Vejfest

Vejfester er populære – og med god grund. Naboskabet får nemlig et ordentlig skud energi sådan en dag, aften og nat, hvor fællesskabet er i centrum. Så selvom det naturligvis kræver lidt at planlægge en vejfest, er det det hele værd, når børn og voksne hygger sig på kryds og tværs. Og så er det jo heldigvis også tilladt at uddelegere opgaverne …

 

Idéer til vejfesten


Et uformelt bord
Har I ikke adgang til langborde og bænke, kan almindelige paller sagtens gøre det ud for borde. Læg en lang dug – eller flere mindre duge – på og sæt jer på puder rundt om ’bordet’. Det er uformelt og hyggeligt. Tjek eksempelvis DBA, hvor du ofte kan få paller gratis.
Kagekonkurrence
En kagekonkurrence er en sjov tradition, hvor både børn og voksne kan være med. Hvem bager den flotteste eller mest kreative kage? Hvilken smager bedst? I kan eventuelt have en vandrepokal, som bor hos vinderen indtil næste vejfest.
Popcorn-maskine
Alle vejens børn vil elske popcorn-maskinen - og mon ikke også, at de voksne synes, at det er en hyggelig idé?
Husk havespillene
Uanset alder er det godt at strække benene ind imellem, og der er i øvrigt heller ikke noget bedre end en hurtig dyst mellem gode naboer. Stil for eksempel stylter, kroket, petanque og kongespil frem – eller arranger et sækkevæddeløb eller et æggeløb.
Lys i mørket
En god vejfest fortsætter til ud på de små timer, så husk lyskæder og fakler til at skabe stemningsfulde rammer efter mørkets frembrud. Det er også en god idé at bede alle gæster tage et tæppe med til at modstå nattens lavere temperaturer.
Sæt kryds i god tid
Husk at sende invitationer ud i god tid – også selvom vejfesten måske ligger samme weekend hvert år. Folk har det med at glemme, og der kan jo også været kommet nye naboer til. En sjov og opsigtsvækkende idé er at hænge invitationen på håndtaget på fordøren.

 sdf

 

Opskrifter til vejfesten


Ingen vejfest uden snobrød

Børn elsker at bage snobrød, så forbered en ordentlig portion dej og lav et bål ud på aftenen. Har I ikke en bålplads, kan det være en eller flere fra vejen kan medbringe et bålfad.

Snobrød

3 dl vand
10 g gær
1 spsk olivenolie
1 tsk salt
500 g hvedemel

Varm vandet op i en gryde, indtil det er lige lidt over lunkent. Opløs gæren i vandet. Tilsæt olie. Bland mel og salt sammen og tilsæt det til vandet. Ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve lunt i en halv times tid. Fordel dejen i passende antal til pindene og ønskede størrelse på snobrødene. Rul dejstykkerne i pølser og sno dem omkring pindene. Luk spidsen af pinden af med dej også. Bag brødene gyldne og sprøde over bålet. Dyp snobrødene i ketchup og spis som tilbehør til grillede pølser. Spis dem også med smør eller syltetøj.
 

Dittes æbletærte

(Til 6-8 personer)

Mørdej

150 g hvedemel
60 g flormelis
75 g blødt smør
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, flormelis og blødt smør, til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

Mazarinfyld

100 g ren rå marcipan
75 g lyst rørsukker
50 g blødt smør
1 æg, str. M
1/2 citron, saft
2 æbler, skåret i tynde skriver

Ælt marcipan, rørsukker og smør godt sammen – gerne med hænderne – indtil der ingen marcipanklumper er. Rør ægget i massen, og rør herefter citronsaft i massen til den er homogen. Ælt mørdejen kort sammen og rul dejen ud på et bord med lidt mel i 2-3 mm tykkelse. Kom dejen op i tærteformen og fjern overskydende dej. Kom mazarinfyldet i formen og placer æbleskiverne i cirkler hele vejen ind til midten. Bag tærten ved 190° varmluft i ca. 20-25 min. Lad tærten køle helt af i formen.
 

Dittes krydderkage

(til 8 personer)

150 g lyst rørsukker
50 g brun farin
200 g smør, blødt
3 æg, str. M/L, stuetemperatur
200 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt kardemomme
1/2 tsk stødt nellike
1/2 tsk stødt ingefær
1/2 tsk salt
1 dl æblemost
50 g valnødder eller mandler

Pisk sukker, brun farin og smør luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og giv hvert æg lidt røretid. Bland mel, bagepulver og krydderierne i en skål, og sigt det op i smørblandingen. Vend det hele forsigtigt sammen og vend tilsidst æblemost og groft hakkede valnødder/mandler i dejen. Beklæd en springform (24 cm i diameter) med bagepapir i bunden og bag kagen ved 170 grader varmluft i 40-50 min. Lad kagen køle af.

Iøvrigt

Lidt creme fraiche, 18 %
Skovsyre
 

Gin & Tonic

En gin og tonic – eller i folkemunde G&T – er en af de mest enkle drinks, der findes, men også en af de absolut mest populære. Og den kombination er helt perfekt, når der kommer mange mennesker til en fest.

(1 glas)

5 cl gin
Tonic
Citron

Kom gin i et glas og fyld tonic i efter smag og behag. Skær citronen hen over glasset, så olier og saft kommer ned i glasset – og gnid eventuelt citron på kanten af glasset for ekstra smag.

 

Se hvordan Mathias laver en Gin & Tonic

Se med, når den professionelle bartender Mathias Daa Løfquist laver en Gin & Tonic.

 

Alle festemner