Kan du huske reglerne for autopærer, fra du tog kørekortet?

Ellers kan du genopfriske dem her.

Der sidder pærer mange steder på alle biler, men kan man huske alle reglerne fra, man tog kørekortet. Hvis ikke, så har vi en oversigt her over hvilke regler der gør sig gældende for de forskellige lygtetyper på bilen.  

En regel der gør sig gældende for alle pærer er, at ingen pærer må være beskadigede, de skal være rene og kunne lyse, og alle lygter der er monteret i par skal være ensartede. 

Fjernlys

Et fjernlys skal kunne oplyse vejen 100 meter frem. Det må gerne være blændende, og netop derfor skal der være et blåt lys i instrumentbrættet som markere, når det er tændt, så man kan slukke, når der kommer modkørende. Der skal være 2 fjernlygter, men må gerne være op til 4. 

Nærlys

Nærlyset skal oplyse vejen 30 meter frem og må ikke være blændende. Derfor skal det være asymmetrisk og lyse længere frem i højre side end i venstre. Det skal desuden have et fald på 1%, hvilket vil sige 1 centimeter per meter. Der skal være to nærlygter, og der må ikke være flere. Nærlyset skal lyse med hvidt eller gulligt lys. Andre farver lys er ulovlige. Det betyder dog ikke at selve lygten skal være hvid eller gul, så længe lyset er det. 

Positionslys

Positionslyset bruges, når man parkerer på en mørk vej, så andre bilister kan se bilen i tid til at nå at reagere. Det skal kunne ses 300 meter væk, og altså ikke lyse vejen op 300 meter væk. Der må skal være 2 positionslys, men der må være 4. Også positionslyset skal, ligesom nærlyset, være hvidt eller gulligt. 

Blinklys

Der skal være i alt 6 blinklys på din bil. 2 foran, 2 bagpå og 1 på hver side. Blinklysene skal kunne lyse kraftigt nok til at kunne ses i dagslys, og de skal være gule. Blinklyset skal blinke 1-2 gange i sekundet, når du gør medtrafikanter opmærksom på, at du skal dreje. Det er vigtigt, at alle blinklys kan tændes på én gang med et tryk på en knap. Dette hedder havariblink eller katastrofeblink og bruges til at gøre opmærksom på, at der sker noget uventet på kørebanen, som for eksempel en kø eller et uheld.  

Permanent kørelys

Når der er tale om kørelys, taler man om lys på bilen, som lyser i de timer, hvor solen er oppe. Der sidder små lamper monteret ved siden af blinklysene, som oftest er hvide eller gullige. Disse kan bruges i stedet for nærlyset, som oftest vil være lidt skarpere. 

Baglygter

På hver bil skal der være 2 baglygter som lyser med rød farve. Baglygterne skal kunne ses 300 meter væk, og ligesom positionslyset betyder dette, at de ikke skal kunne oplyse vejen 300 meter væk. 

Bremselygter

Bremselygter skal lyse rødt 4-5 gange så stærkt som almindeligt baglys. Typisk er baglygtepæren på 5 watt og bremselyspæren på 12 watt. Bremselyset må kun aktiveres sammen med tryk på bremsepedalen. 

Ikke lovpligtige lys

Lygter som baklys og tågelygter er ikke lovpligtige, men hvis en bil har tågelygter skal dette anvendes sammen med almindeligt lys, og må ikke bruges som kørelys. Derudover må tågelygter kun bruges ved en sigtbarhed på under 50 meter. 

 
Du kan hjælpe andre kunder, når du fortæller om dine erfaringer og oplevelser med produktet. Vær den første til at skrive en anmeldelse