Høstfest

I gamle dage var høsten noget, man fejrede i fællesskab – og den tradition er heldigvis ved at komme tilbage flere og flere steder. For hvad er skønnere end at samle familie og venner og store og små omkring et langbord, der bugner af mad lavet med frugter og grøntsager fra naturens skattekammer? Det er en hyldest til efterårets smukke farver og sæsonens fantastiske råvarer.

 

Idéer til høstfesten


Rustikke servietter
Understreg høstfestens rustikke udtryk ved at bruge grove viskestykker som servietter. Dæk også gerne op med mørkt service, stentøj og glas med et tungere udtryk.
Karamelliserede æbler
Giv indtrykket af, at de karamelliserede æbler er friskplukket fra træet ved at stikke en tynd gren ned i dem. Det er superflot – og så er det faktisk også meget nemmere at spise æblerne uden at få fedtede fingre.
Stemningsfyldte lys
Lim blade fra skovbunden på et stort sylteglas og sæt et fyrfadslys inden i det. Det giver et fantastisk stemningsfyldt lys på bordet og er en helt enkel måde at tage naturen med til bords.
Inviter naturen indenfor
Store grene eller små træer gør noget ved et rum. Tag en tur i skoven og se, hvad I kan finde af egnede materialer til udsmykningen. Går I all in på temaet kan I også tage en tur på planteskolen efter et par små træer, som I efter festen kan plante ud i haven. Fyld i det hele taget så meget af efterårets natur ind i rummet som muligt. Fuldend temaet med en flot invitation. Du ka' downloade en skabelon her.
Efterårshygge
Efteråret byder på et overflødighedshorn af både indendørs- og udendørsaktiviteter. Lav smukke lister fyldt med inspiration og brug dem som pynt på bordet – eller som ideer til aktiviteter, hvis høstfesten starter tidligt på dagen.
Blade
Klip forskellige blade ud i karton i efterårets farver og træk dem på en snor, så de kan hænges i loftet som guirlander. Bladene kan også bruges som bordpynt eller bordkort. Du ka' downloade en skabelon her.

Æbler på snor

Det er både smukt og dekorativt at trække æbler på snor og hænge dem fra loftet – og så er det supernemt.

Sådan gør du:

1. Bind en knude nederst på en stærk snor
2. Træk et æble igennem snoren med en stor nål
3. Tag nålen af og bind en ny knude 1,5-2 cm over æblet
4. Sæt nålen på igen og træk et nyt æble på snoren
5. Gentag indtil du har det antal æbler på snoren, du ønsker.

 

 

Opskrifter til høstfesten


Røde efterårsæbler med karamel

(10-12 stk.)

 

10-12 røde æbler
10-12 små grene eller bambusspyd
500 g rørsukker
Hakkede pistacienødder og mandler

Stik en lille gren eller et bambusspyd i hvert æble og stil dem til side. Smelt sukkeret lidt ad gangen ved medium varme, indtil alt sukker er smeltet til en lys karamel. Dyp hvert æble i den varme karamel og derefter i de hakkede nødder. Stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad karamellen blive helt sprød, inden æblerne stilles på et fad til servering. 

Du kan komme et par dråber rød frugtfarve i karamellen for ekstra røde æbler. Pak evt. æblerne ind i cellofan og bind med en sløjfe. Så har du en flot værtindegave. Æblerne kan holde sig i ca. to dage.

 

Coq au riesling

(4 personer)

 

4 kyllingeunder/overlår
Olivenolie til stegning
300 g blandede svampe, skåret i mindre stykker
8 bananskalotteløg, pillet og skåret i halve
4 fed hvidløg, knust
8 kviste frisk timian
3 laurbærblade
500 ml riesling
300 ml piskefløde
Salt og peber
En god håndfuld finthakket kruspersille 

Varm en smule olivenolie i en tykbundet pande. Brun kyllingestykkerne i panden på begge sider og krydr med salt og peber. Læg kyllingestykkerne i en bradepande. Tænd ovnen på 180 grader. Smelt nu smørret i panden og svits svampene sammen med skalotteløg, hvidløg og timian, indtil svampene er gyldne. Tilsæt laurbærblade. Hæld hvidvinen gradvist i panden under høj varme og derefter fløden. Smag til med salt og peber og kom hele herligheden i bradepanden sammen med kyllingen. Stil i ovnen i ca. 25 -30 min., indtil kyllingen er gennemstegt. Drys med hakket persille lige inden servering. Pynt evt. med ekstra kviste af frisk timian. Server med en skøn og grov mos af efterårets rodfrugter. 

 

Hokkaidogræskarsuppe

(4-6 personer)

 

2 store Hokkaidogræskar
Olivenolie
2 zitauerløg, skåret i tern
1 rød peber, skåret i tern
En lille håndfuld frisk koriander, hakket groft
2 gulerødder, skrællede og skåret i tern
½ tsk. spidskommen
1 rød chili, hakket fint
Saften af en lime
2 dl cremefraiche
1 dl ristede græskarkerner

Tænd ovnen på 180 grader. Skær en rund cirkel i toppen af det ene græskar og løft “låget” af. Udhul græskarret, så der ikke sidder flere kerner i det. Hæld en smule olivenolie på græskarret og bag det i ovnen i ca. 20 min. Skær det andet græskar i halvt og fjern kernerne. Skær det derefter i tern.

Varm ca. ½ dl olivenolie i en stor gryde. Svits græskar, løg, peber, koriander, gulerødder, spidskommen og chili i den varme olie i ca. 10 min under omrøring. Dæk grøntsagerne med vand og tilsæt limesaft. Lad suppen simre i ca. 30 min og tilsæt evt. mere vand undervejs. Blend suppen helt glat med en stavblender og smag til med salt og peber.

Lun det bagte græskar og fyld det derefter med den varme suppe. Pynt med lidt cremefraiche og ristede græskarkerner. Server med ekstra cremefraiche og græskarkerner ved siden af. Lun evt. et godt groft brød som tilbehør.

 

Historien bag høstfesten

Høstfesten markerede i gamle dage, at kornet var i hus og vinterens forråd sikret. Dengang foregik høstarbejdet med håndkraft og krævede alles hjælp – og det var derfor en festdag, når man efter mange ugers hårdt arbejde var i mål. Til høstfesten blev der pyntet op med neg og blomster, den gode, hjemmebryggede øl kom på bordet, og der blev serveret festmad i lange baner – ofte tilsat musik og dans til langt ud på aftenen.

 

 

Alle festemner