Inspiration til jagtfesten med stemningsfuld borddækning
Inspiration til jagtfesten med stemningsfuld borddækning

Jagtfest

Skal du planlægge en jagtfest? Få inspiration til at dække et rustikt bord, der er en jæger værdig, og find opskrifter på maden til jagtfesten. Læs også om jagttraditioner og hvilken vin, du skal servere til vildt.

Rustikke rammer

Tænk rustikt, når du dækker bordet til jagtfesten. Frem med støbejernet, lerskålene og de store salt- og peberkværne – og brug for eksempel grove viskestykker som servietter. Gå også gerne på jagt i naturen efter blade, grene og fjer, som både i materiale og farver passer perfekt som bordpynt.

Jagttraditioner

Der er mange traditioner forbundet med jagt i Danmark. En af dem er, at en jæger skal kysse en sneppe bagi, første gang han eller hun nedlægger den eftertragtede fugl. Sneppen er et af de sværeste stykker vildt både at finde og ramme, og derfor er det en bedrift, der skal markeres.

En fest fra morgen til aften

Jagten er en fest fra morgen til aften. En jagt starter ofte tidligt med fælles morgenmad, så maven er fuld, når man drager afsted. Efter jagten kåres dagens skarpeste skytte, inden jægerne samles om et festmåltid. Nogle tilbereder et bytte fra dagen.

Dresscode til jagtfest

Dresscode til en jagtfest er jagtuniform, slips og hat – og hatten beholdes traditionen tro også på under middagen.

Vin og drinks til jagtfesten

Vinen til jagtfesten

Vildt

Vildt er generelt kraftigt i smagen med sødlige undertoner, men der er forskel på fuglevildt og råvildt, når der skal vælges vin.

Fasan og skovdue

Chianti Classico eller en Brunello er gode ledsagere

Råvildt/kronhjort

Server hvad du ellers ville servere til oksekød eller prøv en Rioja Reserva. Er der tyttebær og waldorfsalat som sødligt tilbehør, er en oversøisk Cabernet Sauvignon eller Shiraz også en fin mulighed.

Sådan smager du på vinen

Hold glasset i en 45 graders vinkel, og observer farven på en hvid baggrund. Inden du dufter til vinen, skal den slynges rundt i glasset, så de flygtige aromaer vinen består af, bedre kan duftes. Herefter stikker du næsen ned i glasset og snuser, dufter og fornemmer indrykket. Tag en pæn mundfuld, sørg for at vinen kommer rundt i hele munden, og tag også lidt luft ind, så du slubrer let. ”Tyg” på vinen og smag hvor mange forskellige noter du kan fornemme.

Old Fashioned

Old Fashioned er en klassiker inden for herredrinks – og som skabt til en jagtfest. Det er også en drink, der tager tid. I gamle dage sagde man, at man skulle røre rundt i en Old Fashioned i 10 minutter, og selvom man ikke behøver at bruge helt så lang tid, bør fremstillingen af denne klassiske drink foregå i stille og rolige steps.

(1 glas)
6 cl bourbon
2 dash Angostura bitter
Appelsinskal
1 tsk rørsukker

Kom alle ingredienser i et glas og rør i det 30 sekunder ad gangen en 5-6 gange. Skær til sidst lidt appelsinskal over glasset, så olierne kommer med.

Opskrifter til jagtfesten

Dyrekølle

Dyrekølle kan med fordel tilberedes udendørs på en grill under låg. Langtidsstegning er også en fantastisk stegemetode, som på bedste vis bevarer kødets saft. Kernetemperaturen på dyrekølle ligger gerne på 65-70 grader, hvis du ønsker, at kødet skal være rosa. Medium ved 71-75 grader. En dyrekølle steges rigtig fint ved 100-125 grader.

Rids dyrekøllens overflade med en skarp kniv inden stegning og gnid den med frisk knust hvidløg og god olivenolie. Ved at ridse kødet sikrer du, at smagen fra hvidløg og krydderurter trænger dybt ned i kødet under stegningen. Aromatiske krydderurter som rosmarin og timian egner sig særdeles godt til vildt.

Husk at kødet skal hvile 10-20 min. efter stegning. Det sikrer, at kødet ikke mister sin gode saft, når kødet skæres ud. 

Server dyrekølle i selskab med lækkert tilbehør som brombær, ristede svampe eller årstidens mange kåltyper.

Stegetip – Brug stegetermometer

Ganske få grader kan være afgørende for, om du ender med et lækkert mørt stykke kød eller det modsatte. Kødets kvalitet er nemlig langt fra det eneste, der er afgørende. Hvis kødet bliver tilberedt forkert, så smager det ikke nødvendigvis som ’godt kød’.

Derfor er et stegetermometer mindst lige så vigtigt. Termometrene findes i mange forskellige udgaver – også med tilhørende app, så du også kan holde øje med temperaturen, når du er andre steder i huset end køkkenet.

Lun limabønnesalat med krydderurter og citron

(6 personer)

500 g tørrede jumbobønner, udblødet i vand i 10-12 timer.
God olivenolie
2 gode håndfulde bredbladet persille, hakket
1 bnt. purløg, hakket fint
2 fed hvidløg, knust
Revet skal og saft af 2 citroner
Salt og peber
2 potter brøndkarse 
Valnøddeolie

Kog de udblødte bønner i rigeligt letsaltet vand, indtil de er møre, cirka 25 min. Hæld vandet fra bønnerne og lad køle ned i 10 min. Smut bønnerne. Varm olivenolien op på en pande ved medium varme. Sautér bønnerne i olien og tilsæt persille, purløg, hvidløg og saft og skal fra citronerne og sautér i yderligere 4 minutter. Smag til med salt og peber. Hæld bønnerne i et passende fad. Dryp med en smule valnøddeolie og pynt med klippet brøndkarse. Server salaten lun sammen med dyrekøllen og et rustikt fuldkornsbrød.

Rosastegt oksemørbrad med kornsalat og gul aioli

Til 4 personer

800-900 g oksemørbrad, afpudset
2-3 spsk. neutral olie

Tænd ovnen ved 200 grader. Varm olien på en pande, som kan gå i ovnen. Brun kødet på alle sider og krydr kødet med salt og peber. Steg kødet færdigt i ovnen. Stegetiden afhænger af hvor rødt du ønsker, kødet skal være. 55-60 grader for en rosa oksemørbrad. Lad kødet hvile i mindst 10 minutter ude af ovnen, inden det skæres.

Korn Salat

150 g kogte brune ris
150 g kogte speltkerner
100 g kogte, sorte bønner
100 g kogte brune bønner
1 tsk. sorte sesam
3 spsk. god olivenolie
Fintrevet skal og saft af 1 citron
1 fed hvidløg, hakket fint
En god håndfuld fitnsnittet grønkål
Rødvinssalt og peber
12 -14 tallerkensmækkere
Små spirer eller brøndkarse til pynt.

Varm olien på en stegepande ved medium varme. Tilsæt ris, spelt, begge slags bønner og sesam til panden. Varm det godt igennem under nænsom omrøring. Tilsæt citron, hvidløg og grønkål og vend det sammen på panden også. Smag til med salt og peber.

Gul Aioli

2 æggeblommer
1 knivspids salt
1 tsk. Dijonsennep
½ tsk. gurkemeje
1 ½ dl. vindruekerneolie
1 fed hvidløg
Salt og peber

Pisk æggeblommer hvide og seje med salt. Tilsæt sennep og pisk igen. Tilsæt gurkemeje og pisk de indtil det er godt blandet med æggeblommerne. Tilsæt olien lidt ad gangen i en meget tynd stråle, mens  du pisker. Bliv ved med at piske indtil du har brugt al olien og det er blevet til mayonnaise. Press hvidløget og pisk det i mayonnaisen. Smag til med salt og peber. Kom aioli’en  i en lille sprøjtepose og klip ganske lidt af tippen, så den er klar til servering.

Servering

Pynt tallerknerne med cirkler af gul aioli. Kom en passende mængde kornsalat på hver tallerken og kom efterfølgende kødet på kornsalaten. Pynt med tallerkensmækkere, spirer og et drys rødvinssalt. Server med det samme.