Ansvarlighed og bæredygtigt tøj

Læs mere om hvordan VRS arbejder med bæredygtigt tøj

Når vi taler om bæredygtigt tøj, så taler vi om en måde vi kan producere tøj på, uden unødig forurening af jorden. Bæredygtighed handler om, at vi skal passe på den jord vi har og hos VRS går vi ind i kampen mod tøjspild.

 

Hvad er bæredygtighed?

Der findes efterhånden mange begreber der omhandler bæredygtighed. Bæredygtig udvikling. Bæredygtig mode. Bæredygtig livsstil. Bæredygtigt byggeri, Bæredygtige investeringer. Bæredygtig produktion og meget mere.

Når vi taler om bæredygtighed, så taler vi oftest om hvordan vi kan skabe en balance mellem at udnytte og beskytte jordens ressourcer. Det gælder om at sikre menneskets nuværende behov, uden at forringe den fremtidige generations muligheder for at opfylde deres behov – uanset hvilke branche man befinder sig i. Bæredygtighed handler altså om hvordan vi passer på jorden, så den ikke tager skade af den måde vi lever på.

Der findes en række forskellige tiltag du selv kan gøre, hvis du gerne vil leve mere bæredygtigt. Én af de ting du kan fokusere på, er bæredygtigt tøj.

 

Hvad er bæredygtigt tøj?

Bæredygtigt tøj fremstilles under skrappere krav til råvarer og produktion, end masseproduceret tøj. Tøj og tekstiler skal således leve op til forskellige regler for hvordan de må produceres og de råvarer der bruges til fremstillingen. Det handler nemlig om, at fremstille tøj der belaster vores miljø mindst muligt og som let kan genbruges eller nedbrydes, når det bliver smidt ud.

 

Gør en forskel når du handler bæredygtigt tøj

Flere tøjproducenter begynder at fokusere på at producere mere bæredygtige kollektioner. Som forbruger kan du være med til at støtte op om den bæredygtige produktion, ved at købe de kollektioner, der er fremstillet under de forskellige regler.

 

Økologisk tøj som et bæredygtigt valg

En af de muligheder du har, hvis du gerne vil købe mere miljøvenligt tøj, er at købe økologisk tøj. Går du efter økologisk bomuld, findes der nemlig tre overordnede kriterier for, hvornår en producent kan kalde deres materiale for økologisk:

  • Der må ikke bruges pesticider, insektcider eller løvfældningsmidler under dyrkning.
  • Der må ikke bruges kunstgødning.
  • Der må ikke bruges genmodificering (GMO).

På grund af disse regler, er økologisk tøj bedre at fremstille, hvis man gerne vil være mere klimabevidst.

Se vores økologiske tøj

Økologisk tøj er et skridt i den rigtige retning, når det kommer til en mere bæredygtig tekstilproduktion. På denne side kan du finde vores udvalg af lækkert, økologisk tøj, som du kan shoppe med god samvittighed.

VRS og ansvarlighed

At handle ansvarligt er en væsentlig del af VRS’ DNA og den måde vi driver forretning på- Vi ønsker at tage en aktiv del i at løse nogle af vores globale udfordringer og bidrage med en positiv udvikling når det kommer til produktion af tekstil.

 

Vores internationale alliancer

For os giver det rigtig god mening at samarbejde med vores leverandører om at forbedre arbejdsforholdene. Derfor er vi medlem af en række internationale alliancer for at sikre værdikæden fra producent til forbruger:

amfori BSCI

VRS har siden 2006 været medlem af amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative). Initiativet hjælper detailhandlere, importører og brands med at forbedre arbejdsvilkårene på fabrikker og i primærproduktioner i hele verden.

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH)

DIEH samarbejder med virksomheder, den offentlige sektor, organisationer og fagforeninger i Danmark med det formål at fremme international handel, der respekterer menneske-  og arbejdsrettigheder. Målet er at bidrage til en bæredygtig udvikling.

The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh

Via Salling Group er VRS også medlem af The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, som blev etableret i 2013. Formålet med denne er at sikre og forbedre forholdene på mere end 1.600 fabrikker i forhold til bygningskonstruktioner, kabelføringer og brandsikkerhed.

Andre bæredygtige mærker

Hvis du gerne vil købe tøj, der belaster miljøet mindst muligt eller som ikke bruger skadelige kemikalier, så er det en god idé at kigge efter tøj med en af mærkningsordningerne; OEKO-TEX®, GOTS, EU's miljømærke Blomsten eller det nordiske miljømærke Svanemærket. Mærkningsordningerne er din garanti for at det tøj, du køber, lever op til forskellige krav omkring økologisk dyrkning, brug af kemikalier og beskyttelse af miljøet, samt social ansvarlighed. Men det er ikke ligegyldigt, hvilket mærke, du kigger efter. Det er nemlig forskelligt, hvad de enkelte mærker er garanter for.

Du kan altid kigge efter de følgende mærker, hvis du gerne vil shoppe bæredygtige produkter:

GOTS

For at noget kan blive anset for at være bæredygtigt, så skal produktet kunne bevises at have en positiv effekt på jorden. En de organisationer som kontrollerer at produkterne lever op til standarden, er Global Organic Textile Standard (GOTS).

Svanemærket

Svanemærket er Danmarks officielle miljømærker. Mærkningen kigger på hele rejsen som produktet er under, og hvilke miljømæssige problemer som opstår undervejs. Målet er at sikre produkter der er til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer. 

Fairtrade

Fairtrade sigter på at hjælpe nærområdet, hvor der aktivt hjælpes med at forbedre bøndernes- og arbejdernes arbejdsvilkår, så produktionen ikke går ud over deres helbred eller ødelægger naturen. Derfor må der ikke bruges sprøjtegifte og GMO i produktionen.

Recycled Material

Recycled Material logoet, er er din garanti for, at der er brugt genanvendt materiale i det VRS produkt, som du står med. Derfor er vores mål at bruge genanvendt, økologisk eller på andre måder bæredygtige materialer, hvis vi har mulighed for det.

BIONIC-FINISH® ECO

Tøj der er imprægneret med BIONIC-FINISH® ECO er: fri for fluorstoffer & formaldehyd, vandafvisende. smudsafvisende. bevarer farve og udseende, hurtigtørrende og åndbart.

The Global Recycle Standard

The Global Recycle Standard certificeringen er din garanti for, at produktet indeholder minimum 50% genanvendt materiale.

STANDARD 100 by OEKO-TEX®

OEKO-TEX er en frivillig certificerings- og mærkningsordning, der stiller krav til indhold af skadelige stoffer. 100-standarden er mere omfattende end lovgivningen i Danmark og EU (REACH).

FSC

FSC er en mærkningsordning der sikre at produktionen af træ og papir sker under ordentlige forhold. Det vil sige at FSC-certificeret skovbrugkun fælder det træ, som skoven selv kan reproducere igen.

Guides til tøj & sko

Hvordan passer du bedst på dit nye tøj og hvilken størrelse skal du vælge? På denne side kan du finde vores store udvalg af tekstilguides, der hjælper dig med alt for størrelser til behandling og vaske af styles.