Barnedåb

Barnedåben er den nyfødtes allerførste fest. Det er en dag fyldt med smukke traditioner og ritualer og ofte mange gæster. Vælg et tema som en gennemgående rød tråd i festen for at gøre det ekstra festligt – f.eks. barnets navn, årstidens farve eller måske bare den helt traditionelle lyseblå, hvis det er en dreng, og lyserød, hvis det er en pige.

 

Idéer til barnedåben


Balloner
Folieballoner i pink eller lyseblå pynter flot til en barnedåb og kan kombineres med balloner og blomster i pastelfarver.
Velkomstdrink
Vælg en velkomstdrink i en af de farver, du pynter bordet med, for eksempel pink champagne. Det er et fint lille trick, der skaber opmærksomhed.
Tradition
Det skulle bringe held og lykke at lade barnet tage sin første lur efter dåben i sin dåbskjole.

 

Personlig pynt til barnedåbenKig i legetøjsgemmerne og brug, hvad I har til at gøre bordet personligt. Små plasticdyr kan for eksempel give et smukt ’voksen’-bord lidt barnlig kant for at understrege, at dagens hovedperson er dåbsbarnet. Det kunne også være små bamser eller trætog. Lad gerne temaet gå igen i invitationerne, for eksempel som en lille ranke med papirklip
 

Søde bordkort
En sød idé til bordkortene er at lave dem som små slikposer, der passer til farvetemaet. Skriv navnet på et stykke karton og bind det rundt om med et silkebånd.
Aktiviteter i børnehøjde
Er der mange børn med til barnedåben, så planlæg gerne nogle aktiviteter i børnehøjde. Er de aktiveret og glade, bliver dagen også god for forældrene. Holder I festen ude, så pak en kurv med spil, tuscher og papir.
Guldtallerkener
Paptallerkener i guld kan give en fin, uformel kontrast til hvidt service. Du kan også lægge bestikket over kors på tallerkenen og binde et smukt bånd om det.

Dyr på bordet

Små plastdyr, der ser ud som om, de har en tallerken rundt om halsen, er et kreativt supplement til bordpynten. Det går rent ind hos gæster i alle aldre – og så er dyreskålen perfekt til at servere for eksempel kyskager i. 

Sådan gør du

1. Skær et plastdyr over ved halsen – du kan eventuelt spraymale det først, så farven matcher bordpynten.

2. Lim hoved og krop på en fin tallerken, du måske har fundet i en genbrugsbutik – tænk over, hvordan tallerkenen placeres, så dyret ikke tipper.

 

 

Gaveidéer til barnedåben


Sengerand med elefantprint
349 kr.
Sophie Giraf bidedyr
189 kr.
10835 LEGO DUPLO Familiehus
348 kr.

Skæg og ballade

Moustache er et sjovt og nemt tema til en drenge-barnedåb, som kan foldes ud på alt fra invitationer og bordkort til dekorationer og kager. Vil I efterfølgende lave en personlig mindebog fra dagen, kan det også være sjovt at lade gæsterne posere med moustache på billeder. Du ka' downloade skabelonen lige her.

Det skal du bruge

1. Lav en moustache-skabelon af et almindeligt stykke hvidt papir – evt. i flere størrelser.

2. Klip skabelonerne ud og tegn så mange moustacher op på sort karton, som du skal bruge.

3. Klip karton-moustacherne ud og klæb dem på sugerør og grillpinde med tape eller skriv navn på dem med en sølv- eller guldtusch og brug dem som bordkort.

Hvad skal der stå i kortet

1.
Tillykke med det fine navn. Sikke et godt valg til dig. Tak fordi vi må være med til din allerførste fest – vi glæder os til mange flere i årene, der kommer. 

 
2.
Stort tillykke med din dåbsdag. Vi glæder os til at følge dig i årene fremover. 
 
3. 
’Lykken er som en lille fugl, der flyver og kommer tilbage.
Gid den hos dig må finde et skjul og blive der alle dage.’
 
Tillykke med din dåb, søde [navn] – må lykken altid følge dig. 
 
 4. 
Stort tillykke med din dåbsdag. Tænk, at du kun er få måneder gammel og allerede elsket af så mange. Må resten af dit liv være fyldt med ligeså stor kærlighed. 
 
5. 
’Så blev et navn til den lille givet!
Ja tænk blot, navnet for hele livet.
Og der er knyttet til denne dåb,
så gode ønsker – så lyse håb.’
 
Tillykke med dåben. 
 

Historien bag barnedåben

I dåben bliver den nyfødte en del af den kristne tro. Det er et ritual, der rækker mange hundrede år bagud i tiden og er forbundet med mange traditioner. I gamle dage blev nyfødte døbt inden for den første levemåned, mens børn i dag er omkring tre måneder gamle, når de bæres til døbefonten – typisk klædt i en lang, hvid dåbskjole. Alle nyfødte skal navngives, inden de fylder seks måneder, men det behøver ikke ske ved en barnedåb. Omkring 25% af nyfødte i Danmark bliver ikke døbt, men fejres for eksepel i stedet ved en navnefest.
 

 

Alle festemner