Grillfest

Grill-sæsonen er over os med den masser af solskin, godt vejr og ikke mindst fester. Om du er til engangsgrill eller ejer en ultra avanceret gasgrill – så er det nu, den skal i brug.

 

Håndplukkede idéer til festpynt

Her på siden ka' du finde masser inspiration til grillfesten: Hvad du smider på grillen, hvilken grill du skal vælge, hvad du serverer før kødet og til kødet – og ikke mindst hvordan du kan gøre festen endnu mere festlig.

Snacks

Start festen med lækre snacks

Konservesdåser som dekorative potter

Gem dine konservesdåser og brug dem som dekorative potter til bordet med krydderurter. Så kan gæsterne selv plukke og krydre

Mens I venter på kødet…

Kødet er det naturlige midtpunkt for menuen i en grillfest, men før det er færdigt, skal der være lidt ’fingermad’ og godt at drikke til gæsterne. Her kan du servere alt fra ’nemme løsninger’, der (helt lovligt!) køber dig tid – og til de store ambitiøse projekter, hvor du giver den fuld gas. Og så er der alt det midt imellem. Find masser af inspiration her på siden.

Drinks til grillfesten

Opskrift på Pineapple Punch

1 l ananas juice
150 ml vodka 
Saften af én citron 
¼ ananas skåret i trekanter 
5-8 kviste af citronmelisse

Kom ananasstykkerne i en høj glaskande. Hæld ananas juice, vodka og citronsaft i kanden og top med friske kviste af citronmelisse. Pynt evt med ananasblade. Server iskold.

Drink med citrus

1 tsk. pink grape 
2 dl friskpresset appelsinjuice 
80 ml vodka 
2 dl god vanilleis 
2 ½ dl friskpresset appelsin- eller grapejuice 
Evt. to citronbåde til pynt.

Skær grapefrugten fri for skal og skær den i medium tern. Fordel ternene i to høje glas. Hæld 1 dl friskpresset appelsinjuice i hver glas. Blend vodka, is og de 2 ½ dl appelsinjuice sammen i en blender og hæld det i glassene. Kom sugerør i drinken og pynt evt med en citronbåde på siden af glasset. Server med det samme.

Gin & Lime med melon

30 ml Roses
Lime Cordial
Knust is
30 ml gin
Tonic
5 kugler af honningmelon
4-5 blade frisk basilikum

Hæld Roses Lime Cordial i et high ball glas. Tilsæt melonkugler og derefter knust is, så det fylder ¾ af glasset. Tilsæt gin og top med tonic. Pynt til sidst med friske blade af basilikum. Server med det samme.

Brug et melonjern, når du skal lave perfekte, runde kugler.

Alt kan grilles

Med kuglegrillens og dernæst gasgrillens indtog i de danske haver har vi danskere i højere og højere grad kunnet se det sjove i at kokkerere ude. Grillen er sågar i gang i vinterhalvåret, og vi forsøger os med mere og mere spændende og avancerede retter. Men det lune vejr gør det lettere at stable en fest op omkring grillerierne.

Grillfesten har noget særligt over sig. Det gør noget ved os at rykke ud i det fri. Her er der højt til loftet, frisk luft og masser af det solskin, vi ved er så godt for vores humør. Det giver en ekstra oplevelse og stemning.

Så selvom der måske kan være et par ekstra ting at tage højde for, så er det det hele værd – og faktisk også nemt at stable på benene. For stort set alt kan jo grilles og tilføjes den der helt særlige sprødhed, smag og magi. Også skalddyr, grønsager, frugt og – ikke at forglemme – pizza. Go fest!

Tips til grillfesten

Brødkurv

Lav en fin brødkurv med en træspand. Put bagepapir indvendigt i spanden og fyld den med lækkert brød, grissini og krydderurter.

Grillspyd

Lav lækre grillspyd med kød og grøntsager.

Spækbræt som dækketallerken

Brug et spækbræt som dækketallerken og strikkede karklude som servietter. Vælg stentøjsservice til at understrege det rustikke look.

Medium kernetemperatur

Ønsker du din bøf ”medium”, skal kernetemperaturen være 56 grader. Det giver en gennemgående flot rosa farve.

Opskrifter til grillfesten

Grøn salat

2 avokado, skåret i tynde både
350 g edamame bønner, kogte
350 g brune bønner, kogte
2 stk. skoleagurker, skåret i grove tern
1 stk. lille fintsnittet fennikel
16 stk. sukkerærter
½ bnt. purløg, snittet fint
Friske kviste af citronmelisse
Ca. 80 ml god olivenolie
Saften af 1 ½ lime.
Salt og peber

Varm en grillpande ved høj varme. Grill avokado-bådene på alle sider, indtil de har fået grillstriber. Fjern dem fra grillpanden og lad dem køle helt ned. Kom de to slags bønner, agurk, fennikel, sukkerærter, purløg, citronmelisse og avokado-bådene i en stor skål. Vend det hele nænsomt.

Tilsæt olivenolie og limesaft og vend det hele nænsomt rundt igen. Smag til med salt og peber og juster evt med lidt mere olivenolie. Fordel salaten i passende skåle og pynt evt med ekstra kviste af frisk citronmelisse.

Server salaten med groft friskbagt brød.

Rød salat

4 gode håndfulde babysalater
400 g små tomater på stilk, klippet i små klaser
24 kugler vandmelon, kuglet med en melonkugler
200 g friske hindbær
Skovsyre til pynt
1 dl Princip tomat balsamico
50 ml god olivenolie
Salt og peber

Skyl salaterne og slyng dem i en salatslynge. Varm en grillpande ved høj varme og kom tomaterne på grillpanden. Lad tomaterne tage god farve og fjern panden fra varmen. Lad tomaterne køle ned på panden. Kom tomater, salaterne, melon og hindbær i en stor skål. Vend salaten nænsomt med balsamico og olivenolie. Smag til med salt og peber.

Fordel salaten i 4 passende salatskåle og pynt til sidst med skovsyreblade. Server salaten med groft friskbagt brød.

Topping til lakseside

Lav en smagsfyldt topping til laks på grill.

Bland fintsnittede porre, hakkede pistaciekerner, revet citronskal,
panko rasp og lidt god olivenolie sammen.

Smag til med salt og peber.

Kom blandingen på laksen, inden den grilles.

Kæmperejer glaseret med honning

2 stk. fladbrød
250 g kæmperejer
2 spsk. neutral olie til stegning
2 spsk. akaciehonning
½ tsk. knust hvidløg
1 tsk. grov sennep
Saften af en lime
Salt og peber
1 dl cremefraiche
2 spsk. ketchup
6-8 dråber Tabasco-sauce
½ tsk. sød paprika
En god håndfuld blandede babysalater, skyllet
Citron- og limebåde til servering
Kviste af dild til servering

Varm en grillpande ved høj varme og grill fladbrødene, indtil de tager farve. Læg brødene til side. Varm olien op i en tykbundet pande ved høj varme. Tilsæt honning, hvidløg og sennep og lad det kortvarigt bruse op. Tilsæt rejer og derefter limesaften. Steg rejerne færdig under konstant omrøring. Smag til med salt og peber.

Rør cremefraiche, ketchup, Tabasco-sauce og paprika sammen i en skål. Fordel salaterne på fladbrødene og top med lune rejer.

Server med dressing ved siden af samt citron og limebåde

Pynt til sidst med kviste af dild.

Karryhumus

350 g kikærter, kogte 
1 ½ dl god olivenolie
En god håndfuld frisk koriander 
½ rød chili 
1 tsk. spidskommen 
1 spsk. madraskarry 
Saften af én lime 
Salt og peber 
Chiliflager til pynt 
Sort sesam til pynt 
Frisk brøndkarse til pynt 
Chips og evt. agurkestave til servering

Kom kikærter, olivenolie, koriander, chili, spidskommen, karry og limesaft i en food processor. Blend ingredienserne til du har en glat dip. Smag til med salt og peber og juster evt. konsistensen med en smule vand. Hæld dippen i en passende skål og drys med en smule chiliflager og sort sesam. Pynt med frisk brøndkarse og server med gode chips og evt agurkestave.

Rødbededip med græsk yoghurt

400 g rødbede, kogt 
120 g kikærter, kogte 
50 ml olivenolie 
1 tsk. spidskommen 
Saften af én lime 
Salt og peber 
100 g græsk yoghurt 10 % 
Chiliflager til pynt 
Sort sesam til pynt 
Microspirer eller karse til pynt

Skær rødbederne i grove tern. Kom dem i en foodprocessor sammen med kikærterne, olivenolie, spidskommen og limesaften. Blend til en glat dip. Smag til med salt og peber. Vend med yoghurten så det er næsten kombineret. Hæld dippen i en passende skål. Drys med lidt chiliflager, sort sesam og spirer. Server som dip til gode chips.

Aubergine dip med hvidløg og cashewnødder

2 stk. auberginer (i halve på langs) 
6 spsk. god olivenolie 
½ tsk. finthakket rød chili 
2 fed hvidløg, knust 
1 lille kvist finthakket rosmarin 
100 g cashewnødder, ristet 
6 gode spsk græsk yoghurt, 10% 
Saften af en citron 
Salt og peber 
1 spsk. ristede græskarkerner 
2 spsk. ristede sesamfrø 
½ tsk. fennikelfrø

Tænd ovnen ved 170 grader. Pensl de halve auberginer med olien. Krydr med chili, hvidløg og rosmarin. Drys med salt og peber. Bag dem i ovnen indtil de har en flot gylden farve, ca. 30 min. Lad køle helt ned inden de blendes. Kom aubergine, cashewnødder og yoghurt i en foodprocessor og blend det hele til en glat dip. Blend med citronsaften og smag til med salt og peber. Hæld dippen i en passende skål og drys med græskarkerner, sesamfrø, fennikelfrø og cashewnødder. Server med gode chips.

Nem og lækker grillmad til din fest

Nogle er mest til pølser, andre mere til bøffer. Og så er der dem, der gerne vil have lidt af det hele. Det kan være en udfordring at komme omkring alles ønsker – og også lige få marineret og på andre måder forberedt kødet. Derfor har vi i Bilka g jort det en hel del nemmere for dig med forskellige færdige løsninger. Så kan du nemlig slappe af og koncentrere dig om det vigtigste, nemlig dine gæster.

Salater

Lækre færdige salater fra Bilkas Deli giver dig mere tid til dine gæster

Simpel tapenade

Lav en simpel tapernade af 200 g sorte oliven uden sten, 1 stort fed hvidløg, 3 spsk. god olivenolie, citronsaft, salt og peber efter smag.

Brød fra bageren

Du ka’ gøre festen endnu nemmere med salat fra Deli’en og brød fra Bageren.

Når du sender en flot invitation ud, glæder gæsterne sig endnu mere.

Vi har gjort det let for dig at invitere gæsterne. 

Du skal bare udfylde invitationen og sende den til alle dem, du gerne vil have med.  

Download invitationen.

Inspiration til fester

Opskrifter
Festtips
Pynt & Borddækning

Invitér til grillfest

Efter en lang vinter er det hårdt tiltrængt med lidt varme, frisk luft og solskin, og det får du mest af, hvis du rykker udendørs. Så tænd op for grillen, invitér venner og familie over og nyd det danske sommervejr i godt selskab.