Julefrokost

Julefrokosten er en yndlingsfest. Skal du holde julefrokost, får du her ideer til julepynt, opskrifter på maden til julefrokosten og på amerikanernes julefavorit eggnog. Vi giver også reglerne for julefrokostens pakkespil, så julestemningen består.

 

Idéer til julefrokosten


Enkelt og simpelt
Hæng enkle dekorationer som for eksempel små kogler fra loftet, gerne i et stykke groft snor. Mere skal der ofte ikke til, for at sætte stemningen.
Et magisk julebord
Dæk et minimalistisk bord holdt i gyldne nuancer med guldbestik og krystalglas. I stedet for blomster kan små dekorationer i guld skabe et fortryllende udtryk, der matcher julens magi.
Find noget frem fra gemmerne
Ofte gemmer julekassen på fine ting og sager, der kan være med til at sætte temaet for julefrokosten. Måske et par rensdyr eller nogle gyldne kugler.

 

Opskrifter til julefrokosten


Sildesalat

Julefrokosten er godt nok en klassiker blandt fester, men reelt er der ingen regler for, hvad der skal på bordet, for at det er en ’rigtig’ julefrokost. Så hvorfor ikke skifte den traditionelle sild ud med en lækker sildesalat?

Sildesalat med sprød hjerte-crouton

(Til 4 personer)

300 g knoldselleri, skåret i små tern
1 æble, skåret i små tern
200 g marinerede sild, skåret i små tern
1 ½ dl fromage frais
1 rødløg, skåret i små tern
4 tsk mayonnaise
2 tsk sildelage
Salt og peber
Evt. lidt sukker
Brøndkarse til servering

Kog sellerien i letsaltet vand i to min. Lad dem køle af under koldt vand og dryp dem af i en si. Vend fromage frais og mayonnaise sammen i en skål. Tilsæt selleri, æble, sild og rødløg. Juster konstistensen med sildelagen og smag til med salt og peber. Tilsæt evt. lidt sukker. Stil salaten på køl indtil servering og tilbered i mens de sprøde hjerte croutons.

Croutons

4 skiver lyst brød
2 spsk smør
½ dl rapsolie

Udstik 4 hjerter med en hjerteudstikker og udstik et mindre hjerte i midten af det første hjerte. Varm smør og rapsolie i en pande og rist brødet gyldent og sprødt på begge sider. Lad croutonerne køle på et stykke fedtabsorberende papir. Anret sildesalaten på tallerkener og top med en sprød hjertecrouton og pynt med friskklippet brøndkarse. Drys til sidst med friskkværnet peber.
 

Eggnog med tranebær

(Til 4 personer)

Eggnog er oprindeligt en amerikansk juledrik, men den smager nu lige så godt på vores breddegrader. Server for eksempel lun eggnog i stedet for en dessert eller som en hyggelig og anderledes velkomstdrink.

Tranebær-coulis

100 g tranebær
2 dl vand
1 dl sukker

Bring alle ingredienser i kog og lad det simre i 3-4 min. Blend hele herligheden glat med en stavblender og stil til side. Lad det køle ned til stuetemperatur.

Eggnog

4 æggeblommer
½ dl sukker
2 dl mælk
4 hele nelliker
Et drys kanel
1 dl fløde

Pisk en luftig æggesnaps af æggeblommer og sukker. Hæld mælk, nelliker og kanel i en tykbundet gryde og varm helt op, men uden at det koger. Hæld mælken i æggesnapsen under omrøring og hæld derefter hele blandingen tilbage i gryden. Varm op under konstant omrøring, uden at det koger og tykner. Hæld det gennem en si for at si nellikerne fra.

Tilsæt fløde og muskatnød og herefter vanilje og rom. Lun eggnog’en forsigtigt lige inden servering. Kom en skefuld tranebær-coulis i et glas med hank og top med lun eggnog. Pynt med kanelstang, stjerneanis og et drys kanel og server straks.

Pynt eventuelt med en kvist rosmarin i stedet for kanelstænger.
 

Gløgg

Gløgg er om noget symbol på jul, så ingen julefrokost uden et glas rygende varm gløgg og lidt lækkert juleknas. Afhængig af selskabet kan gløgg laves med eller uden alkohol og med forskelligt fyld.

Æblegløgg med rom, citron & granatæble

6-8 glas
1 l æblemost
1 dl sukker
1 tsk hel kardemomme
1 lille stykke tørret ingefær
6-8 tynde skiver ubehandlet citron
1 æble i små tern
½-1 granatæble
1-2 dl rom

Bring æblemost, sukker og krydderier i kog under omrøring til sukkeret er opløst. Sluk for varmen, tilsæt citronskiver og lad det trække mindst 1 time. Si krydderierne og citronskiverne fra. Kom en citronskive i hvert glas sammen med æble i små tern og lidt granatæblekerner. Varm gløggen op til lige under kogepunktet og smag til, tilsæt rom og hæld den i glassene. Server straks.

Hvid gløgg med vanilje & frugt

6 glas
1 stang vanilje
4 hele nelliker
2 stjerneanis
Saften fra 2 friskpressede appelsiner
1 flaske tør hvidvin
1 dl rørsukker
100 g soltørrede tranebær, melon, papaya og ananas
25 g smuttede hakkede mandler

Bland appelsinsaften med en flækket vaniljestang, nelliker og stjerneanis og lad det trække til næste dag. Tilsæt hvidvin og rørsukker og opvarm gløggen. Den må ikke koge. Si evt. krydderierne fra og kom frugt og mandler i gløggen. Smag til og server gløggen rygende varm.
 

Haps haps haps
Snaps har fået en renæssance. Specielt den, man selv laver. Er du ikke typen, der har tålmodighed til at lave den helt fra bunden, kan du købe basissnaps i glas, hvor du selv tilsætter krydderrier. Det kan for eksempel være kanel, kardomme og nelliker, mynte og lime eller agurk.
Snyde-flødeboller
Det er okay at springe over, hvor gærdet er lavest, når bare man gør det med stil. Køb et par kasser gode flødeboller og pynt dem selv med guldknas på toppen – så har du en skøn dessert på få minutter. Smelt toppen af flødebollen let med en crème brulée-brænder og drys guldknaster over.

 

Ingen julefrokost uden pakkeleg


Pakkeleg er elsket af mange og et glimrende afbræk i en lang julefrokost. Der findes dog forskellige regler, og er I ikke enige om, hvordan I spiller, kan julefreden hurtigt spoleres. Herunder er et forslag.

Det skal I bruge

2-3 pakker fra hver deltager
Raflebæger og terning (er I mange, kan det være en god idé at have 2 sæt i spil)
Stopur

Sådan spiller I

Læg alle pakker midt på bordet.

Slå på skift med en terning. Slår man en 6’er, tager man en pakke fra bunken og lægger den foran sig.

Når alle pakker er fordelt, sætter en person i selskabet et ur til at ringe om et antal minutter, som ingen andre kender.

Alle slår igen efter tur, og ved en 6’er må man stjæle en pakke fra en anden deltager.

Når uret ringer, er spillet slut, og alle må åbne deres pakker. Skal det være rigtigt ondt, kan I spille om pakkerne igen, efter de er åbnet.
 

 

Alle festemner