BLACK FRIDAY   

Viden om juleaften

Der knytter sig mange traditioner og megen historie til juleaften og julen i al almindelighed. Gå med bag om julen og bliv klogere på højtiden.

Bag om julen

Julen er en central begivenhed i kirkeåret. Det er her vi midt imellem fester, gaver og mad fejrer Jesu fødsel. I Danmark fejrer vi juleaften den 24. december, mens man mange andre steder i den kristne verden holder jul den 25. december. Sjovt nok er julen faktisk ældre end både kristendommen og Jesus. Inden kristendommen var der tale om en midvinterfest, som fejrede, at lyset var på vej. Festen hed ’jól’, som minder om jul, men betyder ’fester’.

 

Historien bag juletræet

Traditionen med at tage juletræer ind i stuerne kom til Danmark fra Tyskland omkring 1800-tallet. I starten blev træet pyntet med små gaver, der indeholdt spiselige ting som honningkager, sukkerstokke, æbler og andre godter. Når julen var forbi, fik børnene lov til at plyndre træet og spise lækkerierne. Siden blev gaverne så store, at de ikke længere kunne hænge på træet, men blev lagt under det i stedet. Dansen om juletræet kan dateres tilbage til 1840erne, hvor ’Højt fra træets grønne top’ blev skrevet – en julesang, der i øvrigt stadig er en af de mest populære at synge omkring træet juleaften.

 

Hvor bor julemanden?

Ifølge legenden bor julemanden på Grønland. Det er i hvert fald her, børn og barnlige sjæle sender deres juleønsker hen, og her julemandens værksted siges at ligge.

 

 

Andre ideer til juleaften


 

Alle festemner