Rugbrødsboller

Flere varianter af lækre rugbrødsboller

Rugbrødsboller – den gode eftermiddagsspise

Boller er en favoritspise, når den lille sult melder sig. Og med den nye variant, rugbrødsbollen, er der rige muligheder for at eksperimentere med pålægget.

Det er så dejligt nemt og bekvemt at vælge den klassiske variant. Vi kender den jo så godt. Både vores forældre og bedsteforældre har serveret den, og måske disker vi selv op med den, når familie og gæster skal forkæles. Den hvide, luftige og 100 procent ukomplicerede bolle er det naturlige førstevalg – i hvert fald i rigtig mange danske hjem.

Og der er da heller intet at sætte fingeren på. Den smager fantastisk og gør det så godt i langt de fleste sammenhænge, at man skulle være et skarn, hvis man begyndte at tale dårligt om den lille, luftige sag. Lad os derfor blot komme med en anbefaling: Rugbrødsboller smager også godt.

Ja, faktisk smager de overraskende godt – selv for fans af den hvide version. Det ene udelukker jo ikke det andet, og i nogle sammenhænge vil den grove bolle lavet på rugmel måske ligefrem være at foretrække. I hvert fald smager den forrygende til pølse og ost, ligesom at den fungerer optimalt som sandwichbolle. Men igen, lad os ikke udelukke nogen fra festen. Der bør være plads til både hvide, mørke, grove og fine – i hvilke sammenhænge de så hver især skal indgå, er helt op til dig at vurdere.

Rugmel – det nye sort

Rug, der som bekendt udgør hovedandelen i en rugbrødsbolle, er en finurlig størrelse. For rug er jo meget mere end bare rugbrød. I takt med at rugbrødsforbruget gennem en lang periode har været faldende, er der kommet nye rugprodukter til – rugklappere, rugknækbrød og naturligvis rugbrødsboller, der typisk er mere luftige end traditionelt rugbrød, er oplagte eksempler. Men derudover optræder rugmel i mere og mere bagværk.

Rugmel kan da også et par ting, som det hvide mel ikke kan bryste sig af. Først og fremmest tilfører rugmel dybde og fylde til smagen af dit brød, hvor de hvide hvedemel som udgangspunkt er mere neutralt. Når det så er sagt, findes der flere end 30 forskellige sorter af rug, der hver har sin helt egen smag, så det er bare med at prøve sig frem, når der skal bages med rugmel derhjemme.      

En anden måde at skabe ny smag og struktur på er ved at benytte sin egen rugsurdej. Det giver et helt særligt pift til brødet og er meget nemt selv at komme i gang med.

Tre tips til at få mest ud af dine rugbrødsboller

  1. Har du rugbrødsboller i overskud, som du ikke får spist, kan du med fordel bruge dem i en hjemmelavet øllebrød. Det kan hurtigt blive en favoritspise derhjemme.
  2. Rugbrødsboller med chokolade – evt. fra din lokale Bilka-bager – er det perfekte alternativ til kagen eller desserten. Skal man rigtigt synde, kan man med smøre bollen med smør – så kan man næsten ikke be’ om meget mere. 
  3. Rugbrødsboller i ungernes madpakker er ofte et større hit end traditionelt rugbrød – særligt hvis det indgår som en del af en lækker frokostsandwich. Tjek evt. vores tilbudsavis for gode råvarer til en sund og lækker sandwich til ungerne.     

 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager