigtigt, at du vælger den, der passer til dit formål.

Skal du bruge cyklen som transportmiddel eller til motion? Hvor langt skal du cykle og på hvilket underlag? Skal du kunne transportere ting (som eksempelvis indkøbsposer), eller er det nok med en taske på ryggen?

Disse spørgsmål er vigtige at stille, da du dermed afgrænser forskellige typer af cykler og tilbehør.

 

Hvilket stelmateriale skal cyklen have?

Når det kommer til valg af cykel, er det også vigtigt, at du overvejer hvilket stelmateriale, der vil være ideelt for dig. Der findes forskelligt stel, som du kan vælger imellem.

Du kan finde 3 forskellige typer af stel til en cykel: stål, aluminium og carbon.

Stål er lidt tungere end de andre to, og kræver også mere vedligeholdelse så det ikke ruster. Tilgengæld er cyklerne ofte billigere. Aluminium er lettere og kræver ingen vedligeholdelse, men koster oftest mere. Er du til luksusvaren, skal du gå med en cykel i carbon.

Læs mere om de forskellige materialer til cykelstel i vores guide.

 

Hvilke og hvor mange gear skal cyklen have?

Når du vælger cykel, skal du selvfølgelig også overveje hvilken type gear, du gerne vil have. Du kan både vælge indvendige og udvendige gear, og så findes der modeller der har fra 3 gear til op til 27.

Udvendige gear er kendetegnede ved, at der typisk er flere gear at vælge imellem. Afstanden mellem gearerne er mindre end ved de indvendige, hvilket gør gearskiftet lettere.

Udvendige gear skiftes ved, at man flytter kæden mellem nogle tandhjul, der har forskellige størrelser, og som sidder synligt på din cykel. Gearskiftet er hurtigt, hvilket betyder, at dette type gear ofte bliver brugt på racercykler og mountainbikes. Udvendige gear har dog den ulempe, at de kræver mere vedligeholdelse, regelmæssig rengøring og justering.

De indvendige gear har ry for at være lettere at skifte end de udvendige, og derfor føler mange sig mere trygge ved de indvendige gear. De indvendige gear findes på langt de fleste cykler, som bruges til hverdag.

Er det vigtigt for dig med mange gear, eller foretrækker du få? Skal cyklen bruges til hverdag, kan de indvendige gear nemt klare jobbet. Skal du dog bruge cyklen mere professionelt, kan det være en fordel at vælge udvendige gear.

 

Hvilken slags bremser til cyklen?

Bremser til cyklen er et stort emne, der hurtigt kan blive enormt teknisk. Derfor har vi lavet en guide til dig, der gerne vil læse mere om v-bremse, fodbremse, skivebremse og rullebremse. 

Læs guiden om hvordan du vælger den rigtige bremse til din cykel lige her. 

 

 

Hvilken størrelse cykel skal jeg vælge?

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at du vælger en cykel i den rigtige størrelse, så den passer til dig.

Du kan nemt selv finde frem til den rigtige cykelstørrelse ved at måle indersiden af dit ben – altså din skridtlængde. Skridtlængden fortæller, hvad dit stel cirka skal måle, og dermed hvad den korrekte stelstørrelse på cyklen er for dig.

Du kan også gange din skridtlængde med 0,62 for et cirka resultat på stelstørrelsen:

0,62 x skridtlængde = stelstørrelse

Du skal være opmærksom på, at oversigten herunder ikke er en facitliste, men er blot vejledende ud fra årets sortiment og generelle tommelfingerregler.

For selv om to personer har samme højde eller alder, betyder det ikke altid, at de skal have samme cykelstørrelse. Andre faktorer som overkroppens bygning, skridtstørrelse og sadelhøjde spiller nemlig også ind.

Derfor er du altid velkommen til at komme ind i butikken og få Bilkas personale til at hjælpe med at afprøve kørestillingen på de cykler, du er interesseret i.

På den måde er du 100 % sikker på, at du får den helt rigtige cykel, der kan skabe mest mulig glæde. Regulering af sadlen op og ned vil også give fleksibilitet på nogle cm.

SEKUNDBESKRIVELSE I videoen:
 

00.08 – Typer af cykler

00.26 – Geartyper

00.53 – Bremsetyper 

01.44 – Dine behov for cykel

02.35 – Sadler 

02.49 – Pedaler 
 

Typer af cykler

Der findes selvfølgelig en række forskelle typer og modeller, når det kommer til cykler. Når du har afgrænset dine behov, kan du begynde at kigge på, hvilken model der passer til dine behov. På den måde kan du nemmere vælge den cykel, der passer til dig.

 

Citybikes

Citybiken er traditionelt designet til at blive brugt i byen, som dagligt transport mellem hjem og dagens gøremål. Cyklen er generelt designet med en lettere oprejst siddestilling og en komfortabel sadel, så man sidder behageligt og afslappet på cyklen.

Denne cykeltype er perfekt til dig, der ikke skal ud på meget lange eller hårdre ture, men som ønsker at benytte cyklen som transport i hverdagen. Citybikes laves med 3 forskellige bremse typer: rullebremse, fodbremse, og v-bremse.

 

Racercykler

Racercykler fremstilles generelt med en lavere vægt end andre cykler, som gør dem effektive når det kommer til at cykle hurtigt. Cyklerne fremstilles med to forskellige typer af styr: det traditionelle racerstyr med drop og et flat styr; det er dem der omtales som en flat-bar racer.

Racercykler er designet til at skulle bruges på asfalt og til længere køreture eller træning. Cyklerne kommer med smalle dæk, som sikrer en minimal rullemodstand, der gør cyklerne hurtige.

 

Mountainbikes (MTB)

Mountainbikes - også kendt som MTB - er cykler, der generelt er designet til at køre i skov og terræn. I dag bruges cyklerne dog også som almindelig transport. 

Som udgangspunkt er der 2 typer mountainbikes: Hardtail, som er udstyret med fjedergaffel brede dæk i enten 26, 27,5 eller 29” dæk. De brede dæk giver god komfort, da den store volumen er vibrationsdæmpende.

Den anden gruppe mountainbikes Fullsuspension er en gruppe af mountainbikes, der er udstyret med affjedring i både forgaffel og bagstel, som er perfekt til mountainbike-entusiasten.

 

Hybridcykler

En hybridcykel kombinerer den lækre komfort fra en citybike med en fremkommelighed fra en mountainbike. Denne type cykel bliver mere populære, da mange leder efter en komfortabel cykel i hverdagen.

Hybridcyklerne er designet og produceret til brug i dagligdagen, men giver dig samtidig mulighed for ture i skoven, på stranden eller på grusstierne. Derfor kommer de med grovere dæk end de normale citybikes. 

 

Shopper cykler

Shopper cykler er kendetegnet ved en meget oprejst siddestilling, brede komfortable sadler og et design der generelt kombinerer komfort og det praktiske.

Cyklen betegnes også som en "bedstemorcykel" og er ofte udstyret med en frontkurv og bagagebære, så den er let at få læsset dagligvare op på.

 

El-cykler

Elcykler bliver mere og mere populære. De smarte cykler lader dig rejse langt uden alt for meget slid og slæb.

Er du på udkig efter en el-cykel, så har vi lavet forskellige guides om hvad du skal vide om elcykler og hvordan du vælger en der passer til dig. Du kan læse de forskellige guides her på Bilka.dk.

 

Ladcykler

Ladcyklen er perfekt til dig, der skal transportere flere ting. Den er derfor særdeles populær blandt børnefamilier, da cyklerne ofte har plads til et eller flere børn.

Du kan læse meget mere om ladcykler og hvorfor du skal vælge en ladcykel her på Bilka.dk.

 

Andre typer cykler

Der finde et hav af forskellige typer cykler, og nogle modeller kan findes i flere kategorier, da de overlapper hinanden. Det er vigtigt, at du vælger en cykel ud fra dine behov. På den måde får du meget mere glæde med din cykel og et optimalt udbytte af købet.