Fuldkornsboller

Stort udvalg af lækre fuldkornsboller

Fuldkornsboller – velsmagende og gode til det meste

Vælg fuldkorn først! Sådan siger fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Det er også sådan, der står på de pakker, der indeholder brød eller boller med fuldkorn. Så ser du sådan et lille logo, kan du roligt vælge produktet. Fuldkornsboller er et super valg, når det kommer til brød. Du kan bruge dem i madpakken, på picnicturen eller til eftermiddagskaffen. 

Måske tænker du; hvad er det nu lige fuldkorn er? Fuldkorn er, når hele eller dele af kerner er forarbejdet til fuldkornsmel. Det vigtigste er, at alle dele af kornet kommer med ned i melet. Kerner fra korn består nemlig af tre dele: Frøhvide, skaldele og kim – og det er således både frøhvide, skaldele og kim, der skal males med i melet.

Fuldkorn kan komme fra flere forskellige kornarter såsom hvede, rug, byg, ris og havre m.m. Det anbefales, at man spiser 75 gram fuldkorn om dagen. 

Lidt brød-historie

Brød – generelt – er en af de ældste forarbejdede fødevarer. Det var faktisk Ægypterne, der 2.500 år før vor tidsregning fandt ud af, at man kunne bruge vildgær fra ølbrygning til at hæve brødet med. Det var desuden også dem, der fandt ud af at bage brød i en lukket ovn. Det ældste fundne brød er omkring 6.000 år gammelt og bagt i en ovn. Før Ægypterne fandt ud af dette, blev brødet lavet som fladbrød på en varm sten opvarmet af sol eller bål, eller som snobrød over ilden, som vi kender det i dag. Dengang spiste man formentlig også fuldkorn, da man knuste frø eller korn og blandede det op med vand, så det blev en tyk grød.

Tre tips til fuldkornsboller

  1. Skift den almindelige burgerbolle ud med fuldkornsboller. Det er en utrolig god måde at få lidt fuldkorn indenbords, og så smager det stadig super godt. 
  2. Tørt brød: Har ud et par tørre fuldkornsboller liggende i brødkassen, kan det være en god idé at vente med at smide dem ud. Brød kan altid ristes på en pande eller brødrister men også i ovnen. Lav eventuelt brødcrutoner ud af gamle fuldkornsboller. Det smager godt og er en god måde at få lidt fuldkorn på.
  3. Opbevaring: Fuldkornsboller skal opbevares i en lufttæt pose ved stuetemperatur. Kig efter sidste anvendelsesdato på pakken. Kom helst ikke brød i køleskabet, da det ikke klarer sig godt i et fugtigt og koldt miljø. Bollerne smager bedst, når de stadig er bløde men kan spises indtil, der kommer mug på. Så brug øjne og næse grundigt, inden du sætter tænderne i fuldkornsbollerne, hvis du er i tvivl om holdbarheden. 

Mere om Bilka

Læs mere om Bilkas frugt- og grøntafdeling

Læs mere om Bilkas slagterafdeling

Læs mere om Bilkas Bager