Hvilken pære skal jeg vælge?

Find den rigtige LED lyskilde og bliv klogere på retningsbestemt og ikke retningsbestemt lys

Når pæren i din lampe skal skiftes ud med en nyere pære, så skal du være opmærksom på nogle ting. Først skal du se på, hvilken type sokkel du skal bruge. Dernæst skal du se på, hvilken facon pæren skal have, og formålet den skal bruges til. Denne guide beskriver, hvilke typer af nye og bæredygtige lyskilder, der findes på Bilka.dk, samt deres funktion og design.


Hvad er retningsbestet og ikke-retningsbestemt lys?

Der er to typer LED, herunder retningsbestemt og ikke-retningsbestemt. Retningsbestemt LED er f.eks. reflektor og spot, som nemt kan erstatte halogenpærer og halogenspots, der har et højt forbrug af strøm. Ikke-retningsbestemt LED er de mere almindelige pæretyper som f.eks. standard, kerter og kroner m.fl. De nye typer kan erstatte glødepærer og halogenglødepærer, som også er dyre i drift.

LED pærer findes med lysafgivelse fra lav, mellem og høj. Lav lysafgivelse er sammenlignet med glødepære på 25 watt eller mindre, mellem er 40 watt og høj er 60 watt eller mere. Pærer med lav eller mellem lysafgivelse er ideelt i rum, hvor du gerne vil skabe en hyggelig og varm belysning som f.eks. i stuen eller ved sofagruppen. Pærer med høj lysafgivelse er ideelt i områder, hvor du ønsker et godt lys. Eksempelvis på badeværelser, kontoret eller i køkkenet.

Skal du bruge en lyskilde, der kan anvendes i alle almindelige lamper i hele hjemmet, og som giver et mere spredt lys, så kan du vælge en pære med standard form eller en mere dekorativ form. Standard pæren er kendetegnet ved dens pæreform og E27 sokkel. Pæren fås med både lav, mellem og høj lysafgivelse. De dekorative pærer er bl.a. prismer, kroner, globepære og kerter. Prismer og kroner findes med både E14 og E27 sokkel, hvor kerter kun har E14 sokkel og glober E27. De dekorative pærer findes med lav og mellem lysafgivelse.

Retningsbestemte lyskilder som f.eks. reflektor findes med mellem og høj lysafgivelse, samt E14 og E27 sokkel. Spots findes med lav, mellem og høj lysafgivelse, samt sokkeltyper GU10, GU5,3 og GU4. Retningsbestemte lyskilder kan anvendes i de fleste værelser i hjemmet.  

Skab den helt rigtige atmosfære og stemning med belysning

Indtil videre har halogenpære og -spot været den foretrukne pære, når lyset skulle kunne dæmpes i rummet. Men udviklingen inden for moderne belysning er så langt fremme, at flere LED lyskilder nu kan fås med dæmpbar funktion. På Bilka.dk har vi et udvalg af pærer og spots med dæmpbar funktion, hvilket gør det nemt at justere på lysstyrken.

Faconen og designet af pæren giver dig også mulighed for at udtrykke din stil, opnå forskellige lyseffekter og skabe stemning. Kerter og prisme pærer er specielt velegnet i forskellige dekorative lamper som bl.a. lysekroner. På Bilka.dk fører vi nogle specielle klare LED-kerter og prismer som udseender et smukt funklende lys, der skaber en ekstra varm, smuk og hyggelig atmosfære.

Flere nyere pærer fås med særlige former for belægninger, der skaber forskellige lyseffekter. "Frostede" og almindelige hvide pærer giver en spredt lyseffekt, som ikke blænder dig, når pæren er blotlagt. Klare pærer giver et funklende og naturligt varmt lys.

© Koninklijke Philips N.V., 2004 - 2015. Alle rettigheder forbeholdes.

Se vores udvalg af pærer til belysning her