Juleaften

Der findes næppe en aften mere fyldt med nærvær, glæde og traditioner end juleaften. Det fine service er på bordet, mandelgaven ligger klar, og lysene på træet stråler om kap med børnenes øjne. Og det bedste ved juleaften er, at det hele gerne må være lidt ekstra overdådigt, så hold dig ikke tilbage med hverken juledekorationerne, julepynten eller julekagerne.
 

 

Idéer til juleaften


 

Mest populære for juleaften


Sådan steger du den perfekte flæskesteg

I lidt over 40% af de danske hjem er der flæskesteg på bordet juleaften. Er du en af dem, der skal lave den for første gang, er her et par tips til, hvordan du gør, så du kan sætte en lækker steg med sprød svær foran dine gæster.

Gode råd om svinekød

Undgå at koge svinekødet på panden ved at “duppe” kødet tørt, før du steger det. Hvis du kommer et stykke vådt svinekød på en pande, der ikke er tilstrækkelig varm, vil du koge kødet i stedet for at stege det. Bruningen af kødet, man opnår ved stegning, har stor betydning for både smag og duft.

Brug røget salt eller salt med tilsat chili når du salter svinekammen. Det giver kødet et lækkert utraditionelt twist.
 

Rundt om juleaften

Julen er hjerternes fest, siger man. Og det er så sandt, som det er sagt, for få gange om året gør vi os så meget umage med maden, pynten og bordet, som vi gør juleaften. Adventskransen og juledekorationerne med kalenderlys, der har prydet stuen i december, bliver skiftet ud med smukke, nye juledekorationer, og bordet bliver dækket efter alle kunstens regler.

Nogle har en fast tradition med at pynte juletræet juleaftensdag, mens andre henter juletræet ind i stuen allerede i starten af december og finder kassen med julepynt frem der. Og så er der julemaden. Julemaden er for de fleste lig med and, flæskesteg, brunede kartofler og risalamande – og godt med julekager og julekonfekt. Vi spiser til vi revner juleaften, og for manges vedkommende fortsætter bordets glæder både Første og Anden Juledag, når der er julefrokoster i familien.

Men inden vi når så langt, er det i mange familier en ufravigelig juletradition at gå i kirke og synge julen ind. Julen og juleaften specielt er bare fyldt med traditioner og ritualer – og det er svært ikke at blive varm om hjertet, når julestemningen sænker sig over land og by og tænder lys i øjnene på både store og små.
 

 

Alle festemner